Microsoft kupuje veliku tvrtku za prepoznavanje govora

image

Poznati stručnjak na polju tehnologije prepoznavanja govora i glasovnog upravljanja Nuance uskoro će postati nova akvizicija Microsofta . Ekipa iz Redmonda, koja je nedavno svoje ručice (i novčiće) pružila za kupnju Discorda , prema informaciji kojom raspolaže Bloomberg , sada se sprema potrošiti 16 milijardi dolara na Nuance, tvrtku koja je poznata po aplikacijama za glasovno upravljanje koje se već mogu naći u računalima, ali i u televizorima Samsunga i automobilima BMW-a . Pored toga, Nuance je poznat i po...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Stiže nam eID osobna iskaznica u telefonu

image

Mnogi među nama već dugo se pitaju kada će naš pametni telefon zamijeniti osobnu iskaznicu , putovnicu, vozačku dozvolu i druge identifikacijske dokumente , obzirom da ga već koristimo za bankarstvo , online kupovinu i plaćanja u dućanima.

Njemačka vlada odlučila je ozbiljno krenuti u taj, po mnogima, konačni korak digitalizacije pa je pokrenula projekt Digitalni identiteti koji zajednički razvijaju Vodafone , Bundesdruckerei i Giesecke + Devrient , s ciljem razvoja eID funkcije za pametne telefone.

Jedan od ključnih elemenata...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Hakeri napadaju CoD cheatere malwareom

image

Svi multiplayer gameri dobro znaju kako na svijetu ne postoji gora stvar od varanja u online igrama, a cheatere smatraju dnom dna ljudske rase na internetu.

Borba protiv varanja u igrama je izuzetno teška stvar jer se na netu nalaze čitave web stranice i servisi (čak i na pretplatu) koji stalno nude nove cheatove i načine kako zaobići zaštite developera. Najveći problem je s besplatnim igrama , jer se cheateri ne sekiraju ako njihovi profili budu "banani", obzirom da stalno...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

New York lansirao prvu digitalnu COVID putovnicu

image

COVID-19 putovnice postale su stvarnost u državi New York u SAD-u, nakon što je njihovo lansiranje objavio guverner Andrew Cuomo .

Digitalna COVID putovnica pod nazivom Excelsior Pass pruža dokaz da je osoba koja je posjeduje cijepljena ili je nedavno imala negativni test na COVID-19.

Kada želite predočiti putovnicu nekome tko vas to zatraži, možete koristiti virtualni novčanik svojeg telefona za Android ili iOS ili isprint QR koda koji prikazuje da ne predstavljate prijetnju od zaraze kada idete na koncert...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Zaglavljeni brod ometa isporuke PS5

image

Ako ste u posljednjih nekoliko dana pratili događaje iz svijeta, sigurno vam nije promakla vijest o brodu Ever Given , dugačkom kao četiri nogometna igrališta koji se zaglavio u Sueskom kanalu zbog lošeg vremena u kombinaciji s (najvjerojatnije) ljudskom greškom.

Ta pomalo smiješna situacija noćas je djelomično riješena, nakon što je oko broda iskopano na tone pijeska, a izgleda da je malo pomogla i plima pa se sada oslobodio, mada još nije poznato kada će se Sueskim kanalom nastaviti promet...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

73 posto dezinformacija o cijepljenju dolazi od 12 osoba

image

Dezinformacije o cijepljenju još uvijek žestoko kruže internetom, usprkos trudu velikih tehnoloških internetskih kompanija koje ih nastoje uklanjati prije nego se rašire među velikim brojem korisnika. Vjerojatno ste svi naletjeli na takve stvari ili grupe koje ih objavljuju, no niste znali krajnje izvore od kuda se plasiraju.

Zajedničko istraživanje neprofitnih organizacija Center for Countering Digital Hate ( CCDH ) i Anti-Vax Watch , otkrilo je zanimljiv podatak da čak 73 posto dezinformacija o cijepljenju na Facebooku i 17 posto na...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Microsoft kupuje Discord za 10 milijardi dolara

image

Nedavno smo imali priliku čuti glasinu u kojoj se govorilo da će popularna gamerska chat platforma Discord uskoro biti na prodaju po cijeni većoj od 10 milijardi dolara, no do sada se nije znalo tko bi je mogao kupiti.

Prema informacijama kojima raspolaže Bloomberg , tolike novce za Discord je spreman dati Microsoft , što niti jedni ni drugi još nisu potvrdili, ali ni opovrgli.

Obzirom da je u ovo doba rada od kuće njegova poslovna platforma Microsoft Teams zabilježila...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Apple kažnjen zbog prodaje iPhonea bez punjača

image

Brazilska vladina organizacija za zaštitu prava potrošača Procon-SP , odlučila je kazniti Apple s 2 milijuna dolara zbog toga što ne uključuje punjače u pakiranja s novim iPhoneovima.

Prošle godine, Apple lansirao telefone iPhone 12 generacije, povukavši kontroverzan potez s isporučivanjem uređaja bez punjača , pod izlikom da tako čuva okoliš i smanjuje elektronički otpad. Ekipa iz Cupertina je rekla kako smatra da većina kupaca novog iPhonea već ima punjač s Lightning konektorom sa starog uređaja, a ako ga nemaju,...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Twitter testira undo tweet značajku

image

Istražiteljica aplikacija Jane Manchun Wong dobila je potvrdu od Twittera da testira značajku za poništavanje objavljenih tweetova ( undo tweet ), no nju će moći koristiti samo oni koji će platiti pretplatu na posebnu inačicu Twittera koja će imati dodatne mogućnosti.

Drugim riječima, ako će vam izletjeti neki nepromišljeni tweet i želite se izvući iz neugodnosti, ukoliko platite pretplatu moći ćete poništiti svoju izjavu koju ste dali u afektu.

Obzirom na mnoge "nezgodne" tweetove koje su pisale poznate osobe iz...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Facebook razvija Instagram za djecu

image

Prema pisanju BuzzFeed Newsa , koji je došao u posjed Facebookovih internih dokumenata, jedan od prioriteta najvećoj društvenoj mreži na svijetu, postao je razvoj inačice Instagrama za mlađe od 13 godina. Ista informacija kaže da će se na čelu projekta nalaziti šef Instagrama Adam Mosseri , a razvojem će se baviti tim pod vodstvom Pavni Diwanji koja je radila na YouTube Kidsu i drugim proizvodima namijenjenim djeci dok je još radila za Google .

Svima nam je poznato da su...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Huawei će uzimat lovu od Applea za 5G patente

image

Nakon što je zbog američkog bana i gubitaka prihoda na mnogim tržištima izvan Kine počeo opasno posrtati u uspješnosti svojeg poslovanja, Huawe i se namjerava žešće posvetiti monetizaciji svojeg portfelja patenata .

Između ostaloga planiraju proizvođačima telefona poput Applea naplaćivati naknadu od 2,50 američkih dolara po uređaju, za licence kojima su obuhvaćeni 5G patenti u vlasništvu Huaweija.

Ovo je zapravo manje nego što uzimaju druge kompanije poput Ericssona i Nokije , koje proizvođačima telefona naplaćuju čak 7,50 dolara po uređaju...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

3 godine zatvora tinejdžeru hakeru

image

Graham Ivan Clark , sedamnaestogodišnji haker koji je prošle godine optužen kao vođa grupe koja je stajala iz poznatog Twitter Bitcoin hacka , priznao je krivnju po svih 30 točaka optužnice.

Prema nagodbi koja je uvjetovala priznanje, Clark je pristao na služenje trogodišnje kazne u maloljetničkom zatvoru, čime je izbjegao da mu se sudi kao odrasloj osobi, što ga je moglo koštati 10 godina zatvora.

Clark i njegova dva pomagača uhićeni su u lipnju prošle godine zbog Twitter hacka kojim...

 • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)