VIDEO: Zubna pasta koja iscuri do zadnje kapi

image

Znanstvenici Sveučilišta MIT osnovali su spinoff tvrtku LiquiGlide koja proizvodi plastične boce i tube s pokrovom koji je razvijen u njihovom laboratoriju. Taj pokrov kojim su tretirane unutrašnje stijenke tuba i bočica temelji se na njihovim istraživanjima u vrijeme akademskog rada i dizajniran je da onemogući prianjanje tekućih sastojaka poput umaka, šampona, tekućih sapuna i zubnih pasta za stijenke.

To znači da zubnu pastu koja se nalazi unutar LiquiGlideove tube možete iscijediti doslovce do zadnje kapi, odnosno kako kažu, „do...

(0 glasova)

VIDEO: Mornarica testira Iron Manov jet suit

image

U posljednje vrijeme često možemo vidjeti testiranja raznih jetpackova i jetpack odijela , pa nas ne čudi da se za njih zainteresirala i vojska .

U ovom konkretnom slučaju radi se o desantnim jedinicama Britanske kraljevske mornarice , koja je u jednu svoju nedavnu vježbu desanta na pokretni brod na otvorenom moru, uključila vojnike opremljene jet suit odijelima tvrtke Gravity Industries , koji su uzlijetali iz desantnih čamaca, letjeli iznad površine mora i potom se spuštali na palubu patrolnog broda...

(0 glasova)

NASA simulira pad asteroida u blizini Hrvatske

image

U Beču je održana međunarodna konferencija IAA Planetary Defense Conference 2021, u okviru koje su znanstvenici NASA-inog JPL laboratorija proveli simulaciju opasnog dolaska velikog asteroida u blizinu Zemlje s velikom mogućnošću katastrofalnog udara.

Vježba pod nazivom "Space Mission Options for the Hypothetical Asteroid Impact Scenario" uključivala je 9 znanstvenika NASA-e koji su proveli četiri dana u promatranju svih faza dolaska velikog asteroida od uočavanja do udara u 6 mjeseci , odnosno od travnja do listopada 2021. godine ( fiktivno )....

(1 Glasaj)

Prva flota taksija bez vozača kreće u Pekingu

image

Najveća kineska internetska kompanija Baidu , objavila je kako je spremna za puštanje u komercijalu uporabu prve flote autonomnih taksija bez vozača, nakon što je 10 vozila uspješno prošlo testiranje u Shougang Park predgrađu Pekinga, gdje su prevozili putnike po cijeni od nekih 28 kuna po vožnji u prosjeku.

Robotska taksi vozila pod nazivom Apollo Go razvio je također Baidu kojeg često zovu kineskim Googleom , a dizajnirani su s idejom da se koriste bez ikakve potrebe za kvalificiranim vozačem...

(1 Glasaj)

IBM proizveo prvi dvonanometarski čip na svijetu

image

IBM kaže da je napravio veliki iskorak u tehnologiji čipova izradom prvom dvonanometarskog procesora na svijetu u koji su na površinu veličine nokta uspjeli ugurati 50 milijardi tranzistora .

Nova arhitektura bi mogla pomoći proizvođačima procesora da donesu boost u performasama za 45% uz istu potrošnju energije kao današnji 7 nm čipovi, ili istu razinu performansi uz 75 posto manju potrošnju energije, kao što možete vidjett u  ovom videu .

Mobilni uređaji s 2 nm procesorima mogli bi omogućiti 4...

(1 Glasaj)

Nova metoda za isključivanje antiferomagnetizma

image

Kada neki sliku pohranjujete na svoj telefon, podaci o njoj se zapisuju na sićušne tranzistore koji se elektricitetom uključuju i isključuju prema uzorcima " bitova " kako bi predstavljali i enkodirali tu sliku. Većina tranzistora danas se radi od silicija , koji je odličan za pohranu podataka na memorijske čipove, no zbog sve većih količina podataka, znanstvenici traže nova rješenja koja će biti bolja od silicija.

Fizičari MIT-a predstavili su preliminarne podatke svojih novih istraživanja koja pokazuju da se podaci...

(1 Glasaj)

Infobip preuzeo irsku tvrtku Anam

image

Hrvatska IT tvrtka Infobip, objavila je akviziciju irske IT kompanije Anam Technologies , vodećeg svjetskog pružatelja SMS firewall usluge. Akvizicija objedinjuje snage obiju kompanija u segmentu sigurnosti u prometu poruka i monetizaciji uz još potpuniji portfelj rješenja od kojeg će benefite imati i mobilni operateri i krajnji korisnici. Vrijednost akvizicije povjerljiva je informacija, a plaćanje je izvršeno kombinacijom novca i dionica Infobipa. 

Anamov tim pridružuje se Infobipovom odjelu zaduženom za strateška partnerstva s mobilnim operaterima. Poslovni korisnici obiju kompanija imat...

(1 Glasaj)

VIDEO: Starship SN15 preživio slijetanje

image

Musku i ekipi napokon je uspjelo izvesti čitav visinski test najnovijeg prototipa Starship rakete s oznakom SN15. Raketa je lansirana sa Starbase uzletišta u Teksasu pomoću tri Raptor motora koji su se uzastopno gasili prije nego što je raketa dosegla apogej, odnosno najvišu točku leta na otprilike 10 km visine.

SN15 je potom uspješno izvršio tranziciju pogonskog goriva na unutarnje spremnike u kojima se nalazi gorivo za slijetanje, prije nego što se preorijentirao za slijetanje i započeo kontrolirano aerodinamično spuštanje...

(1 Glasaj)