Nastavljaju se radovi na najvećem neboderu na svijetu

image

Saudijska Arabija je već duže vrijeme san svih arhitekata i građevinskih tvrtki, koje bi dale sve da dobiju priliku nešto projektirati ili graditi u zemlji koja je spremna svoje ogromno bogatstvo trošiti na futurističke projekte kakvih nema nigdje drugdje, ukoliko su zamišljeni da budu najveći, najviši ili jedinstveni u svijetu.

Ambiciozni planovi ove države na Аrapskom poluotoku koja je najveći svjetski izvoznik nafte uključuju gradnju nebodera koji će se protezati na širinu od čak 170 km , kao i na...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

EIF ulaže 40 milijuna eura u fond za klimatske tehnologije

image

Blume Equity , fond koji su osnovale žene , ulaže u europske klimatske tehnologije visokog rasta koje potiču dekarbonizaciju i širu ekološku održivost .

EIF se pridružuje bazi ulagača koja uključuje AP4 (Švedski nacionalni mirovinski plan), Visa Foundation , Impact Engine (američki program fondova fondova) i druge institucionalne ulagače koji vide priliku za ulaganje u sljedeću generaciju europske klimatske tehnologije tvrtke. Ovo je jedno od najvećih ulaganja EIF-a u prvi fond u fazi rasta.

Ulaganje je dio misije EIF-a da...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Curenje metana u Velikoj Britaniji uočeno iz svemira

image

U ožujku ove godine otkriveno je veliko curenje stakleničkog plina metana iz cjevovodu u blizini engleskog grada Cheltenhama . Znanstvenici Sveučilišta u Leedsu koji su prvi otkrili curenje, kažu da je količina metana koja je procurila u atmosferu mogla napajati 7500 domova godinu dana.

Po prvi puta je ovo veliko curenje metana bilo vidljivo iz svemira zahvaljujući satelitima GHGSat-a , koji su dizajnirani upravo za praćenje emisija stakleničkih plinova.

Nakon otkrića curenja iz svemira, znanstvenici sa Sveučilišta Royal Holloway iz...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Unity odustaje od naplaćivanja instalacija igara

image

Prošli tjedan  Unity je naljutio developere koji ga koriste za razvoj igara s novom naknadom koja bi se naplaćivala programerima svaki put kada neki korisnik instalira naslov kreiran u Unity engineu.

Kako se čini, Unity je nakon poplave prigovora odlučio odustati od te ideje. "Čuli smo vas. Ispričavamo se zbog zabune i tjeskobe koju je izazvala nova politika naknada koju smo objavili u utorak", rekla je tvrtka u objavi na X-u (Twitteru). "Slušamo, razgovaramo s našim članovima tima, zajednicom, kupcima...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Apple Store se ruši zbog predbilježbi za iPhone 15

image

Bijesni kupci na X-u (bivšem Twitteru) i drugim društvenim mrežama izražavaju svoju ljutnju i frustracije zbog čestog rušenja web dućana Apple Store , ubrzo nakon što su započele predbilježbe za nove Appleove telefone iz serije iPhone 15 .

"Apple je najveća tvrtka na svijetu i ne mogu čak ni pokrenuti svoju web stranicu za planirano vrijeme lansiranja iPhonea 15!", piše jedan korisnik. "Ja: Apple, uzmi moj novac! Apple: Ne!", piše drugi, a jedna korisnica kaže: "Ta predbilježba za iPhone je...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

EU kaznio TikTok jer nije štitio podatke djece

image

Europske vlasti utvrdile su da je TikTok prekršio pravila Opće uredbe o zaštiti podataka ( GDPR ) kada je u pitanju način na koji obrađuje osobne podatke svojih mlađih korisnika. Zajedno sa svojom odlukom, regulator je otkrio da je društvenoj mreži izrekao kaznu od 345 milijuna eura.

Kao regulatorno tijelo u kojem je sjedište TikToka i gdje se nalazi njegov prvi podatkovni centar, Irska komisija za zaštitu podataka istraživala je je li se TikTok pridržavao svojih obveza zaštite privatnosti za...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Francuska tvrdi da iPhone 12 emitira preveliko zračenje

image

Agencija za nacionalne frekvencije (ANFR) francuske vlade je izjavila da će poslati agente u Apple trgovine kako bi provjerila jesu li uređaji u prodaji te je zaprijetila povlačenjem svih iPhone 12 uređaja u opticaju ako tvrtka ne riješi problem. Apple tvrdi da njihovi telefoni udovoljavaju međunarodnim smjernicama o zračenju.

Samo nekoliko sati prije nego što je Apple predstavio iPhone 15 na svojem događanju „Wonderlust“ , regulator za zračenje u Francuskoj objavio je da su iPhone 12 uređaji privremeno povučeni s...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Unity developerima naplaćuje instalacije igara

image

Unity je donio kontroverznu odluku koja se neće nimalo dopasti developerima koji popularni engine koriste u izradi svojih igara.

"Uvodimo Unity Runtime naknadu koja se temelji na svakom preuzimanju kvalificirajuće igre od strane krajnjeg korisnika. Ovo smo odabrali jer svaki put kad se igra preuzme, instalira se i Unity Runtime. Također vjerujemo da početna naknada temeljena na instalaciji omogućuje kreatorima da zadrže tekuću financijsku dobit od angažmana igrača, za razliku od udjela prihoda", piše Unity u svojem blogu .

Unity...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Švedske škole se rješavaju tableta i vraćaju knjigama

image

U doba pogrešnih tehnoloških inovacija, učitelji u Švedskoj vraćaju se osnovama. Pokret u obrazovnom sustavu te zemlje naglašava analognu tehnologiju poput stvarnih knjiga i pisanja rukom u nastojanju da se obrazovanje učini učinkovitijim.

The Guardian izvješćuje da je ministrica obrazovanja Švedske, Lotta Edholm , iza tog pritiska. Političari u zemlji počinju postavljati pitanje pomaže li ili odmaže tehnološki usmjeren pristup obrazovanju. Prošlog mjeseca, Nacionalna školska uprava Švedske predstavila je plan uvođenja tableta učenicima već u vrtiću. Edholm je kratko nakon...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Pisci tuže OpenAI zbog kršenja autorskih prava

image

U sudskoj tužbi podnesenoj prošli petak, američki pisci Michael Chabon, David Henry Hwang, Rachel Louise Snyder i Ayelet Waldman navode da OpenAI ima koristi i profit od "neovlaštenog i nezakonitog korištenja" njihovog sadržaja zaštićenog autorskim pravima.

U tužbi se navodi ChatGPT-ova sposobnost da sažme i analizira sadržaj koji su napisali autori, navodeći da je to "jedino moguće" ako OpenAI obučava svoj GPT veliki jezični model na njihovim djelima. Dodaje se da su ti rezultati zapravo "izvedeni" radovi koji krše njihova...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

WhatsApp radi na međuplatformskoj razmjeni poruka

image

Ažuriranje beta verzije WhatsApp -a za Android (verzija 2.23.19.8) koje je danas izašlo sadrži novi zaslon nazvan „Treća strana“, izvještava WABetaInfo . Trenutačno, prema informacijama iz WABetaInfo -a, ovaj zaslon nije funkcionalan niti dostupan korisnicima. No, njegovo ime snažno sugerira da je ovo vjerojatno prvi korak prema otvaranju aplikacije tvrtke Meta za šifrirane poruke za međuplatformsku kompatibilnost.

Ovo beta ažuriranje dolazi samo nekoliko dana nakon što je Europska komisija potvrdila da vlasnik WhatsApp-a, Meta, ispunjava definiciju „čuvara vrata“ prema Zakonu...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Nintendo navodno pokazuje Switch 2 developerima

image

Nintendo Switch još uvijek nije mrtav. Nintendo ima čvrst raspored igara za svoju konzolu koji se proteže sve do 2024. godine, uključujući Super Mario Bros. Wonder , Povratak Detektiva Pikachua i možda, eventualno, Metroid Prime 4 . No ne može se poreći da je ova konzola stara 6,5 godina i da je vrijeme da Nintendo razmisli o budućnosti. U tu svrhu, tvrtka je navodno prikazala tehničke demo verzije svojeg sustava nove generacije programerima iza zatvorenih vrata na Gamescomu prošlog mjeseca....

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)