Video: I Adobe ima AI koji pretvara tekst u glazbu

image

Adobe je lansirao eksperimentalni generativni AI model pod nazivom Project Music GenAI Control koji može kreirati glazbu iz tekstualnih upita, koju zatim može fino podesiti.

Adobeov model se temelji na Fireflyu , generativnom modelu strojnog učenja koji se koristi u grafičkom dizajnu.

Za razliku od generativnih audio AI sustava poput Google MusicLM-a , ne traži unošenje rezultata u vanjske aplikacije za uređivanje i sekvencioniranje glazbe poput Cubasea , Pro Toolsa ili GarageBanda , već unutar istog sučelja omogućuje obradu i...

(0 glasova)

DirectSR je nova DirectX inovacija

image

Microsoft je u svojem blogu objavio da je razvio novi API za pojednostavljenje superrezolucijskog kodiranja u PC igrama. Tvrtkin DirectSR , razvijen u suradnji s hardverskim partnerima Nvidijom , AMD-om i Intelom , omogućit će developerima jednostanije povećanje rezolucije u igrama na njihovim grafičkim čipovima i karticama.

Ovaj API omogućuje Super Resolution na proizvodima više dobavljača putem zajedničkog skupa ulaza i izlaza, dopuštajući aktiviranje raznih rješenja za povećanje razlučivosti, uključujući NVIDIA DLSS Super Resolution , AMD FidelityFX Super Resolution i...

(0 glasova)

Intel i ASML donose revoluciju u litografiji čipova

image

Prema navodima Intela i nizozemskog proizvođača poluvodičke opreme ASML-a , proradio je novi High NA EUV litografski sustav, iako još ne s punim performansama.

Voditeljica tehnološkog razvoja u Intelu, Ann Kelleher , prvi je puta spomenula ovaj iskorak tijekom govora na SPIE litografskoj konferenciji u San Joseu.

Litografski sustavi koriste fokusirane svjetlosne zrake kako bi pomogli u stvaranju sićušnih sklopova računalnih čipova. Očekuje se da će ASML-ovi High NA EUV alati, koji su veličine dvokatnog autobusa i koštaju više od...

  • Objavljeno u Novosti
(1 Glasaj)

AI u SSD diskovima otkriva ransomware

image

IBM je u svojem blogu objavio da kibernetički napadi predstavljaju egzistencijalni rizik, pri čemu 89% organizacija rangira ransomware kao jednu od pet najvećih prijetnji svojoj održivosti, a to je samo jedan od mnogih rizika za korporativne podatke, koje uključuju prijetnje iznutra, eksfiltraciju podataka, kvarove hardvera i prirodne katastrofe.

Kako bi pomogao klijentima da se suprotstave tim prijetnjama ranijim i točnijim otkrivanjem, IBM je najavio novu verziju tehnologije IBM FlashCore Module poboljšane umjetnom inteligencijom, dostupne unutar novih proizvoda IBM Storage FlashSystema...

  • Objavljeno u Novosti
(0 glasova)

NOVI BROJ: Usporedni test pametnih satova i fitness gadgeta

image

U novom broju časopisa VIDI za ožujak 2024. donosimo vam zanimljive hardverske i softverske teme, među kojima je i usporedni test pametnih satova i drugih gadgeta namijenjenih praćenju zdravlja i fitness aktivnosti.

Druga najjače hardverske teme odnose se na upscaling grafičkih kartica, proljetno čišćenje mobitela od nepotrebnog smeća i upscaling grafičkih kartica pomoću novih tehnologija.

Iz sadržaja novog broja izdvajamo: 

Tema broja: Usporedni test pametnih satova i fitness gadgeta

Istražili smo što brendovi trenutno nude, po čemu se satovi ističu...

  • Objavljeno u Novosti
(0 glasova)

Qualcomm AI Hub donosi 75 AI modela na telefone

image

Qualcomm je na sajmu MWC 2034 u Barceloni predstavio svoja najnovija dostignuća u umjetnoj inteligenciji, među kojima je glavna stvar Qualcomm AI Hub , koji sadrži biblioteku unaprijed optimiziranih AI modela za implementaciju na uređajima koje pokreću Snapdragon i Qualcomm platforme.

Ova biblioteka razvojnim programerima pruža više od 75 popularnih generativnih AI modela, kao što su Whisper , ControlNet , Stable Diffusion, i Baichuan 7B i drugi, koji su optimizirani za vrhunske performanse AI-ja na uređaju, bolju iskoristivost memorije i...

  • Objavljeno u Novosti
(0 glasova)

Nadogradnje Windowsa bez restartanja

image

O ažuriranju Windowsa bez restartanja računala slušamo već najmanje 20 godina. Tijekom tog razdoblja jedino što je Microsoft uspio postići je da su rebootanja nešto brža, no to je prvenstveno zbog jačeg hardvera i bržeg interneta.

Sada Windows Central izvještava da Microsoft testira novu proceduru nadogradnji Windowsa 11 koje neće zahtijevati restartanje računala kada se instaliraju sigurnosne zakrpe kroz Windows Update . Nova značajka, takozvani " hotpatching " bi nam trebala stići s nadogradnjom Windows 11 24H2 .

Hotpatching nije...

  • Objavljeno u Novosti
(0 glasova)

Softversko tweakanje udvostručuje brzinu procesora

image

Većina modernih računala, od pametnih telefona i osobnih računala do poslužitelja podatkovnih centara , sadrže jedinice za grafičku obradu ( GP U) i hardverske akceleratore za AI i strojno učenje. Dobro poznati komercijalni primjeri uključuju Tensor Core jezgre na NVIDIA GPU-ovima, Tensor Processing Units (TPU) na Google Cloud poslužiteljima, Neural Engines na Apple iPhone uređajima i Edge TPU na Google Pixel telefonima.

Svaka od ovih komponenti zasebno obrađuje informacije, miješajući informacije od jedne procesne jedinice do druge, a to često...

  • Objavljeno u Novosti
(0 glasova)

Windows Photos dobiva generativno brisanje

image

Microsoft je objavio da u aplikaciju Windows Photos dolazi nova značajka uređivanja pod nazivom Generativno brisanje . Osim toga, sve nedavno objavljene značajke uređivanja s umjetnom inteligencijom, uključujući Zamućivanje pozadine, Uklanjanje i zamjena pozadine i Generativno brisanje, također su sada dostupne u aplikaciji Fotografije za Arm64 uređaje i Windows 10 .

Ovo ažuriranje od danas će prvi isprobavati ​​ Windows Insideri u svim kanalima, uključujući Insidere na Windows 10 u Release Preview kanalu, a da bi vam proradila morate ažurirati...

  • Objavljeno u Novosti
(0 glasova)

Apple udvostručio trajanje baterije na iPhoneu 15

image

Na ažuriranoj stranici podrške, Apple je objavio da su s iOS 17.4 ažuriranjem (zasad još u beta verziji), baterije u modelima telefona u iPhoneu 15, iPhoneu 15 Plus, iPhoneu 15 Pro i iPhoneu 15 Pro Maxu u stanju zadržati 80% svog izvornog kapaciteta pri 1000 potpunih ciklusa punjenja, što je dvostruko više u odnosu na baterije starijih iPhoneova, u kojima je taj kapacitet mogao biti zadržan nakon  500 punjenja.

Apple kaže da je to potvrdio njegov posljednji test koji je...

  • Objavljeno u Novosti
(0 glasova)

Gemini 1.5 je AI model sljedeće generacije

image

Alphabetov i Googleov CEO Sundar Pichai , na službenom Googleovom blogu predstavio je novi model generativne umjetne inteligencije Gemini 1.5 , za koji kaže da je najsposobniji i posebno ističe veliki napredak u razumijevanju dugog konteksta .

"Uspjeli smo značajno povećati količinu informacija koje naši modeli mogu obraditi, do 1 milijun tokena , postižući najdulji kontekstni prozor od bilo kojeg temeljnog modela velikih razmjera dosad", navodi Pichai i dodaje kako je prvi izdani model nove Gemini 1.5 generacije Gemini 1.5...

  • Objavljeno u Novosti
(0 glasova)

ChatGPT dobiva digitalnu memoriju

image

Tvrtka OpenAI objavila je da testira memoriju ChatGPT-a, zahvaljujući kojoj će AI asistent pamtiti razgovore iz svih chatova koje ćete imati s njim, kako bi vas poštedio od ponavljanja informacija, što će buduće razgovore učiti boljim i korisnijim.

Memorijom ChatGPT-a upravljaju direktno korisnici koji će mu moći izričito reći da se nečega sjeti, pitati ga čega se sjeća i reći mu da zaboravi razgovor, a mogu ga i potpuno isključiti.

" Dok razgovarate s ChatGPT-om, možete ga zamoliti da zapamti...

  • Objavljeno u Novosti
(0 glasova)