IBM: Pretraga krvi omogućuje rano otkrivanje Alzheimera

image

Alzheimer je neizlječiva neurodegenerativna bolest koja se u povijesti dijagnosticirala temeljem značajnog gubitka pamćenja . Mada se u svijetu provode brojne znanstvene studije, u ovom trenutku još uvijek ne postoji lijek ili terapija, a to se dovodi u vezu s time što se dijagnosticira prekasno da bi se nešto značajno moglo učiniti po pitanju liječenja.

Posljednja istraživanja ukazuju na biološki marker povezan s Alzheimerom, peptid pod nazivom beta amiloid , koji se mijenja puno prije nego se pojave simptomi gubitka...

(0 glasova)

Drugo izlječenje od HIV virusa matičnim stanicama

image

Osoba zaražena HIV virusom koja je primila terapiju matičnim stanicama koje su zamijenile njezina bijela krvna zrnca ( leukocite ) inačicama otpornim na HIV virus, prema svemu sudeći više ne nosi HIV u svojem tijelu.

Obzirom da liječnici kod pacijenta čije ime nije objavljeno, 18 mjeseci nakon terapije matičnim stanicama nisu zamijetili tragove HIV virusa, pacijent je prestao uzimati antiretroviralne lijekove, no znanstvenici upozoravaju da je još prerano reći da je izliječen.

Ista terapija je provedena prije deset godina kod...

(0 glasova)

U razvoju lijek koji obnavlja pamćenje

image

Znanstvenici Campbell Family Mental Health Research instituta iz Centra za ovisnosti i mentalno zdravlje u Torontu ( CAMH ) razvili su nove terapeutske molekule koje pružaju puno nade za liječenje gubitka pamćenja nastalog od posljedica raznih bolesti i procesa starenja. U predkliničkim testiranjima pokazalo se da te molekule ne samo da ubrzano poboljšavaju simptome, već su u stanju značajno obnoviti oštećenja mozga koja uzrokuju gubitak pamćenja. Ti su rezultati predstavljeni na godišnjem sastanku Američke udruge za napredak znanosti ( AAAS...

(0 glasova)

VIDEO: AI stetoskop prepoznaje upalu pluća

image

Mada je upala pluća u razvijenom svijetu postala bolest koja rijetko dovodi do smrtnih slučajeva, u nerazvijenim zemljama trećeg svijeta svake godine ubija milijune ljudi, od čega 16 posto djece mlađe od 5 godina. Posebno veliki problem je u državama u kojima nema dovoljno dobro uvježbanih liječnika i kvalitetne dijagnostičke opreme poput rendgena .

Znanstvenici sveučilišta Johns Hopkins University koji su pokrenuli spinoff tvrtku Sonavi Labs izveli su nadogradnju stetoskopa, dijagnostičkog instrumenta koji se većim dijelom nije mijenjao od 1880-ih...

(0 glasova)

VIDEO: Ultrazvučni pregled gadgetom za iPhone

image

Na ovogodišnjem CES-u mogli ste obaviti i ultrazvučni pregled pomoću gadgeta pod nazivom iQ kojeg proizvodi tvrtka Butterfly Network . Gadget koji će se prodavati po cijeni od 2000 dolara spaja se na iPhone. Potom ga možete pritisnuti na područje tijela koje želite pregledavati, a na telefonu ćete vidjeti sliku gotovo iste kvalitete kao na ultrazvuku u medicinskim ustanovama.

Proizvođač ovog gadgeta namijenio je uređaj prvenstveno telemedicini , što znači da liječnik na udaljenom mjestu može preko chata davati upute...

(0 glasova)

VIDEO: U pritvoru znanstvenik koji je bebama editirao gene

image

Krajem prošlog mjeseca kineski znanstvenik He Jiankui i njegov američki kolega Michael Deem obavijestili su medije da su u okviru svojeg projekta na Južnom sveučilištu znanosti i tehnologije Kine po prvi puta uspješno editirali gene embrijima dviju bebama koje su kasnije rođene pod pseudonima Lulu i Nana .

Jiankui i njegov tim za editiranje gena embrija koristili su metodu CRISPR kako bi isključili CCR5 gen koji omogućuje virusu HIV-a da zarazi stanice, kao što možete vidjeti u ovom videu ....

(0 glasova)

Nosivi senzor upozorava na predoziranje opiodima

image

Glavni uzrok smrtnih slučajeva među ovisnicima u svijetu predstavlja predoziranje opioidima poput heroina i morfina, pa su studenti američkog sveučilišta Carnegie Mellon izradili jeftini nosivi gadget nalik na pametni sat koji korisnika može upozoriti na moguće predoziranje i pružiti mu dovoljno vremena da poništi učinak ubrizgavanjem lijeka Naloksona .

Gadget pod nazivom HopeBand emitira zvučni alarm i prikazuje na zaslonu tekstualnu poruku upozorenja kada detektira niske razine zasićenosti krvi kisikom pomoću senzora pulsnog oksimetra koji emitira LED svjetlo kroz kožu...

(0 glasova)

Odobren inhalator koji šalje podatke liječnicima

image

Američka agencija za hranu i lijekove ( FDA ) dala je zeleno svjetlo za prodaju i uporabu ProAir Digihaler digitalnog inhalatora.

Inhalator dolazi sa senzorima koji prate kako i koliko često korisnici koriste inhalator, a podaci se šalju na mobilnu aplikaciju kojoj može pristupiti korisnik, ali i liječnik , s ciljem praćenja uzimanja terapije inhaliranjem.

Američki liječnici smatraju da većina pacijenata inhalator ne koristi dobro ili ga koristi previše često , pa će ovaj alat pomoći pacijentima, ali i liječnicima...

(0 glasova)

Optičar u vašem džepu

image

Vid bi se, sudeći po stručnjacima, trebao provjeravati na godišnjoj razini. Ne vodimo se svi tom preporukom, a najčešći razlozi su puka ravnodušnost, dodatni trošak, ali i lijenost.

Stručnjaci iz tvrtke EyeQue vođeni pojednostavljenjem cijele oftalmološke provjere zaključili su kako bi upravo pregled vida mogli približiti ljudskog svakodnevici. Svi koristimo smartphone, a on služi kao baza testiranja vida i, shodno tome, korekcije istog.

Ukratko, EyeQue VIsionCheck je svojevrsni osobni tester vida koji mjeri i prati pogreške očiju te omogućava narudžbu...

(0 glasova)

Milijarde dolara za lijek protiv starenja

image

Biotehnološku istraživačku medicinsku tvrtku Samumed je 2008. godine osnovao milijarder Osman Kibar , a ona danas vrijedi čak 12,4 milijardi dolara . Tvrtka se fokusira na rješavanje "atraktivnih" medicinskih problema poput uklanjanja bora i liječenja sljepoće, a konačni cilj Kibarovih znanstvenika je okrenuti proces starenja . Ključ za to po Kibaru leži u učenju naših stanica da se regeneriraju , odnosno da se potaknu matične progenitorske stanice da krenu u akciju i pomažu u popravcima ostarjelih organa .

Samo u...

(0 glasova)

Googleov AI uočava rak dojke bolje od ljudi

image

Istraživači koji rade u Googleovom odjelu za umjetnu inteligenciju objavili su dva znanstvena rada u kojima pokazuju učinkovitost novog alata koji se temelji na dubokom učenju i u stanju je uočiti metastatični karcinom dojke s većom učinkovitosti nego patolozi koji gledaju uzorke tkiva.

Istraživači su uvježbali svoj algoritam pod nazivom LYNA (Lymph Node Assistant) kako bi prepoznavao značajke tumora koristeći dva seta uzoraka, što mu je omogućilo uočavanje metastaza u vrlo širokom rasponu uvjeta.

To je na kraju rezultiralo AI...

(0 glasova)

VIDEO: Bolnica u Teksasu zaposlila autonomnog robota

image

Prema nekim procjenama, medicinsko osoblje u bolnicama oko 30 posto svojeg vremena provodi u potrazi za medicinskim potrepštinama i njihovoj dostavi pacijentima i liječnicima. Iz tog razloga američka bolnica Texas Health Dallas odlučila je na tim poslovima probno zaposliti AI robota Moxija, kojeg je izradila tvrtka Diligent Robotics i prilagodila potrebama teksaške bolnice.

Robot je u stanju potpuno samostalno pronalaziti lijekove i druge potrepštine u skladištima i donositi ih sestrama, liječnicima i pacijentima, pa medicinskom osoblju ostaje puno više vremena...

(0 glasova)