VIDEO: Fuzija vodika i bora na milijardu stupnjeva

image

Ako dovoljno jako udarite jezgre dvaju atoma, one se mogu spojiti i stvoriti drugačiji element. Ako upotrijebite prave elemente, dobiveni spojeni atom težit će manje od dva koja ste udarili zajedno da biste ga formirali, a razlika u masi oslobodit će se kao energija, kao što predviđa Einsteinova poznata E=MC2 jednadžba. S obzirom da je C2, odnosno kvadrat brzine svjetlosti prilično velik broj, mala masa goriva može proizvesti veliko oslobađanje energije.

To se stalno događa na Suncu , proizvodeći energiju...

(1 Glasaj)

Požari utječu na živi svijet u našem moru

image

Najnovije istraživanje multidisciplinarnog tima znanstvenika iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković ( IRB ) u suradnji s kolegama s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu , Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu, te GEOMAR Helmholtz Centra za istraživanje oceana u Kielu, ukazuje na snažan utjecaj otvorenih požara na atmosferske koncentracije spojeva dušika i njihovog taloženja u površinskom mikrosloju mora.

S obzirom da su soli dušika i fosfora važne hranjive tvari u morskom...

(1 Glasaj)

Imate priliku dati ime planetu kojeg proučava James Webb

image

Međunarodna astronomska unija ( IAU ) održava natjecanje za imenovanje 20 egzoplanetarnih sustava koje će promatrati svemirski teleskop James Webb (JWST).  Natjecanje, NameExoWorlds 2022 ., nastoji okupiti profesionalne astronome i širu javnost iz čitavog svijeta kako bi se ponudila prilika za imenovanje 20 odabranih egzoplaneta, zajedno sa zvijezdama domaćinima, istovremeno povezujući svemirska istraživanja s raznim kulturama na Zemlji.

Kako bi imenovali egzoplanet i njegovu zvijezdu, sudionici trebaju oformiti nacionalni tim koji okuplja neku kombinaciju učenika, nastavnika, zaljubljenika u astronomiju, astronoma...

(1 Glasaj)

Novi antibiotik ubija desetke najjačih superbakterija

image

Bakterije brzo razvijaju otpornost na naše najbolje lijekove, pa mnogi znanstvenici već duže vrijeme upozoravaju da se nalazimo na rubu velike zdravstvene krize , jer već sada nemamo učinkovite antibiotike koji bi mogli ubijati neke od najopasnijih superbakterija .

Bakterije su školski primjer evolucije na djelu. Kada se suoče s opasnostima iz okoliša – kao što su antibiotici – samo najjači prežive da se repliciraju, što znači da na kraju cijela populacija ima sposobnost oduprijeti se lijekovima.

Klasa poznata kao...

(1 Glasaj)

VIDEO: Analiza munje koja je došla do svemira

image

Gigantski mlazovi u osnovi su isti kao munja koja putuje od oblaka do zemlje, samo što idu suprotnim putem, odnosno umjesto da silaze, poput većine udara munje, pronalaze izlaz iz vrhova grmljavine, a zatim nastavljaju dalje dok ne nalete na njih nešto što ih zaustavlja, a to je i onosfera , najviši sloj Zemljine atmosfere (točno na rubu svemira), koji se sastoji od električno nabijenih atoma, ili iona.

Znanstvenici Georgia Techa (Georgia Institute of Technology), objavili su detaljnu 3D studiju...

(1 Glasaj)

Umjetni vid za kopno i vodu inspiriran okom raka

image

Razvoj umjetnog  vida doveo je do mnoštva primjena u samovozećim automobilima, detekciji objekata i praćenju usjeva. Ali za razliku od životinja, sustavi sintetičkog vida ne mogu jednostavno evoluirati u prirodnim staništima i prilagođavati se okolišu u kojem se koriste. Dinamični amfibijski vizualni sustavi koji se mogu koristiti na kopnu i vodi stoga tek trebaju stići u naše strojeve i robote.

Istraživači s MIT-a , Instituta za znanost i tehnologiju Gwangju ( GIST ) i Nacionalnog sveučilišta Seoul u Koreji, razvili...

(1 Glasaj)

VIDEO: Samopopravljanje ogrebotina sunčevim svjetlom

image

Svaki puta kada na parkiralištu otkrijete novu ogrebotinu na svojem limenom ljubimcu srce vam nakratko zastane, posebice ako je vaš auto novijeg datuma proizvodnje.

U skoroj budućnosti više nećete ni znati da su na autu bile ogrebotine jer su korejski znanstvenici sa sveučilišta KRICT (Korea Research Institute of Chemical Technology), izumili novi premaz, koji će omogućiti da auto sam "zacijeli" prije nego što uopće primijetite da ga je neka budala izgrebala ključem ili šarafcigerom.

Novi premaz sadrži polimernu strukturu temeljenu...

(1 Glasaj)

MF3 tehnologija s više mlaznica donosi revoluciju u 3D ispis

image

Iako se tehnologija 3D printanja nastavlja poboljšavati, još uvijek je ograničena relativno dugim vremenima ispisa i niskom rezolucijom. Nova tehnologija bi mogla to poboljšati, istovremenom upotrebom više malih ispisnih mlaznica umjesto jedne velike.

U konvencionalnom FDM 3D printeru, rastaljena plastika ili smola ekstrudira se kroz jednu mlaznicu, gradeći trodimenzionalni objekt u uzastopnim taloženim slojevima koji se spajaju jedan s drugim dok se hlade. Tijekom procesa ispisa, mlaznica se pomiče po postolju za ispis preko strukture poznate kao portal.

Nepotrebno je...

(1 Glasaj)

Artemis 1 kreće prema Mjesecu ovaj mjesec

image

NASA je objavila da će kompletno složena Artemis 1 misija krenuti 18. kolovoza na posljednje "zemaljsko" putovanje o 6,4 km iz zgrade u kojoj se raketa kompletira u Kennedy Space Centru (Vehicle Assembly Building) prema lansirnoj rampi. Ako ta posljednja faza protekne prema planu, Artemis 1 bi mogao poletjeti prema Mjesecu najranije 29. kolovoza , no datum lansiranja će dakako ovisiti o brojnim faktorima, uključujući zadnje provjere motora SLS-a i vremenske prilike.

Tek kada svi NASA-ini viši inženjeri, znanstvenici i...

(1 Glasaj)

Ovo su tri najveće favoritkinje za prvu ženu na Mjesecu

 

image

NASA je odabrala 18 astronauta za Artemis misiju povratka čovjeka na Mjesec, odnosno 9 žena i 9 muškaraca, koji će biti odabrani za nove šetnje površinom našeg prirodnog satelita i možda gradnju prve stalne ljudske naseobine.

(1 Glasaj)

Hrvatski znanstvenici oživljavaju svinju sat nakon smrti

image

Hrvatski znanstvenici na privremenom radu na američkom Sveučilištu Yale , odnosno David Andrijević, Zvonimir Vrselja, Mario Škarica, Ana Spajić, Nenad Šestan i njihovi kolege, postali su poznati 2019. godine kada su oživjeli umrli mozak svinje pomoću sustava BrainEx , čime su privukli veliku pozornost struke i medija širom svijeta.

Sada su neuroznanstvenik i rođeni Zadranin Nenad Šestan i njegov hrvatsko-američki tim, otišli još jedan korak dalje, omogućivši povratak staničnih i molekularnih   funkcija svinje sat vremena nakon smrti što se...

(1 Glasaj)

Svemirski teleskop iznenađujuće otkrio supernovu

image

Svemirski teleskop James Webb iznenadio je znnastvenike iznenadnim otkrićem svoje prve supernove , odnosno eksplozije umiruće zvijezde. JWST-ova NIRCam kamera uočila je neočekivano sjajan objekat u galaksiji s oznakom SDSS.J141930.11+5251593, nekih 3 do 4 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje.

Svijetli objekt zatamnio se tijekom razdoblja od pet dana, sugerirajući da bi to mogla biti supernova, uhvaćena pukom srećom nedugo nakon što je zvijezda eksplodirala. Astronomi su usporedili nova opažanja s arhiviranim podacima svemirskog teleskopa Hubble kako bi potvrdili da je...

(1 Glasaj)