Službeno najavljen Snapdragon 865

image

Qualcomm je službeno najavio dolazak novog Snapdragon 865 mobilnog flagship procesora kojeg ćemo vidjeti u najjačim telefonima iduće godine poput Samsung Galaxy S11 i Google Pixel 5 uređaja, a najvljeni su i novi Snapdragon 765/765G čipovi.

Nova Snapdragon 865 mobilna platforma uključuje Snapdragon X55 Modem-RF sustav i predstavlja najnapredniju svjetsku 5G platformu koja je dizajnirana kako bi mogla pružiti najkvalitetniju i najbržu povezivost i najbolje performanse idućoj flagship generaciji mobilnih uređaja.

Snapdragon 765/765G procesori donose integriranu 5G povezivost, AI procesiranje...

(1 Glasaj)

Europski tech entuzijasti više preferiraju AMD nego Intel

image

Europsko hardversko udruženje EHA provelo je istraživanje nad 10.000 tech entuzijasta koji su trebali odgovoriti čiji bi idući desktop procesor odabrali, Intelov ili AMD-ov .

Rezultati istraživanja ukazali su da 60% hardverskih entuzijasta preferira AMD-ove CPU-e, što je za 10% više u odnosu na 2018. godinu i čak 20% više u odnosu na 2017.

EHA vjeruje da je povećani interes za AMD-ovim procesorima izazvalo lansiranje AMD Ryzen serije 3000 , koja je značajno podigla performanse sa svojim 12-jezgrenim Ryzen 3900X...

(0 glasova)

Rimac: Prvi gradovi s pametnim prometom 2024

image

Mate Rimac , osnivač i CEO tvrtke Rimac Automobili, povezan je s  Vidijem  već duži niz godina, od kada je još kao tinejdžer osvojio prvu  VIDI e-novation  nagradu za tehnološku inovaciju i time strogom žiriju natječaja stvorio dojam da se radi o izuzetno perspektivnoj mladoj osobi koja bi u budućnosti mogla raditi velike stvari. Danas, nakon velikog uspjeha s električnim  hiperautomobilima , električnim biciklima, tehnološkim proizvodima koje razvija za  svjetsku autoindustriju  i privlačenja  investicija  od strane velikih tvrtki proizvođača automobila...

(0 glasova)

AI kamere love vozače koji koriste telefone

image

Korištenje telefona u vožnji jedan je od posebno opasnih problema po sigurnost prometa, a otkrivanje vozača koji čine takve prekršaje prilično je teško.

Vlada savezne australske države Novi Južni Wales započela je s korištenjem prvih kamera koje mogu automatski prepoznati vozače koji u vožnji koriste telefone za razgovore ili pisanje poruka. Sustav koristi umjetnu inteligenciju koja je u stanju prepoznati znakove korištenja telefona iz snimki stacionarnih ili mobilnih policijskih kamera. Nakon toga AI upozorava ljudske operatere da pregledaju sporne snimke...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

VIDEO: ESA odobrila Hera misiju odvraćanja asteroida

image

Europski ministri zaduženi za svemirske programe u zemljama članicama Europske svemirske agencije odobrili su misiju Hera koju će ESA zajedno provoditi s NASA-om .

U okviru misije vrijedne 320 milijuna dolara europska i američka agencija će lansirati dvije letjelice na dvostruki sustav asteroida Didymoi s. NASA će zabiti svoju DART sondu u manji asteroid Didymoon velikom brzinom, a sve će pratiti talijanski cube satelit LICICube . Nakon toga će stići Hera koja će mapirati krater i mjeriti masu i putanju...

  • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Transfer slika i videa s Fejsa na druge platforme

image

Najveća društvena mreža na svijetu objavila je da lansira novi alat koji će omogućiti jednostavno slanje svih fotografija i video filmova korisnika na druge platforme poput Google Photosa, koji će zasad prvi podržavati tu značajku.

Facebook kaže da vjeruje kako svatko tko dijeli podatke s jednim servisom trebao imati mogućnost da ih prebaci na drugi. To naziva "podatkovnom portabilnošću", koja će ljudima pružiti veći mogućnost kontrole i izbora.  Nova značajka trenutno se testira Irskoj, a u planu je da se uskoro...

(0 glasova)

Novi VIDI: Top 100 hardvera

image

Dolazak božićnih i novogodišnjih praznika mnogima je prilika da sebi i svojim dragima malo osvježe "tehnološki setup" nekim novim komadom hardvera, gadgetom, računalom, televizorom, kamerom, telefonom. Kako bismo vam u tome malo pomogli pročešljali smo tržište i izdvojili 100 hardvera u čak 20 kategorija koje vam predstavljamo u našoj rubrici "Božićni palac za kupnju" koju ćete pronaći u novom broju časopisa VIDI br. 285 koji se nalazi na svim kioscima u zemlji.

Troboj flagshipova

U ring smo ubacili tri flagship...

(0 glasova)

Ruđerov detektor nuklearnih materijala manji je od kune

image

Na Institutu Ruđer Bošković ( IRB ) predstavljen je prototip silicij-karbid neutronskog detektora za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala. Detektor je razvijan tijekom tri godine u sklopu projekta E-SiCure u okviru NATO Programa znanost za mir i sigurnost ( SPS ).

Projekt pod vodstvom IRB-a realiziran je u suradnji s uglednim međunarodnim partnerima – Australian nuclear science and technology organization ( Australija ), University of Aveiro ( Portugal ), National Institutes for Quantum and Radiological...

(0 glasova)