Besplatni kućni COVID testovi ponovno u Americi

image

Nakon ljeta u SAD-u je došlo do povećanog broja slučajeva zaraze COVID-19 virusom, a troškovi kućnih testova padaju na teret pojedinaca. Iz tog razloga vlada SAD-a je odlučila ponovno omogućiti svim građanima da od 25. rujna  naruče četiri besplatna testa po kućanstvu preko web stranice Ministarstva zdravstva i društvenih usluga (HHS) na COVID.gov . Testovi su namijenjeni za upotrebu do kraja 2023. godine, a HHS napominje da prethodno distribuirani testovi imaju produžene datume isteka.

Prethodni program pružanja besplatnih testova na...

(1 Glasaj)

Lijek smanjuje gubitak koštane mase u svemiru

image

Gubitak koštane mase izazvan mikrogravitacijom dugo je bio kritična briga za dugoročne svemirske misije. Smanjeno mehaničko opterećenje zbog mikrogravitacije uzrokuje gubitak koštane mase 12 puta brže nego na Zemlji. Astronauti u niskoj Zemljinoj orbiti mogu doživjeti gubitak koštane mase do 1% mjesečno, ugrožavajući zdravlje kostura astronauta i povećavajući rizik od prijeloma tijekom dugotrajnog svemirskog leta i kasnije u životu.

Nova studija objavljena u časopisu Nature Partner Journal , otkriva da je spoj koji se davao miševima na Međunarodnoj svemirskoj postaji...

(1 Glasaj)

Kućni test otkriva gingivitis bez posjete zubaru

image

Osim što gingivitis može dovesti do gubitka zuba, bakterije odgovorne za bolesti desni također mogu ući u krvotok i uzrokovati bolesti srca , moždani udar ili druge bolesti. Zato je rano otkrivanje gingivitisa važno, a uskoro bi se na tržištu mogao pojaviti novi pribor za kućno testiranje.

Postavku za analizu uzorka sline izradili su profesor Andrew Steckl sa Sveučilišta Cincinnati i viši znanstveni suradnik Daewoo Han , radeći sa znanstvenikom iz Proctor & Gamblea Sancai Xieom i opisali svoje rezultate...

(1 Glasaj)

Prvi uređaj na svijetu koji prati presađene organe

image

Istraživači Sveučilišta Northwestern razvili su prvi elektronički uređaj za kontinuirano praćenje zdravlja presađenih organa u stvarnom vremenu.

Postavljen izravno na presađeni bubreg, ultratanki, mekani implantat može detektirati temperaturne nepravilnosti povezane s upalom i drugim tjelesnim reakcijama koje nastaju odbacivanjem transplantata. Zatim upozorava pacijenta ili liječnika bežičnim prijenosom podataka na obližnji pametni telefon ili tablet, kao što možete vidjeti u ovom videu .

U novoj studiji znanstvenici su testirali uređaj na malom životinjskom modelu s presađenim bubrezima i otkrili da uređaj...

(1 Glasaj)

VIDEO: Pametna medicinska vaga stiže u rujnu

image

Nakon što je predstavljena na prošlogodišnjem CES sajmu gdje je osvojila nagradu za inovaciju, pametna vaga Withings Body Scan Connected Health Station čekala je na odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove FDA , kako bi se mogla koristiti kao medicinski uređaj.

Sada je odobrenje FDA stiglo i vaga će se u rujnu naći u prodaji po cijeni od 400 dolara .

Tvrtka Withings ističe da je ovo daleko od vage, jer se radi od dijagnostičkoj zdravstvenoj stanici , koja...

(1 Glasaj)

Medicinski AI chatbot se već testira u bolnicama

image

Google Cloud i američki nacionalni lanac bolnica HCA Healthcare najavili su partnerstvo za poboljšanje analitike podataka i podrške kliničkom donošenju odluka stvaranjem algoritama za zdravstvenu njegu pomoću medicinske dokumentacije pacijenata. 

Google već testira svoju Med-PaLM 2 AI chat tehnologiju u klinici Mayo i drugim bolnicama, izvijestio je The Wall Street Journal . Temelji se na tvrtkinom PaLM 2 velikom jezičnom modelu (LLM) koji podupire Bard, Googleov ChatGPT rival, a lansiran je prije samo nekoliko mjeseci na Google I/O konferenciji.

Za...

(1 Glasaj)

Lijekovi protiv bolova od otpada papira

image

Tim znanstvenika s Odjela za kemiju Sveučilišta u Bathu i Instituta za održivost pronašao je način za stvaranje dva najčešća lijeka protiv bolova na svijetu, paracetamola i ibuprofena , od spoja koji se nalazi u borovima , a koji je također otpadni proizvod iz industrije papira .

Možda vam nije poznato da se mnogi uobičajeni lijekovi proizvode pomoću kemijskih prekursora dobivenih iz sirove nafte , što predstavlja izazov održivosti niše.

Istraživački tim iz Batha razvio je metodu stvaranja niza farmaceutskih...

(1 Glasaj)

Bez ovih 6 namirnica veći je rizik od infarkta

image

Znanstvenici sa Sveučilišta McMaster proveli su globalno istraživanje koje je bilo usredotočeno na hranu koja se obično smatra zdravom. Istraživači su izveli rezultat iz PHRI-jeve opsežne PURE studije koja je u tijeku, a zatim su to ponovili u pet neovisnih studija za mjerenje zdravstvenih ishoda u različitim regijama svijeta i kod ljudi s ili bez kardiovaskularnih bolesti (KVB).

Studija koju su vodili istraživači Sveučilišta McMaster i Hamilton Health Sciences s Population Research Health Institutom (PHRI) otkrila je da je nedovoljno...

(1 Glasaj)

VIDEO: Kirurški robot kojim se upravlja rukama i nogama

image

Robotičari u švicarskom sveučilištu EPFL razvili su robotski sustav koji omogućuje kirurzima, uz njihove dvije prirodne ruke, da kontroliraju dvije dodatne robotske ruke pomoću dodirnih sučelja za stopala s pet stupnjeva slobode.

Svaka ruka kontrolira manipulativni instrument , dok jedna noga kontrolira endoskop/kameru , a druga upravlja aktiviranom hvataljkom.

Jedna od ključnih inovacija ovog sustava leži u zajedničkoj kontroli između kirurga i robotskih pomoćnika. Kontrolni sustav koji su razvili istraživači osigurava da kirurg i roboti mogu surađivati ​​unutar istog radnog...

(1 Glasaj)

VIDEO: Nosivi senzor u znoju traži znakove upale

image

Upale su povezane s nizom mentalnih i fizičkih poremećaja, uključujući tri najveće ubojice u svijetu, ishemijsku bolest srca, moždani udar i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB).

Dok je akutni upalni odgovor prirodan način tijela za borbu protiv infekcije i ubrzavanje zacjeljivanja, dugotrajna ili kronična upala može dovesti do nepovratnog oštećenja tkiva. Mogućnost brzog i jednostavnog otkrivanja upale ključna je za njezino liječenje. Mjerenje razine C-reaktivnog proteina ( CRP ) u krvi obično se koristi kao biomarker upale, ali zahtijeva složenu...

(1 Glasaj)

VIDEO: U prodaji prvi test na trudnoću putem sline

image

Izraelska tehnološka tvrtka Salignostics koja još od 2019. godina razvija medicinske testove, u Irskoj i Velikoj Britaniji je u prodaju lansirala SaliStick, prvi svjetski test na trudnoću putem sline.

SaliStick djeluje na sličan način kao oralni testovi na COVID-19 . Ručni aplikator koristi se za uzimanje uzorka sline, koji se zatim stavlja u jedinicu za analizu. Rezultati će biti prikazani na ekranu u roku od 10 minuta, s dvije crtice koje označavaju trudnoću i jednom koja prikazuje negativan rezultat, kao...

(1 Glasaj)

AI otkriva lijekove protiv starenja

image

Istraživači sa Sveučilišta u Edinburghu koristili su model strojnog učenja kako bi identificirali tri spoja koji bi mogli biti učinkoviti protiv starenja . Također navode da bi njihov pristup mogao biti učinkovit način identificiranja novih lijekova, posebno za složene bolesti.

Razvili su model strojnog učenja i uvježbali ga da prepozna ključne značajke kemikalija sa senolitičkim svojstvima. Podaci o obuci modela potječu iz više izvora, uključujući akademske radove i komercijalne patente, te su integrirani sa spojevima iz dvije postojeće kemijske biblioteke...

(1 Glasaj)