Imunološko otkriće s potencijalom liječenja svih tumora

image

Liječenje raka je jedna od najvećih bitaka koje vode liječnici i znanstvenici širom svijeta već desetljećima. Svako malo se pojavljuju nova otkrića koja puno obećavaju, no zasad ne postoji nikakva čudotvorna terapija koja bi se mogla uspješno primjenjivati na sve vrste tumora.

Znanstvenici Sveučilišta u Cardiffu vjeruju da se nalaze na pragu nečega što ima veliki potencijal za liječenje svih vrsta raka, a temelji se na imunološkim stanicama koje svi posjedujemo u svojim tijelima.

U znanstvenom radu objavljenom u časopisu...

(0 glasova)

Microsoft želi u potpunosti otkloniti ugljični otisak

image

Koliko god se zalažemo za zelene planove koji bi nam trebali osigurati čisti zrak, zdravu vodu i hranu, nekako smo uvijek skeptični kada neki donedavno najveći zagađivači pokreću inicijative za spašavanje svijeta, no bez obzira što o njima mislili lijepo je čuti da barem iskazuju dobre namjere.

Posljednji među njima je Microsoft , čiji je CEO Satya Nadella izjavio da nam tehnologija izrađena bez ikakvih načela više šteti nego koristi, pa se ekipa iz Redmonda obavezuje da će ukloniti sav...

(0 glasova)

VIDEO: Roditelji aplikacijom prate nedonoščad

image

Rodilišta širom Velike Britanije koriste aplikaciju pod nazivom vCreate koja omogućuje liječnicima i sestrama video snimanje prerano rođene djece i redovno slanje snimki njihovim zabrinutim roditeljima. Na taj način roditelji koji su svoju nedonoščad morali ostaviti u bolnicama dok im se zdravstveno stanje ne poboljša, dobivaju svojevrsni video dnevnik , a o sadržajima koji će im biti dostupni odlučuje isključivo medicinsko osoblje.

Aplikacija koju je odobrila Nacionalna zdravstvena služba ( NHS ) Velike Britanije radi s bilo kojim komunikacijskim uređajem...

(1 Glasaj)

Nova Ruđerova otkrića o tumorskim stanicama

image

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO-a), infekcija HPV-om je odgovorna za 99 posto slučajeva r aka vrata maternic e, uzrokuje 70 posto drugih anogenitalnih karcinoma i 30 do 50 posto karcinoma glave i vrata.

Ne čudi stoga da su istraživanja HPV-a u fokusu znanstvenika diljem svijeta. Tim molekularnih medicinara i biologa s Instituta Ruđer Bošković (IRB), u suradnji s kolegama s Međunarodnog centra za genetički inženjering i biotehnologiju u Trstu, dokazao je da protein i z virusa HPV-a, onkoprotein E6 ,...

(1 Glasaj)

Microsoftov AI dijagnosticira rak maternice

image

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije WHO , rak grlića maternice nalazi se na četvrtom mjestu najčešćih tumora među ženama širom svijeta, a najvažnija stvar za njegovo uspješno liječenje je rano otkrivanje. Indija u kojoj oboljele žene čine čak 18 posto ukupne svjetske populacije s tom malignom bolesti, ima velikih problema s ranim dijagnosticiranjem jer je liječnika premalo za tu zemlju s više od milijardu stanovnika. 

Zahvaljujući partnerstvu između Microsofta i nacionalnog indijskog laboratorija SRL Diagnostics , liječnici sada na raspolaganju...

(1 Glasaj)

Watson AI najavljuje gripu u vašem području

image

Vjerojatno ste više puta na televiziji i u novinama mogli vidjeti upozorenja zdravstvenih stručnjaka o očekivanom dolasku epidemije gripe . Sada se u igru uključuje i IBM-ov AI Watson koji je ugrađen u aplikaciju Weather Channel za Android  i iOS , kako bi izvještavao o kretanju gripe i upozorio kada se očekuje njezin dolazak u kraj u kojem obitavate.

Zahvaljujući Watsonovom algoritmu strojnog učenja i značajki Flu Insights aplikacija je u stanju predviđati gripu 15 dana unaprijed, uz isticanje početka...

(1 Glasaj)

Četkica za zube s umjetnom inteligencijom

image

Tvrtka Oral-B je lansirala u prodaju svoju pametnu četkicu za zube GENIUS X koju je prezentirala na ovogodišnjem CES-u . Ova električna četkica dolazi s umjetnom inteligencijom čiji algoritmi strojnog učenja mogu personalizirati korištenje kako biste si zube čistili najoptimalnijom količinom utrošenog vremena bez previše pritiska i razvili svoj osobni stil četkanja zubi.   

Oral-B kaže da je algoritam učio iz više od 2.000 sesija pranja zubi kako bi od korisnika širom svijeta saznao navike o četkanju zubi i time...

(0 glasova)

Klinički test: Elektrode u mozgu protiv ovisnosti

image

Znanstvenici Sveučilišta West Virginia na RNI institutu (Rockefeller Neuroscience Institute) provode prvi klinički test u SAD-u u kojem se koristi " deep brain " stimulacija mozga ( DBS ) za liječenje ovisnosti o opioidima poput heroina, morfina i opijuma.

Znanstvenici kažu da se DBS već počeo primjenjivati na prvom pacijentu, 33-godišnjaku s ovisnošću koja traje duže od 10 godina. DBS uključuje kiruršku implementaciju elektroda u određena područja mozga, odnosno u ovom slučaju u centar za samokontrolu i centar za užitak....

(0 glasova)

Google radi pretraživanje za elektroničke zdravstvene zapise

image

Googleov odjel za zdravlje Google Health do sada nije objavljivao previše detalja o svojim planovima, no njegov šef David Feinberg na HLTH konferenciji u Las Vegasu sada je otkrio neke zanimljive informacije.

Kako je bilo za očekivati, zdravstveni odjel najveće internetske tražilice na svijetu želi se najvećim dijelom posvetiti pretraživanju . Feinberg stoga najavljuje uvođenje pretraživanja u sustav Elektroničkih zdravstvenih zapisa ( EZZ-a ). Pretraživanje bi liječnicima trebalo uvelike olakšati pronalazak željenih podataka iz baze elektroničkih kartona pacijenata.

To konkretno...

(0 glasova)

VIDEO: Selotejp za rane inspiriran paucima

image

Znanstvenici MIT-a poslužili su se primjerom iz prirode kako bi razvili tehnologiju koja omogućuje lijepljenje tkiva bez potrebe za šivanjem. Radi se konkretno o pauku koji koristi specijalno ljepilo koje mu omogućuje hvatanje plijena u kišnim danima, zahvaljujući nabijenim polisaharidima koji apsorbiraju vodu s površine insekta gotovo trenutačno i omogućuju ljepilu na svojim mrežama da ga uhvati suhim ljepljivim dijelom.

Znanstvenici su razvili sličnu metodu korištenjem poliakrilne kiseline na dvostrano ljepljivoj traci koja upija vodu s mokrog tkiva i aktivira...

(0 glasova)

Aplikacija prati što jedete uz pomoć dubokog učenja

image

Startup pod nazivom Foodvisor   predstavio je istoimenu aplikaciju za  iOS i Android uređaje koju je razvijao dvije godine, koja će vam pomoći da se zdravije hranite i lakše provodite dijetu .

Aplikacija funkcionira na taj način da prije svakog obroka fotografirate tanjur hrane koju se spremate pojesti, nakon čega će algoritam dubokog učenja prepoznati vrstu i količinu hrane te vam prikazati nutritivne podatke koji uključuju kalorije, proteine, ugljikohidrate, masti, vlakna i druge vrijednosti.

Nakon nekog vremena aplikacija će naučiti...

(0 glasova)

5 hrvatskih dama protiv raka prostate

image

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema broju umrlih od raka Hrvatska je pri samom vrhu u Europi. Rak prostate je po učestalosti drugi najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj , a na osmom je mjestu svih uzroka smrtnosti kod muškaraca.

Novi projekt Instituta Ruđer Bošković (IRB) udružio je znanstvenice IRB-a i liječnice KBC Sestre milosrdnice u zajedničkoj borbi za muško zdravlje. Riječ je o projektu ''Udruživanjem temeljnih i kliničkih znanstvenih istraživanja do poboljšanja tretmana i povećane...

(0 glasova)