Orbico uvodi hrvatske autonomne mobilne robote

image

U sklopu pilot projekta Orbico je u distribucijskom centru u Ivanićgradu implementirao dva robota te testira različite slučajeve upotrebe "na zahtjev", odnosno prema naredbama koje zadaju sami zaposlenici. Robot transportira robu između određenih punktova distribucijskog centra – primjerice, radi etiketiranja – pri čemu sam bira rutu i izbjegava prepreke na putu. Ovi slučajevi upotrebe omogućuju Orbicu da testira funkcionalnost i fleksibilnost tehnologije Gideon Brothersa , uključujući, među ostalim, interakciju s viljuškarima i ljudima, kao i podršku Gideon Brothers tima. Orbico...

(0 glasova)

Porsche povećava udio u Rimac Automobilima

image

Poznati proizvođač automobila Porsche svoj udio u Rimac Automobilima povećao je s 10 na 15,5 posto . Budući da Porsche povećava raspon svojih elektrificiranih modela, partnerstvo će koristiti stručnost Rimca u elektrifikaciji vozila, uključujući pogonske sklopove, baterije, motore i invertere.

"Porsche je godinu dana pratio pozitivan razvoj tvrtke Rimac", kaže Lutz Meschke , zamjenik predsjednika Izvršnog odbora i glavni financijski direktor Porsche AG-a. "Brzo nam je postalo jasno da Porsche i Rimac mogu puno naučiti jedni od drugih. Vjerujemo u...

(0 glasova)

Divjak: Uključivanje tvrtki u ESA-u i CERN je imperativ

image

U prostorima Ministarstva znanosti i obrazovanja započela je četvrta sjednica nacionalnog inovacijskog vijeća koju su vodili ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Darko Horvat koji su se uoči sjednice obratili novinarima.

Ministrica Divjak u medijskom obraćanju je rekla da će jedna od glavnih tema sjednice biti prijedlog novog Zakona o znanosti i visokom obrazovanju jer su znanost i visoko obrazovanje temelj uspješnog gospodarstva , posebno u vrijeme četvrte industrijske revolucije ....

(0 glasova)

149 tisuća eura hrvatskom developeru za razvoj igre

image

Hrvatski developerski studio Gamechuck osigurao je 149.400 eura od EU potprograma Creative Europe - MEDIA za razvoj videoigre Trip the Ark Fantastic . Od ukupno 139 projekata, potprogram Creative Europe - MEDIA financirao je razvoj 31 videoigre iz 14 zemalja članica potprograma Creative Europe - MEDIA, a Trip the Ark Fantastic je prva videoigra iz Hrvatske koja je dobila potporu tog EU potprograma.

“U igri Trip the Ark Fantastic želimo postaviti nove standarde u pripovijedanju u videoigrama. Financijska potpora MEDIA...

(0 glasova)

Mobilna VAR tehnologija stigla u Maksimir

image

Na stadion hrvatskog prvaka u nogometu Dinama postavljena je VAR tehnologija (Video Assistant Referees) koja bi trebala omogućiti da susret zagrebačkog kluba protiv Rosenborga u prvoj utakmici  playoff faze kvalifikacija za Ligu prvaka protekne bez krucijalnih grešaka sudaca koje su često znale utjecati na rezultate i plasman.

Valja naglasiti da VAR na Dinamov stadion (i druge stadione 1. HNL) neće biti instaliran za stalno prije 2020. godine, što znači da je UEFA u Maksimir dovela mobilno rješenje, koje će nakon...

(1 Glasaj)

Pošta u Zadru mijenja kriptovalute

image

Nalazite se u Zadru i spiskali ste svu lovu koju ste ponijeli na ljetovanje? Sjetili ste se doduše da u svojem digitalnom novčaniku  posjedujete nešto malo Bitcoin novčića koje ste čuvali za slučaj hitnosti, ali nemate pojma gdje ih utopiti za kune i podmiriti račun u hotelu bez pranja suđa.

Ne očajavajte, jer svi domaći i strani korisnici svoje kriptovalute sada mogu promijeniti u kune u zadarskim  poštanskim uredima , u nekoliko jednostavnih koraka. Nakon podnošenja zahtjeva skenira se QR...

(1 Glasaj)

YouTube Music u Hrvatskoj konkurencija Deezeru

image

Deezer je u Hrvatskoj dobio žestoku konkurenciju u obliku YouTube Music Premium servisa koji vam omogućuje da za 60 kuna mjesečno slušate glazbu koju preferirate bez reklama te bez potrebe da budete stalno spojeni na mrežu, što znači da ćete ju moći slušati i offline putem aplikacije. Postoje dva načina offline slušanja. Prvi je da uključite smart downloads , pa će aplikacija automatski preuzimati glazbu koja se temelji na vašoj povijesti slušanja, a drugi je da sami izaberete playliste, pjesme...

(0 glasova)

Prvi elektrotehnički hackathon u Hrvatskoj

image

U sklopu studentskog natjecanja Elektroboj, 1. lipnja 2019. godine se na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva (dvorane A201, A202 i A211) održava prvi  elektrotehnički hackathon u Hrvatskoj.

Natjecanje će se održati na temu Life Hacks što znači da natjecatelji mogu donijeti bilo kakav već postojeći proizvod te ga unaprijediti, a poseban naglasak se stavlja na maštovitost i domišljatost. Natjecatelji su obvezni ponijeti vlastito prijenosno računalo, dok komponente, poput senzora i opremu za rad dobivaju na samom natjecanju.

Natjecanje počinje u...

(0 glasova)

HTC Vive i Vive Pro u prodaji u Hrvatskoj

image

HTC Vive je objavio dostupnost Vive i Vive Pro headsetova kod ovlaštenih partnera Links i Hangar 18 . Kod njih ćete HTC Vive platiti po preporučenoj cijeni od 4.999 kuna , dok ćete "profesionalni" Vive Pro platiti 11.499 kn . Uz kupovinu svakog Vive uređaja do kraja godine HTC osigurava 6 mjeseci besplatne pretplate na VivePort Infinity , što znači  neograničen pristup u više od 600 aplikacija i igara.

Vive

HTC Vive uključuje headset s dva 9,14 cm (3.6'') OLED...

(1 Glasaj)

4000 studenata na sajmu poslova

image

Dvodnevni sajam poslova na Fakultetu elektrotehnike i računarstva  JobFair privukao je više od četiri tisuća studenata i 115 poduzeća .

Osim njih, sajam poslova pod medijskim pokroviteljstvom naše izdavačke kuće VIDI posjetili su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak , ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić te rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras .

Tijekom sajma poslova, poslodavci su se studentima predstavljali na radionicama i prezentacijama.

"Posjetio sam nekolicinu predavanja na ovogodišnjem Job Fairu. Dojmio me se način na...

(1 Glasaj)

Predstavljena VAR tehnologija za HNL

image

Najveći svjetski stručnjak za VAR tehnologiju, tehnički direktor IFAB-a i poznati nogometni sudac David Elleray , sudjelovao je na konferenciji Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je predstavljena VAR tehnologija koji bi uskoro trebala stići na sve stadione Prve hrvatske nogometne lige i poboljšati "pravednost" sudačkih odluka te smanjiti mogućnosti manipulacija rezultatima zbog "ljudskog faktora".

Projekt uvođenja VAR tehnologije financiran je sredstvima iz Fifnog Forward programa, što je detaljnije objasnila voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac :

"Uvođenje VAR...

(1 Glasaj)

Hyundai i Kia ulažu 600 milijuna kuna u Rimca

image

Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation zajedno su uložili 600 milijuna kuna (80 milijuna eura) u tvrtku Rimac Automobili . Izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Group Euisun Chung i Mate Rimac službeno su potpisali suradnju prilikom Chungovog posjeta Rimac Automobilima u Svetoj Nedelji.

Hyundai je odlučio ostvariti suradnju s Rimcem jer planira provesti " elektrifikaciju ", obzirom da se obvezao da će do 2025. godine na tržište dovesti čak 44 električna i hibridna modela svojih automobila.

Hyundai Motor, Kia Motors...

(0 glasova)