EU istražuje korištenje podataka djece na Instagramu

image

Ured povjerenika za zaštitu podataka ( DPC ) iz Irske, istražuje prijavu protiv Facebooka zbog navodne loše zaštite podataka djece na svojoj platformi Instagramu .                                                                             

Obzirom da Facebook kao i više drugih visokotehnološki tvrtki iz SAD-a, svoje europsko sjedište ima u Irskoj,...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Prodaja iPhone 12 telefona bilježi nove rekorde

image

Mada je Apple službeno započeo s pretprodajom 2 od svoja 4 modela iPhonea 12 danas ( iPhone 12 i iPhone 12 Pro ), neki teleoperateri u svijetu su pretprodaju započeli već dan ranije, u četvrtak.

Točnije rečeno, najveći tajvanski teleoperateri Chunghwa Telecom (CHT), Far EasTone Telecommunications (FET) i Taiwan Mobile su prema informaciji kuju prenosi Digitimes, sve iPhoneove rasprodali za samo 45 minuta.

Što se tiče druga dva modela, iPhone 12 mini i iPhone 12 Pro Max , oni će...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Griezmann danas igra u kopačkama Rimca

image

Mate Rimac ima novi proizvod za koji se tvrdi da je najbrži na svijetu. Ovoga puta se ne radi o nekom novom hiperautomobilu ili električnom biciklu, već o kopačkama za nogomet.

Poznati proizvođač sportske obuće Puma , objavio je da se udružio s tvrtkom Rimac Automobili kako bi izradili kopačke za nogomet pod nazivom PUMA ULTRA SL FG , za koje tvrde da su "najbrže kopačke na svijetu".

Valja naglasiti da se radi o limitiranoj seriji kopački težine od samo...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Kina dijeli digitalni novac za potrebe testiranja

image

Za razliku od decentraliziranih kriptovaluta poput bitcoina , Kina razvija vlastitu digitalnu valutu koja će biti pod punom kontrolom banaka (i države).

Kako bi testirala novi digitalni yuan , Kina će prema slučajnom odabiru građanima podijeliti više od 10 milijuna digitalnih Yuana, odnosno 1,5 milijuna dolara. Građani koji budu odabrani dobit će "crveni paket" digitalne valute u vrijednosti od 200 yuana (30 dolara), koju će pomoću Renminbi aplikacije moći trošiti u tisuću dućana u četvrti Luohu u gradu Shenzenu ....

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

VIDEO: The Earthshot Prize je Nobel za zaštitu okoliša

image

Princ William pokrenuo je najprestižniju svjetsku nagradu za zaštitu okoliša pod nazivom Earthshot Prize i otkrio pet najvećih izazova koji stoje pred čovječanstvom na tom polju. Princ vjeruje da će ova nova globalna nagrada za okoliš potaknuti promjene i pomoći u popravljanju našeg planeta tijekom sljedećih deset godina, kritičnog desetljeća za Zemlju.

Lansiranje nagrade dolazi nakon dvogodišnjeg rada princa Williama i Kraljevske zaklade vojvode i vojvotkinje od Cambridgea na razvoju projekta koji će podržati globalne napore u zaštiti i obnovi...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Apple tuži partnera jer nije uništio 100 tisuća iPhoneova

image

Apple je podnio sudsku tužbu protiv tvrtke Geep Canada , jer je vratila na tržište više od 100.000 uređaja koji su trebali biti rastavljeni i reciklirani.

Ako ste pratili Appleova događanja, više puta ste mogli čuti da ekipa iz Cupertina investira poprilično u smanjenje utjecaja na okoliš, u sklopu čega je i angažiranje partnerskih tvrtki koje su zadužene za rastavljanje i recikliranje raznih uređaja, a među njima je i Geep Canada , koja je dobila taj posao zbrinjavanja stare elektronike....

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Honda napušta Formulu 1 i fokusira se na gorive ćelije

image

Poznata japanska tvrtka Honda , koja je najpoznatija po motociklima i automobilima, mada je već postala i poznato ime u robotici, odlučila je napustiti Formula 1 natjecanja u kojima je sudjelovala već desetljećima. U svojem priopćenju Honda navodi kako odlazi iz Formule 1 kako bi se mogla fokusirati na istraživanje i razvoj gorivih ćelija i baterija za električna vozila.

U Formuli 1 Honda trenutno sudjeluje kao proizvođač hibridnih jedinica za tim Red Bull Racing , kao i za drugi Red...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

U Engleskoj zabranjene plastične slamke

image

Procjena je da se u Engleskoj koristi oko 4,7 milijardi jednokratnih plastičnih slamki godišnje koje donose veliki doprinos povećanje zagađenja okoliša. Nakon nekoliko mjeseci odgode, u Engleskoj je upravo na snagu stupila zakonska zabrana izrade, prodaje, kupnje i stavljanja na korištenje jednokratnih plastičnih slamki. Isto od sada vrijedi i za plastične štapiće za uši, koji se godišnje potroše i bace u količinama od 1,8 milijardi komada.

Izuzetak od ove zabrane vrijedi za bolnice, barove i restorane, koji će plastične slamke...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

37 CS:GO trenera izbačeno iz esportsa zbog varanja

image

Profesionalni esport , odnosno globalno popularna CS:GO natjecanja trese veliki skandal. Istraga organizacije Esports Integrity Commission , ukazala je da su mnogi treneri profesionalnih ekipa u igri SC_GO koristili bug ili tzv. " glitch " koji im je u mečevima omogućio špijuniranje protivničkih ekipa, kako bi svojim igračima mogli dojavljivati njihove pozicije.

Nakon tog otkrića esports organizacija je odlučila izbaciti 37 trenera iz esports natjecanja, a zasad se ne planira provoditi sankcije prema igračima. 

Među izbačenima su i treneri nekih...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Singapur prvi uvodi provjeru identiteta licem

image

Singapur će biti prva država na svijetu koja će koristiti verifikaciju licem u nacionalnom sustavu provjere identiteta. Vladina tehnološka agencija kaže da će ona biti "temeljna" za digitalnu ekonomiju zemlje. Provjera identiteta licem već se koristi u jednoj od najvećih singapurskih banaka DBS-u i omogućuje korisnicima otvaranje bankovnog računa online. Zahvaljujući tehnologiji koja se koristi provjera ne omogućuje samo identifikaciju osobe, već osigurava da je ona istinski nazočna .

"Morate osigurati da je osoba doista prisutna pri autentifikaciji, odnosno da...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

179 uhićenih u međunarodnoj akciji na dark webu

image

Masovna internacionalna akcija policijskih snaga širom Europe i SAD-a koja je bila usmjerena trgovini teškim drogama na dark webu ili darknetu, dovela je do uhićenja 179 osoba .

Akciju pod nazivom Operation DisrupTor proveli su američka organizacija JCODE koja djeluje u sastavu FBI-a i Europol, a trajala je punih 9 mjeseci.

Akcija je započela istragom ilegalne trgovine drogom na dark webu pod nazivom Wall Street Market u svibnju 2019., što je dovelo do gašenja jednog od najvećih internetskih dućana za...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Trump želi TikTok potpuno u američkom vlasništvu

image

Nakon što je objavljeno da se sprema sporazum po kojem će Oracle uz pomoć Walmarta preuzeti sve korisnike američkih građana i njihove podatke prebaciti na američke servere, mnogi su očekivali da će time biti zadovoljen Donald Trump i da popularna video aplikacija neće biti banana iz SAD-a.

Međutim, nakon što je Trump saznao da će ukoliko se sporazum s Oracleom realizira, kineska tvrtka ByteDance zadržati 80 posto udjela u novoformiranoj kompaniji, američki predsjednik je okrenuo priču i sada inzistira da...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)