Google onemogućuje aplikacije na Huawei telefonima

image

Vlasnici Huawei telefona vjerojatno će biti jako ljuti kada čuju da se Google pridružio američkim tvrtkama koje prekidaju suradnju s Huaweijem, nakon što je američki predsjednik Donald Trump potpisao uredbu o uvođenju  izvanrednog stanja u IT sektoru zbog "sigurnosnih prijetnji". Jasno je da su se prvom udaru ove uredbe našle kineske tvrtke među kojima je najveće ime Huawei, koji je već dugo vremena trn u oku američkog predsjednika. 

Nako što su Intel i Qualcomm objavili kako prestaju surađivati s Huaweijem,...

 • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Do 500 dolara vlasnicima Pixel telefona s greškom

image

Grupa vlasnika OG Pixel i Pixel XL telefona prošle je godine tužila Google zbog toga što je  prodavao uređaje za koje je navodno znao da imaju pokvarene mikrofone . Google se sada odučio nagoditi s njima, pa će im plaćati odštetu u visini do 500 dolara.

Neki od prvih korisnika pametnih telefona s Googleovim brandom počeli su se žaliti da su im jedan ili više od ukupno 3 mikrofona prestali raditi vrlo brzo nakon kupnje. Google je ubrzo priznao da...

 • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Wikipedija potpuno blokirana u Kini

image

Sve edicije Wikipedije na svim jezicima potpuno su blokirane u Kini, što je potvrdila organizacija Wikimedia foundation , čiji su stručnjaci za internetsku cenzuru izjavili da se najpoznatija internetska enciklopedija pridružila tisućama drugih web stranica kojima Kinezi ne mogu pristupati iz svoje zemlje.

Kina je prije ovoga blokirala samo inačicu Wikipedije na kineskom jeziku, no sada je blokada proširena na sve druge jezike. 

U svojem priopćenju Wikimedia foundation navodi: "Krajem travnja otkrili smo da Wikipedija više nije dostupna u Kini....

 • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Antitrustovska tužba protiv Apple App storea

image

Vrhovni sud SAD-a dozvolio je pokretanje antitrustovskog slučaja protiv Applea, nakon što je žalbu ekipe iz Cupertina na sličnu odluku nižeg suda odbacio.

U obrazloženju odluke Vrhovni sud navodi da se Apple optužuje zbog prisiljavanja korisnika na korištenje Apple Storea , čime koristi svoj monopolistički položaj za naplaćivanje developerima i korisnika. 

Tehnički gledano, Apple dopušta distribuciju iPhone aplikacija isključivo kroz App Store. Developeri mogu izrađivati aplikacije i objavljivati ih u App Storeu samo ukoliko imaju račun koji plaćaju 99 dolara...

 • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Hakeri ukrali 40 milijuna dolara iz Bitcoin mjenjačnice

image

Binance , jedna od najvećih online mjenjačnica kriptovaluta , objavila je da je izgubila 7000 Bitcoina (oko 40 milijuna dolara) u "sigurnosnom proboju na velikoj skali".

Drugim riječima, novac su joj počistili hakeri koji su upali u digitalni "trezor" u kojem se nalazilo oko 2 posto svih njezinih rezervi Bitcoina.

Hakeri su se koristili phisingom i virusima kako bi došli do korisničkih podataka, nakon čega su uspjeli zaobići sigurnosne provjere i spriječiti Binance u blokiranju transakcije.

Binance kaže da ovo...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

CIA lansirala anonomni portal na Tor mreži

image

Poznate špijunske agencije očekivali biste zadnje na Tor mreži i sigurnim internetskim preglednicima koji ne mogu ući u trag vašim aktivnostima na internetu. No CIA je pokrenula svoju novu stranicu na anonimnoj Tor mreži, što bi trebalo značiti da njezini posjetitelji ne mogu biti praćeni i otkriveni kao što je to slučaj sa standardnim preglednicima poput Chromea, Edgea, Firefoxa, Opere i Safarija.

Ne želimo ulaziti u rasprave je li Tor mreža doista tako sigurna kao što pričaju, no svakako je...

 • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

YouTuber Austin Jones dobio 10 godina robije

image

Poznati pjevač i YouTuber Austin Jones koji je imao više od pola milijuna pretplatnika na svojem YouTube kanalu i 225.000 na Twitteru, priznao je krivnju za optužbe dječjoj pornografiji i dobio je zatvorsku kaznu od 10 godina . Priznao je da je nagovarao 6 djevojčica da mu šalju svoje eksplicitne video filmove, kako bi "dokazale da su pravi fanovi".

Pored toga Jones je priznao da je isto radio i na Facebooku , gdje je oko 30 puta poticao djevojčice da...

 • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Ratni kabinet Facebooka za europske izbore

image

Kao što nam je većini poznato, sljedeći europski izbori održavaju se od 23. do 26. svibnja 2019. U njima će svi punoljetni građani iz zemalja članica EU imati priliku odabrati svoje zastupnike u Europskom parlamentu . U trenutku kad se u svim državama EU, pa tako i kod nas počinju zahuktavati promidžbene kampanje stranaka i dijeliti udarci političkoj konkurenciji iznad i ispod pasa, Facebook želi spriječiti da na rezultate utječu bilo kakve nedozvoljene akcije na njegovoj društvenoj mreži, poput lažnih...

 • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

I CIA sada ima profil na Instagramu

image

Poznato je da CIA špijunira sve i svakoga širom svijeta, a sada i vi možete malo zaviriti što oni rade. Američka obavještajna agencija upravo je otvorila službeni profil na Instagramu na koji je stavila fotku radnog mjesta nekog zaposlenika. Mada je fotka očiti (i namjerni) fake, za očekivati je da će se najveći svjetski špijuni na Instagramu prikazivati kao cool i duhoviti, a teoretičari zavjera će imati priliku proučavati njihove fotke i postove u potrazi za skrivenim porukama .   ...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Apple i Qualcomm se pomirili zbog 5G modema

image

Kada to nitko nije očekivao, Apple i Qualcomm su postigli sporazum u vezi patenata oko kojih su se žestoko sporili u posljednjih par godina. Prema tom sporazumu postigli su nagodbu o globalnom dijeljenju patenata na 6 godina i višegodišnji ugovor o čipovima , čime se Qualcomm vraća u poziciju glavnog Appleovog dobavljača.

Sporazum ne znači da će se Apple izvući iz ovog slučaja besplatno , jer je pristao platiti zasad nepoznati iznos zelenih novčanica Qualcommu, koji je vjerojatno puno manji...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Hrvatska za direktivu o internetskim autorskim pravima

image

Nakon što je prošli mjesec Europski parlament usvojio Direktivu o autorskim pravima na internetu, danas su je potvrdile i države članice, s većinom od 19 glasova .

Među 19 država koje su glasale za Direktivu bile su Francuska, Njemačka i Hrvatska , dok su Finska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska i Švedska bile protiv, a Slovenija , Belgija i Estonija su ostale suzdržane.

Bez obzira na to što direktivu nisu podržale sve članice Europske unije, sve će ju države morati primjenjivati...

 • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Googlevi zaposlenici slušaju korisnike pametnih zvučnika

image

Ukoliko ste si nabavili neki pametni zvučnik tipa Google Home , Alexa ili HomePod , preporučamo vam da malo pazite što mu pričate, jer vaše glasovne komande slušaju zaposlenici Googlea, Amazona i Applea . Predstavnici tih kompanija Bloombergu su potvrdili da se snimke korisnika preslušavaju s ciljem poboljšavanja sustava prepoznavanja glasa.  

Bloomberg je o ovome razgovarao s više zaposlenika navedenih kompanija, koji su im rekli da su svašta imali prilike čuti, uključujući i snimke koje su ukazivale na moguće seksualne...

 • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)