4000 studenata na sajmu poslova

image

Dvodnevni sajam poslova na Fakultetu elektrotehnike i računarstva  JobFair privukao je više od četiri tisuća studenata i 115 poduzeća .

Osim njih, sajam poslova pod medijskim pokroviteljstvom naše izdavačke kuće VIDI posjetili su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak , ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić te rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras .

Tijekom sajma poslova, poslodavci su se studentima predstavljali na radionicama i prezentacijama.

"Posjetio sam nekolicinu predavanja na ovogodišnjem Job Fairu. Dojmio me se način na...

(0 glasova)

Predstavljena VAR tehnologija za HNL

image

Najveći svjetski stručnjak za VAR tehnologiju, tehnički direktor IFAB-a i poznati nogometni sudac David Elleray , sudjelovao je na konferenciji Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je predstavljena VAR tehnologija koji bi uskoro trebala stići na sve stadione Prve hrvatske nogometne lige i poboljšati "pravednost" sudačkih odluka te smanjiti mogućnosti manipulacija rezultatima zbog "ljudskog faktora".

Projekt uvođenja VAR tehnologije financiran je sredstvima iz Fifnog Forward programa, što je detaljnije objasnila voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac :

"Uvođenje VAR...

(0 glasova)

Hyundai i Kia ulažu 600 milijuna kuna u Rimca

image

Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation zajedno su uložili 600 milijuna kuna (80 milijuna eura) u tvrtku Rimac Automobili . Izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Group Euisun Chung i Mate Rimac službeno su potpisali suradnju prilikom Chungovog posjeta Rimac Automobilima u Svetoj Nedelji.

Hyundai je odlučio ostvariti suradnju s Rimcem jer planira provesti " elektrifikaciju ", obzirom da se obvezao da će do 2025. godine na tržište dovesti čak 44 električna i hibridna modela svojih automobila.

Hyundai Motor, Kia Motors...

(0 glasova)

ODI: Bez znanosti nema budućnosti

image

Zamislite kako bi svijet izgledao bez nekih od najvećih otkrića hrvatskih znanstvenika. Bez modela atoma i teorije sila Ruđera Boškovića , izmjenične struje  Nikole Tesle , bez električne žarulje Franje Hanamana ili pak bez antibiotika azitromicina kojeg su 80-tih godina prošlog stoljeća razvili hrvatski znanstvenici ili nekih drugih izuma. A zamislite svijet bez interneta, umjetne inteligencije, mobilnih uređaja…

Nezamislivo, zar ne? Kad postavimo ovakva pitanja, neupitna je tvrdnja da budućnosti nema bez znanosti i inovacija. Na Ruđeru čak više od...

(0 glasova)

11 medalja za hrvatske mlade robotičare u Austriji

image

Ukupno 147 timova okupilo se 25. i 26. travnja u Innsbrucku na otvorenom međunarodnom prvenstvu Austrije u robotici - RoboCup Junior Austria 2019 . U jakoj konkurenciji, uz nas i domaćina nastupili su i robotičari iz Italije, Slovenije, Švicarske, Meksika, BiH i Jordana .

Sudjelovalo je čak 27 hrvatskih ekipa i sveukupno gledajući postignuti su izuzetni rezultati u skoro svim kategorijama - osvojeno je 11 medalja ! Tako su naši mladi robotičari i njihovi mentori još jednom pokazali i dokazali...

(1 Glasaj)

Roditelji ne znaju što im djeca gledaju na internetu

image

A1 Hrvatska napravio je istraživanje s agencijom IPSOS na uzorku od 600 ispitanika vezano uz navike roditelja oko nadgledanja korištenja digitalnih tehnologija kod njihove djece. Podaci istraživanja govore kako čak 92 posto roditelja ne koristi aplikaciju za zaštitu djece i siguran pristup internetu. Uz to, od te skupine čak 93% niti ih ne želi koristiti. To je pokazatelj kako su ljudi nedovoljno upućeni s opasnostima i prijetnjama kojima djeca mogu biti izložena na internetu. 

Tim povodom u Muzeju iluzija na...

(0 glasova)

VIDEO: 750 milijuna kn za hrvatske sunčane elektrane

image

HEP je na predstavljanju projekta Sunčane elektrane – Energija prirode objavio kako će do 2023. godine investirati 750 milijuna kuna u sunčeve elektrane , koje će hrvatskom energetskom sustavu osigurati godišnje oko 20 MW energije, dok je do 2030. godine planirana realizacija projekata sunčanih elektrana ukupne snage od 350 MW .   

Prve sunčane elektrane u ovom velikom investicijskom ciklusu biti će Kaštelir, Cres, Vis i Vrlika Jug , ukupne snage 11,6 MW i vrijednosti 80 milijuna kuna, kao što...

(0 glasova)

Ugasite svjetla za Sat za planet Zemlju

image

Sutra, odnosno 30. ožujka 2019. u 20:30 sati ugasite svjetla u kući kako biste se uključili u globalnu inicijativu " Sat za planet Zemlju ", koja je prerasla u najveći globalni pokret za podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena . Ove godine akcija će se provesti u više od 180 zemalja , uključujući Hrvatsku , pa će središta više od 7500 svjetskih gradova biti u mraku, baš kao i 2000 svjetski poznatih znamenitosti.

WWF je ovogodišnju akciju proveo uz moto...

(1 Glasaj)

Tokić uveo autonomne robote Gideon Brothersa

image

Poznati domaći trgovac auto dijelovima Tokić d.o.o. pokrenuo je suradnju s Gideon Brothersom , hrvatskom tvrtkom za robotiku i umjetnu inteligenciju, s ciljem uvođenja njihovih autonomnih mobilnih robota u svom logističko-distributivnom centru u Sesvetama. Tokić je tako postao prva hrvatska tvrtka koja u svom poslovanju implementira potpuno autonomne mobilne robote, kao jednu od aktivnosti povećanja produktivnosti prije planiranog širenja na EU tržištu.

Gideon Brothers je jedna od samo tri tvrtke u svijetu, te jedina u Europi , koja razvija autonomnu...

(0 glasova)

Prosječna brzina interneta u Hrvatskoj je 6,4 Mbps

image

Američka tvrtka Fastmetrics redovno prati razvoj interneta u svijetu, uključujući i prosječne brzine koje su na raspolaganju pojedinim državama, regijama i kontinentima. 

U aktualnom izvještaju o top 10 država s najvećom prosječnom brzinom interneta, Južna Koreja je na uvjerljivom prvom mjestu s 26,7 Mbps , a iza nje slijede Švedska (19,1 Mbps), Norveška (18,8 Mbps), Japan (17,6 Mbps), Nizozemska (17 Mbps), Hong Kong (16,8 Mbps), Švicarska (16,7 Mbps), Latvija (16,7 Mbps), Finska (16,6 Mbps) i Danska s prosječnom brzinom od...

(0 glasova)

West Point na DroneDaysu u Zagrebu

image

Fakultet elektrotehnike i računarstva ( FER ) ugostit će 26. i 27. ožujka 2019. godine cijenjene stručnjake iz područja  zračne robotike i sustava bespilotnih letjelica na dvodnevnom skupu DroneDays , koji se održava pod medijskim pokroviteljstvom časopisa VIDI.

Predavanja će održati Mirko Kovac s  Imperial College Londona , švicarski Hrvat koji je široko poznat u svijetu zračne robotike, Damir Filipović , predstavnik Siemensa i njihova programa za električne letjelice, Christopher Korpela iz američke Vojne akademije West Point , Nada Finderle...

(1 Glasaj)

VR i radionice videoigara na Zagrebačkom festivalu filma

image

Ovogodišnji 16. Zagreb Film Festival  koji se održava od 11. - 18.11.2018. će u natjecateljskim i popratnim programima prikazati više od sto filmova, a uz njega dolazi i program Industrija , posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, koji će i ove godine predstaviti niz radionica, predavanja, panela i pitching forum studentskih projekata iz regije. Tijekom sedam dana programa Industrije dotaknut će se mnogi važni aspekti u ciklusu proizvodnje filma – od razvoja projekta, pisanja scenarija, financiranja i koprodukcijskih mogućnosti do pakiranja...

(1 Glasaj)