Ozonska rupa najmanja u tri desetljeća

image

Znanstvenici koji prate ozonsku rupu iznad Antarktike u okviru EU projekta CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service), kažu da je najmanja u u posljednja tri desetljeća.

Ozon je molekula plina koja se sastoji od tri atoma kisika i odgovorna je za filtriranje štetnog ultraljubičastog zračenja Sunca. Plin se konstantno stvara i uništava u stratosferi oko 20 do 30 km iznad Zemlje i taj je proces uravnotežen , no zbog ljudskog djelovanja, odnosno emisija klorofluorougljika (CFC) koji su poznati i pod nazivom...

(0 glasova)

Nadogradnja pametne kože koja mijenja boju

image

Umjetna pametna koža koja može mijenjati boju nije nova stvar, no nije bila pogodna za primjenu jer je bila krhka i pucala je nakon izlaganja različitim temperaturama. Kako bi doskočili tom problemu znanstvenici Sveučilišta Emory i Instituta tehnologije Georgia, proučavali su video filmove s kameleonim a, na kojima se vidi mijenjanje boje, što im je pomoglo u nadogradnji pametne kože.   

Kameleoni boju mijenjaju zahvaljujući fotonskim kristalima u njoj. Kada opuštaju ili stišću mišiće, svjetlo se reflektira po drugačijem uzorku,...

(0 glasova)

Teslina baterija će raditi milijun milja

image

Predviđanja Elona Muska obično se ostvaruju, ali mu "timeline" često nije točan, pa je njegovim autima, raketama i drugim tehnologijama trebalo puno više vremena od najave do dolaska na tržište nego što je predvidio.

Ipak, jedno od njegovih predviđanja moglo bi se ostvariti, jer u travnju ove godine rekao da će Tesla uskoro proizvoditi automobile čija će baterija izdržati milijun milja vožnje (1,6 milijuna km) bez značajnijeg servisiranja.

To bi se predviđanje moglo ostvariti, jer je u znanstvenom radu koji...

(1 Glasaj)

IRB: Koralji su indikatori globalnog zatopljenja

image

Koralji su morski organizmi koji se uspješno koriste kao indikatori antropogenog utjecaja zbog njihove osjetljivosti na globalno zatopljenje i zakiseljavanje oceana. Kako bi mogli što bolje procijeniti djelovanja globalnog zatopljenja na koralje, znanstvenici diljem svijeta istražuju procese mineralizacije koralja .

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Branka Njegić Džakula i dr. sc. Damir Kralj u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Bologni i Sveučilišta Bar-Ilan u Izraelu su, proučavajući procese i uvjete biomineralizacije koralja, došli do važnih rezultata koji ukazuju...

(0 glasova)

Igračima Minecrafta će pomagati AI asistent

image

Umorili ste od silnog iskopavanja svih onih blokova u Minecraftu? Uskoro biste mogli dobiti pomoć u obliku umjetne inteligencije koja će prema vašem zahtjevu kopati i graditi.

Facebookovi istraživači razvijaju AI asistenta kojim će igrači upravljati korištenjem prirodnog jezika , a Minecraft su odabrali zbog "jednostavne fizike" i zbog toga što ne postoje ograničenja u broju opcija za manipuliranje blokovima.

Osnovna inačica već je dostupna na ovoj poveznici , pa AI bot asistenta možete i sami isprobati, ili pogledajte kako...

(0 glasova)

Eksperiment isključio teoriju pete sile za tamnu energiju

image

Već nam je duže vremena poznato da se svemir širi, no podaci koje je devedesetih godina prošlog stoljeća donio teleskop Hubble , zbunili su mnoge znanstvenike. Naime, ustanovljeno je da je širenje brže sada nego što je bilo kada je svemir bio mlađi.

Fizičari su to protumačili time da mora postojati neka vrsta energije koja ubrzava ekspanziju svemira pa su taj fenomen nazvali tamnom energijom , no i danas nemamo previše ideja što bi ona konkretno mogla biti.

Tradicionalna fizika...

(0 glasova)

VIDEO: Senzor bez baterija za podvodna istraživanja

image

Kako bi se istražila silna prostranstva neistraženih oceana koji prekrivaju veći dio našeg planeta znanstvenici žele stvoriti podvodnu mrežu povezanih senzora koji šalju podatke na površinu, svojevrsni podvodni internet stvari .

No jedan od najvećih problema za funkcioniranje takvog sustava je osigurati konstantnu energiju koja će napajati senzore tijekom dugih razdoblja istraživanja.

Znanstvenici MIT-a vjeruju da su pronašli rješenje u podvodnom komunikacijskom sustavu bez baterija koji koristi gotovo nula energije za slanje senzorskih podataka, pa bi se stoga mogao koristiti...

(1 Glasaj)

VIDEO: Hlačice za brže hodanje i trčanje

image

Do sada smo već imali prilike puno puta vidjeti razne egzoskelete , robotizirana mehanička odijela koja poboljšavaju snagu i brzinu te čak omogućuju nepokretnim osobama da prohodaju.

Inženjer Conor Walsh s Wyss instituta na Sveučilištu Harvard smatra da je došlo vrijeme da s "tvrdih" egzoskeleta prijeđemo na mekane koji su znatno lakši, troše manje energije i poboljšavaju performanse na prirodniji način uz potpunu kontrolu pomoću naših mišića.

Njegov egzoskelet pod nazivom Hip exosuit djeluje poput sportskih hlačica, a u njemu...

(1 Glasaj)

Rad Ruđerovaca na naslovnici uglednog časopisa

image

U uspješnoj računalnoj studiji znanstvenici IRB-a objasnili su kako male kemijske promjene u aktivnom mjestu enzima utječu na dinamiku proteina važnih za pravilno funkcioniranje stanica. Znanstvenici Grupe za računalne bioznanosti Instituta Ruđer Bošković (IRB) u novom su istraživanju rasvijetlili misterij funkcioniranja radikalskih enzima , važan za buduće razumijevanje brojnih metaboličkih procesa. Ovi rezultati objavljeni su u prestižnom znanstvenom časopisa 'Chemistry - A European Journal', a da je riječ o važnom istraživanju potvrđuje i činjenica da ga je uredništvo svrstalo kao...

(0 glasova)

VIDEO: Robotski jezik prepoznaje i analizira tekućine

image

Znanstvenici IBM Researcha razvili su "robotski jezik" s umjetnom inteligencijom pod nazivom Hypertaste, koji je u stanju "kušati" i prepoznavati kompleksne tekućine. Taj mobilni digitalni jezik kreiran je u obliku kriške limuna , s idejom da se jednostavno prenosi i postavlja na čaše, zdjelice i druge posude u kojima se drže tekućine. Podaci sa senzora se šalju bežično bluetoothom u aplikaciju na pametnom telefonu koja odmah prikazuje rezultate "kušanja", kao što možete vidjeti u ovom videu .

IBM Research kaže...

(0 glasova)

Umjetni mišići 100 puta jači od ljudskih

image

Znanstvenici MIT-a Mehmet Kanik, Sirma Örgüç, Polina Anikeeva, Yoel Fink, Anantha Chandrakasan i C. Cem Taşan, izradili su super izdržljive i snažne umjetne mišiće koji bi se jednog dana mogli naći u robotima, egzoskeletima i protetici .

Za razliku od uobičajenih pristupa u razvoju umjetnih mišića, za što su se koristili hidraulički sustavi, servo motori , metali koji pamte oblike i polimeri koji odgovaraju na stimulanse, MIT je razvio sustav koji se temelji na vlaknima ekstremno male težine koja imaju...

(0 glasova)

Prva snimka kvantnog sprezanja

image

Znanstvenici Sveučilišta u Glasgowu objavili su znanstveni rad u publikaciji Scientific Adva nces , u kojem je prikazana prva snimka  kvantnog sprezanja . Kvantno sprezanje je fizikalni fenomen koji se pojavljuje kada parovi ili skupine čestica nastanu ili međudjeluju na takav način da se kvantno stanje pojedinačnih čestica ne može utvrditi neovisno o drugim česticama, čak i ako čestice dijele velike udaljenosti, pa se umjesto toga mora uzeti kvantno stanje sustava kao cjeline.

Fotografija (gore) predstavlja interakciju dva fotona koji...

(0 glasova)