Hrvatskom kruži lažna poruka koja vam krade novac

image

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti ( HAKOM ), na svojoj je Facebook stranici objavila upozorenje o novoj internetskoj prijevari koja se plasira putem poveznica u porukama koje u posljednje vrijeme kruže među hrvatskim građanima, a "glume" kao da ih je poslala Hrvatska pošta .

U porukama koje vam mogu doći u mailovima ili porukama na Whatsappu i drugim chat aplikacijama, stoji obavijest o čekanju vaše pošiljke na carini pošte zbog neplaćenih uvoznih troškova od 6,35 kuna , koja će...

(1 Glasaj)

Splitska letjelica traga za izgubljenim ljudima

image

Da na mladima svijet ostaje nije samo jedna od floskula, posebice kada je riječ o mladim i perspektivnim ljudima koji svoja znanja i vještine predočavaju u kvalitetne start-upove. Korijeni jedne takve priče sežu unazad nekoliko godina kada je na splitskom FESB-u skupina mladih aero entuzijasta, koji danas čine start-up tvrtku Alpha Sagittarius , zajedničku strast usmjerila u razvoj bespilotne letjelice VECTOR V-3M, pod brand imenom ”Aero-Navis Systems”.

Ambiciozna ekipa svojim je trudom i marljivim radom pronašla rješenje pitanja gladi u...

(1 Glasaj)

1 Gbps optika i za sela od 10 kuća u Istri i Primorju

image

Hrvatska tvrtka 3t.Cable i slovenska Vahta udružile su se prije nekoliko godina kako bi razvile projekt Rural Networks (RUNE), čiji je cilj bio izgraditi optičku mrežu za do 110.000 kućanstava u ruralnim područjima Istre i Primorja .

Projekt koji je od Europske komisije 2019. godine osvojio nagradu European Broadband Award već se opasno zahuktao i radovi su na mnogim mjestima dovršeni pa korisnici u dostupnim područjima već mogu naručivati priključak i dogovarati usluge s teleoperaterima koji su se uključili u...

(1 Glasaj)

Zarađujte dok učite izrađivati videoigre

image

U tijeku su prijave za novu generaciju šestomjesečnih edukacija koja se održava u poduzetničkom inkubatoru PISMO . Edukacije su besplatne , polaznici su za vrijeme učenja plaćeni , a organizatori tvrde da čak 66% nezaposlenih polaznika po završetku edukacije pronađe posao .

U inkubatoru PISMO u  Novskoj , specijaliziranom za gaming industriju već je nekoliko godina moguće naučiti raditi s tehnologijama potrebnim za izradu videoigara, programirati, ali i stvarati grafičke elemente i zvuk i to kroz dva programa - Unitiy...

(1 Glasaj)

Končar dobio ugovor za gradnju hidrocentrala u Japanu

image

Po prvi puta u svojoj povijesti, društvo Končar - Generatori i motori (GIM), dobilo je veliki posao u Japanu , što je ogroman iskorak tvrtke na azijsko tržište.

"Nakon dvogodišnjeg kontinuiranog procesa nuđenja i pregovora GIM je prvi put u svojoj povijesti dobio veliki posao u Japanu. Opseg isporuke potpisanog ugovora je projektiranje, proizvodnja i nadzor pri montaži tri generatora za dvije različite male hidroelektrane (MHE)", navodi Končar GIM u svojem priopćenju.

Prva faza projekta bit će završena uspješnim puštanjem...

(1 Glasaj)

A1 dovršava najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj

image

U rujnu Hrvatska dobiva novi podatkovni centar koji će poslovnim korisnicima, prvenstveno onima koji koriste cloud usluge, omogućiti bezbrižno poslovanje s, kako kaže A1, potvrđenom najvišom razinom stabilnosti i osiguravanja kontinuiteta poslovanja u Hrvatskoj.

Konstrukcijski građevinski radovi na lokaciji novog A1 podatkovnog centra privode se kraju. Slijede završni radovi uređenja prostora i okoliša te opremanje najmodernijom tehnologijom. Da će sve biti gotovo do kraja rujna uvjerili su se iz A1 Hrvatska glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Tomislav Makar...

(1 Glasaj)

Rimčevi taksiji roboti u Zagrebu 2024. godine

image

Nakon senzacionalne vijesti o preuzimanju Bugattija , iz tabora Mate Rimca dolazi nova vijest. Tijekom posjete predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen koja je u Rimac automobile stigla u društvu premijera RH Andreja Plenkovića , Mate je predstavio novi projekt na kojem u tišini već radi nekoliko godina.

Konkretno se radi o projektu sestrinske kompanije P3 Mobility , ukupne vrijednosti od 3 milijarde i 411 milijuna kuna , za koji će tvrtka iz europskog fonda nacionalnog oporavka (National Recovery...

(1 Glasaj)

FOI učenicima i studentima nudi edukaciju za pilote dronova

image

Ubrzani razvoj tehnologije omogućio je da bespilotne letjelice budu dostupne širem broju korisnika, bez obzira na njihovu dob. Istovremeno, upravljanje popularnim dronom, iziskuje pripremu, znanje i odgovornost za vlastite postupke jer neodgovorno ponašanje može imati nemjerljive posljedice na ljudske živote i imovinu.

Prateći svjetske trendove te u skladu s nadležnim pravnim regulativama Fakultet organizacije i informatike (FOI), u suradnji s Varaždinskom županijom i Europskim Talent Centrom Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije razvio je Drone Pilot Academy – edukaciju za...

(1 Glasaj)

A1 štedi 404 tone CO2 Republici Hrvatskoj

image

A1 Hrvatska je potpisala sporazum s Europskom komisijom o financiranju ugradnje 120 sunčanih elektrana te ugradnju 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na vlastitim baznim stanicama . Vrijednost investicije je 16.265.790 kuna , a LIFE program Europske unije sufinancira projekt u iznosu od 55% .

A1 je za projekt nazvan LIFE4GREEN BROADBAND osnovao i poseban odjel, a cilj je povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova. Inače cilj A1 Hrvatska je do...

(1 Glasaj)

Koji X-faktor nudi 5 hrvatskih hi-tech učilišta

image

Hrvatska po postotku završenih studenata na smjerovima vezanim uz IT i tehnologije ne zaostaje za Europskom Unijom, no taj je broj u apsolutnim brojkama premalen za sve veće potrebe tržišta kako kod nas, tako i u cijeloj Europi.

Učenici koji se odluče na studij na tehnološkim fakultetima i učilištima imaju dobre predispozicije za pronalazak posla. Ipak, to što sve većem broju iznimnih tvrtki kod nas nedostaje IT radne snage, ne znači da će baš svatko dobiti priliku.

Baš iz tog...

(1 Glasaj)

Hrvati osvojili 4 medalje na informatičkoj olimpijadi

Nakon sjajnih prošlogodišnjih rezultata na svim informatičkim olimpijadama na kojima su nastupili, hrvatski mladi informatičari Patrick Pavić, Vito Anić, Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah postigli su nove izvanredne rezultate na ovogodišnjoj 33. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - International Olympiad in Informatics koja se ove godine održala online, od 19. do 25. lipnja u Singapuru.

(1 Glasaj)