Rad Ruđerovaca na naslovnici uglednog časopisa

image

U uspješnoj računalnoj studiji znanstvenici IRB-a objasnili su kako male kemijske promjene u aktivnom mjestu enzima utječu na dinamiku proteina važnih za pravilno funkcioniranje stanica. Znanstvenici Grupe za računalne bioznanosti Instituta Ruđer Bošković (IRB) u novom su istraživanju rasvijetlili misterij funkcioniranja radikalskih enzima , važan za buduće razumijevanje brojnih metaboličkih procesa. Ovi rezultati objavljeni su u prestižnom znanstvenom časopisa 'Chemistry - A European Journal', a da je riječ o važnom istraživanju potvrđuje i činjenica da ga je uredništvo svrstalo kao...

(0 glasova)

VIDEO: Robotski jezik prepoznaje i analizira tekućine

image

Znanstvenici IBM Researcha razvili su "robotski jezik" s umjetnom inteligencijom pod nazivom Hypertaste, koji je u stanju "kušati" i prepoznavati kompleksne tekućine. Taj mobilni digitalni jezik kreiran je u obliku kriške limuna , s idejom da se jednostavno prenosi i postavlja na čaše, zdjelice i druge posude u kojima se drže tekućine. Podaci sa senzora se šalju bežično bluetoothom u aplikaciju na pametnom telefonu koja odmah prikazuje rezultate "kušanja", kao što možete vidjeti u ovom videu .

IBM Research kaže...

(0 glasova)

Umjetni mišići 100 puta jači od ljudskih

image

Znanstvenici MIT-a Mehmet Kanik, Sirma Örgüç, Polina Anikeeva, Yoel Fink, Anantha Chandrakasan i C. Cem Taşan, izradili su super izdržljive i snažne umjetne mišiće koji bi se jednog dana mogli naći u robotima, egzoskeletima i protetici .

Za razliku od uobičajenih pristupa u razvoju umjetnih mišića, za što su se koristili hidraulički sustavi, servo motori , metali koji pamte oblike i polimeri koji odgovaraju na stimulanse, MIT je razvio sustav koji se temelji na vlaknima ekstremno male težine koja imaju...

(0 glasova)

Prva snimka kvantnog sprezanja

image

Znanstvenici Sveučilišta u Glasgowu objavili su znanstveni rad u publikaciji Scientific Adva nces , u kojem je prikazana prva snimka  kvantnog sprezanja . Kvantno sprezanje je fizikalni fenomen koji se pojavljuje kada parovi ili skupine čestica nastanu ili međudjeluju na takav način da se kvantno stanje pojedinačnih čestica ne može utvrditi neovisno o drugim česticama, čak i ako čestice dijele velike udaljenosti, pa se umjesto toga mora uzeti kvantno stanje sustava kao cjeline.

Fotografija (gore) predstavlja interakciju dva fotona koji...

(0 glasova)

VIDEO: Robot za istraživanje mora osvojio XPRIZE

image

Robotizirani sustav za istraživanje mora pod nazivom Sea-Kit osvojio je nagradu od 7 milijuna dolara na Shell Ocean Discovery XPRIZE natječaju.

Sea-Kit se sastoji od autonomnog matičnog broda i podvodnog drona u obliku torpeda, opremljenog senzorima za istraživanje podmorja, a djelo je međunarodnog tima znanstvenika tima GEBCO-NF na čijem je čelu znanstvenica dr. Rochelle Anne Wigley.

Matični brod je u stanju autonomno ploviti do 12 tisuća nautičkih milja i provesti na otvorenom moru do 200 dana u komadu, a kada...

(0 glasova)

Sićušni hodajući robot mogao bi raditi druge robote

image

Znanstvenici   MIT-a predstavili su sićušnog hodajućeg robota koji se može prilagoditi za izvođenje raznih zadaća, uključujući pomoć u izradi drugih robota.

Robot je izrađen od samo četiri pokretna dijela, koji uključuju savitljive komponente, elektromagnetiku , zavojnicu i magnet . Specifični novi dizajn omogućuje robotu da puzi, hvata i gura objekte, odnosno izvodi zadaće bez kompleksnog seta dijelova, što ga ujedno čini i jeftinim za proizvodnju.  

Inicijalni dizajn je već u stanju podići sedmerostruko veću težinu od svoje, a dodavanjem...

(1 Glasaj)

VIDEO: Robot insekt leti na energiju svjetla

image

Roboti insekti su nas svojevremeno natjerali da se zamislimo u jednoj od epizoda TV serije Black Mirror , a znanstvenici već duže vrijeme razvijaju robote pčele, leptire i viline konjice . Svi ti dosadašnji sićušni roboti imali su jedan zajednički problem, napajanje , koje se nije moglo uklopiti u njihov dizajn da bi im se pružila iole ozbiljnija autonomija.

Znanstvenici Sveučilišta Harvard napokon su uspjeli riješiti taj problem, integriranjem sunčevih ćelija koje insektu robotu pod nazivom RoboBee omogućuju da doslovce...

(1 Glasaj)

VIDEO: Umjetna krv u ribi robotu

image

Današnji roboti postali su vrlo impresivni, agilni, pametni i spretni, no još uvijek im nedostaju neki elementi koji bi im mogli pružiti autonomiju živih bića . Znanstvenici sveučilišta Cornell University i University of Pennsylvania odlučili su robotima dati životnu tekućinu koja živim bićima kroz tijelo prenosi hranjive tvari i kisik, odnosno krv .

Njihov robot koji je izrađen prema takozvanoj "ribi lavu" opremljen je jedinstvenim krvožilnim sustavom kroz koji protječe umjetna krv koja se koristi za propulziju i pohranu energije,...

(1 Glasaj)

Postavljena najviša meteorološka postaja na Zemlji

image

Znanstvenici društva National Geographic Society i Sveučilišta Tribhuvan , postavili su tri najviše meteorološke postaje na Zemlji, ako ne računamo stratosferske balone i dakako satelite. Sve tri postaje instalirane su na Mount Everestu , od čega su dvije postavljene na visinu od 8.430 metara , dok je jedna instalirana na 7.945 metara .  

Podaci koje će postaje prikupljati trebali bi znanstvenicima objasniti kako povećanje globalne temperature utječe na topljenje ledenjaka .

"Ovo je jedna od kontinentalnih regija na svijetu koje...

(0 glasova)

Metoda ruđerovca za jeftine i ekološke katalizatore

image

Međunarodni tim znanstvenika među kojima je i ruđerovac Danijel Glavač , doktorand u Laboratoriju za biomimetičku kemiju Instituta Ruđer Bošković (IRB), razvio je novu metodu sinteze kiralnih molekula izotiourea . Predložena metodologija njihove priprave smanjuje ukupan broj sintetskih koraka, količinu korištenih otapala i kemikalija, te skraćuje vrijeme priprave. Ovi rezultati objavljeni su u uglednom znanstvenom časopisu Chemical Science , koji je jedan od vodećih časopisa u području kemijskih znanosti u izdanju Kraljevskog društva za kemiju. Da je riječ o značajnim...

(1 Glasaj)

Rukavica uči robote u prepoznavanju objekata dodirom

image

Znanstvenici MIT-a izradili su rukavicu koja sadrži veliki broj senzora. Ona služi za to da prilikom manipuliranja objektima od strane ljudi sve podatke sa senzora prenosi u ogromnu bazu podataka koja će poslužiti AI sustavu u prepoznavanju objekata isključivo pomoću dodira .

Taj sustav bi u konačnici trebao dovesti do robota i protetskih pomagala koja će biti znatno uspješnija u prepoznavanju i manipuliranju objektima.

Rukavica pod nazivom STAG (scalable tactile glove) opremljena je s 550 sićušnih senzora, a svaki od...

(1 Glasaj)

VIDEO: Dron kojeg ne možete pogoditi

image

Znanstvenici ailabRPG odjela (AI Lab Robotics and Perception Group) Sveučilišta u Zurichu razvili su AI sustav koji omogućuje dronovima automatsko izbjegavanje nadolazećih objekata vizualnim senzorskim sustavom, na sličan način kao što to čine ljudi.

Za ovaj projekt švicarski znanstvenici su dron opremili Insigthness SEEM1 senzorom i Intel Upboard računalom koje je koristilo njihov algoritam za detekciju i Lumenier F4 AIO  kontroler leta koji prima komande sa zemaljske postaje.

Tijekom testiranja sustava znanstvenici su koristili razne postavke običnih i dubinskih kamera...

(1 Glasaj)