Znanstvenici uvježbavaju njuh pčela poput pasa

image

Ako želite uvježbati psa da postane tragač koji će tražiti ljude, drogu i eksplozive, morat ćete ga istrenirati da prepoznaje mirise tih stvari.

Ma isti način su argentinski znanstvenici sa Sveučilišta u Buenos Airesu uvježbavali pčele kako bi učinkovitije oprašivale usjeve i to im je savršeno pošlo za rukom.

U svojoj studiji objavljenoj u časopisu Current Biology , znanstvenici opisuju način na koji su pčele u košnici izlagali jakim umjetnim mirisima suncokreta , kako bi nakon puštanja na livade odabirale...

(0 glasova)

Prva smrt izazvana hakiranjem računala

image

U njemačkoj Sveučilišnoj bolnici u Düsseldorfu došlo je do prvog smrtnog slučaja u povijesti izazvanog hakiranjem . Nakon što su zasad nepoznati hakeri srušili računalne sustave u bolnice, liječnici su jednu pacijenticu pokušali hitno prebaciti u drugu bolnicu, no ona je tijekom tog transfera preminula. Nakon toga pozvana je policija koja je pokrenula istragu koja se prema nalogu tužilaštva vodi kao istraga ubojstva .

Tijekom ove godine u svijetu se bilježe brojni hakerski napadi na visokoprofilne organizacije i ustanove, kojima...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Reality show će poslati pobjednika na ISS

image

Prema pisanju Deadline Hollywooda , londonska produkcijska tvrtka Space Hero Inc. već je rezervirala jedno mjesto u SpaceX-ovoj Crew Dragon letjelici za 2023. godinu, kako bi u svemir i na ISS mogla poslati dobitnika novog reality showa koji se trenutno nalazi u predprodukciji.

Ideja novog showa je okupiti grupu sudionika iz čitavog svijeta, koji će se natjecati u prilično teškim izazovima, a globalno gledateljstvo će svojim glasovima odlučivati koga treba poslati kući, a koga zadržati u igri. Kulminacija showa Space...

(1 Glasaj)

WhatsApp dobiva korisnu sigurnosnu značajku

image

WhatsApp Web je po nama jedna od jako pametnih značajki koje je tvrtka koja se već neko vrijeme nalazi u sastavu Facebooka, lansirala u posljednjih nekoliko godina. Ona vam omogućuje da skeniranjem QR koda na posebnoj web stranici, fotićem vašeg telefona povežete mobilnu aplikaciju s desktop sučeljem, što vam omogućuje da za chatanje koristite svoje računalo, pišete na tipkovnicu i pohranjujete ili uplodate datoteke s iz WhatsAppa na računalo ili obrnuto.

Mnogi korisnici su rekli da je ova značajka jako...

(1 Glasaj)

Nintendo prestaje proizvoditi 3DS konzole

image

Japanska tvrtka Nintendo objavila je da prestaje proizvoditi Nintendo 3DS koji predstavlja jednu od najprodavanijih njegovih konzola, a do ožujka ove godine se prodala u 75,77 milijuna primjeraka.

Jedna od najzanimljivijih značajki 3DS-a je bila u tome što je mogla zavarati oko korisnika da vidi 3D objekte bez korištenja posebnih naočala .

Taj stereoskopsk i 3D efekt dolazi od samog zaslona, a optička varka djeluje samo kada je zaslon na vrlo određenom mjestu ispred lica, no to je točno tamo...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

VIDEO: MIT proizveo potpuno ravno riblje oko

image

Za snimanje panoramskih slika u jednom kadru, fotografi obično koriste objektive " ribljeg oka ", odnosno ultraširokokutne leće izrađene od više dijelova zakrivljenog stakla, koje iskrivljuju dolaznu svjetlost dajući široke slike poput mjehurića. Njihov sferni dizajn s više dijelova čini leće ribljeg oka glomaznima i često skupim za proizvodnju.

Znanstvenici i inženjeri sa sveučilišta MIT i Massachusetts sada su proizveli prvu širokokutnu leću koja je potpuno ravna i daje oštre panoramske slike od 180 stupnjeva .

Dizajn je vrsta "...

(1 Glasaj)

Dobitnik Vidi e-novationa prodan za čak milijardu kuna

image

Nakon Mate Rimca  koji je dobio Vidi e-novation nagradu za svoju inovaciju dok je još bio u garaži, a 10 godina kasnije prodao udjele svoje tvrtke za nevjerojatnih 150 milijuna eura, sada je još jedan Vidi e-novation dobitnik nakon 10 godina, od kako je dobio Vidi Award Zlatno Teslina jaje za inovaciju, prodan za čak milijardu kuna. To pokazuje koliko je Vidi e-novation Awards tada točno predvidio buduće zvijezde dok su još bili u samom začetku svog nevjerojatnog puta prema globalnom uspjehu.

Nanobit postaje dijelom švedske Stillfront grupe, jedne od vodećih svjetskih gaming kompanija u free-to-play segmentu. Transakcija će biti provedena u dvije tranše, pri čemu će Stillfront najprije kupiti 78% udjela za 100 milijuna dolara. Nakon dvije godine, Stillfront će kupiti ostatak udjela u Nanobitu po cijeni koja će ovisiti o kretanju dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) Nanobita u financijskim godinama 2021. i 2022. Ukupan iznos koji će Stillfront platiti na kraju transakcije bit će do 148 milijuna dolara, prilagođeno za stanje gotovine. 

Stillfront je vodeća free-to-play kompanija koja okuplja 14 gaming studija diljem svijeta. Zapošljavaju više od 800 zaposlenika, a glavna tržišta su SAD, Njemačka, Bliski istok i Sjeverna Afrika te Francuska i Kanada. Sjedište je u Stockholmu, a kompanija je javno izlistana na Nasdaq First North Premier Growth Marketu. Njihov bogat portfelj igara karakteriziraju lojalni korisnici i igre koje su aktualne dugi niz godina. 

Nanobit uspješno posluje od osnutka, niz godina među najbrže rastućim kompanijama Europe 

Nanobit su prije 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić bez kapitala, bez ureda i samo s dva računala. Danas je Nanobit sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja svijeta, zapošljava 125 visokoobrazovanih zaposlenika te je jedan od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca. Nanobitove igre ukupno su preuzete više od 145 milijuna puta, a na mjesečnoj razini ih igra preko 10 milijuna aktivnih igrača sa svih kontinenata svijeta. Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories.  

 Najutjecaniji svjetski mediji Nanobit već niz godina svrstavaju na liste najbrže rastućih kompanija Europe. Samo u ovoj godini, Nanobit je lokalizirao svoje igre na čak šest novih jezika i to na njemački, francuski, španjolski, talijanski, ruski i japanski, uz standardni engleski jezik, čime su se probili na više od 15 novih tržišta. 

Zagreb na mapi globalnih gaming središta 

Zagreb je danas globalno središte jedne od najbrže rastućih industrija na svijetu, ističu Alan Sumina i Zoran Vučinić iz Nanobita. "Industrija mobilnih igara brzo raste i sve se više globalizira, a ako želimo ostati broj 1, moramo ići naprijed. Pridruživanjem Stillfront grupi Nanobit dobiva dodatni zamah koji će nam omogućiti nastavak rasta, razvoj novih ambicioznih planova i projekata. Sasvim je prirodno, s obzirom da smo u poziciji da možemo birati strateškog partnera, da odaberemo onog koji se uklapa u našu kulturu i dugoročnu viziju. Sve one kvalitete koje njegujemo interno – poduzetnički duh, samostalnost i inovativnost - vidjeli smo upravo u vodstvu Stillfront grupe. Veselimo se suradnji s ostalim uspješnim studijima u sastavu Stillfronta, što će dodatno ubrzati razvoj i Nanobita i Stillfront grupe, a naši zaposlenici će imati priliku surađivati s najboljima iz svijeta“, izjavili su Alan Sumina i Zoran Vučinić

Nanobit će nastaviti poslovati kao i do sada, ali u vlasništvu Stillfront grupe. Sjedište ostaje u Zagrebu, a kompanija će i u budućnosti nastaviti ostvarivati ambiciozne razvojne planove. 

“Preuzimanjem talentiranog tima u Nanobitu, Stillfront se širi u žanr narativnih lifestyle igara, čime dodatno jača svoj portfelj igara i povećava doseg kod gaming publike. Alan i Zoran su u proteklih 12 godina zajedno sa svojim timom u Nanobitu izgradili impresivan gaming studio s čvrstom nišom u uzbudljivom žanru lifestyle igara, a mi se veselimo što ćemo zajedno s njima raditi na tome da podignemo kompaniju na višu razinu. Osnovni portfelj igara ostvario je impresivan rast tijekom prošle godine, a vidimo i snažan potencijal rasta u budućnosti, uključujući i obećavajuće nove igre koje su u razvoju”, rekao je Jörgen Larsson, CEO Stillfronta. 

Cijeli proces vodio je tim konzultanata. Latham & Watkins je pravni, a Aream & Co. financijski savjetnik Nanobita, dok je DLA Piper Sweden pravni, a EY financijski savjetnik Stillfronta u ovoj transakciji.

(1 Glasaj)

Rimac Automobili žele preuzeti Bugatti

image

Prema vijesti njemačkog portala Manager Magazin koju je prenio i Reuters, Volkswagen grupa je odlučila prodati svoj brand luksuznih automobila Bugatti , a među zainteresiranim tvrtkama je navodno i Rimac Automobili .

Mada Rimac, Bugatti i Volkswagen ovo ne žele komentirati, njemački medij kaže da se Rimac već nalazi u pregovorima, a konačnu odluku o prodaju Bugattija, Volkswagen bi trebao donijeti prije kraja ove godine.

Zanimljivo je i što Manager Magazin našeg Matu Rimca naziva "balkanskim Elonom Muskom ", a...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)