VIDEO: Prvi dvonožni robot pretrčao 5 km za 53 minute

image

žZnanstvenici Sveučilišta Oregon State (OSU) održali su nesvakidašnje testiranje svoje dvonožne robotice pod nazivom Cassie , natjeravši je da otrči 5 km s jednim punjenjem baterija na cesti unutar kampusa.

Robotica je zadaću uspješno savladala s vremenom od 53 minute i 3 sekunde , čime nije skinula svjetski rekord koji drži ugandski atletičar Joshua Cheptegei s vremenom od 12:35:36, ali je postala prvi dvonožni robot kojem je uspjelo završiti "5K utrku", kao što možete vidjeti u ovom videu .

Cassie...

(0 glasova)

I Porsche vozi u svemir

image

Nakon što je kupio 45% udjela u tvrtki Rimac Automobili i Bugatti brand prepustio Mati Rimcu i društvu, Porsche svoje poslovanje širi doslovce vertikalno. Prema svemiru . Poznati proizvođač automobila odlučio je uložiti 75 milijuna dolara u njemački raketni start-up Isar Aerospace iz Ottobrunna, koji planira izvesti prvo lansiranje svoje Spectrum rakete iduće godine.

Osnovni planovi Isar Aerospacea su okrenuti prijevozu satelita u orbitu Zemlje, a glavni adut im je jeftina i brza proizvodnja raketa koja uključuje 3D printanje mnogih...

(1 Glasaj)

Novootkrivena čestica je najdugovječnija dosad pronađena

image

Tvar je sastavljena od fundamentalnih čestica pod nazivom kvarkovi koji dolaze u 6 "okusa" - gornji, donji, čarobni, strani, vršni i dubinski. Ti kvarkovi se grupiraju na različite načina kako bi stvarali raznovrsne oblike tvari, barione poput protona i neutrona koji su sastavljeni od više kvarkova i mesona koji su sastavljeni od kvarkova uparenih s antikvarkovima , njihovim antimaterijskim ekvivalentima.

Barioni se obično sastoje od dva ili tri kvarka, no egzotični barioni sastavljeni od četiri ili pet otkriveni su posljednjih...

(1 Glasaj)

VIDEO: Prvi dokaz postojanja vodene pare na Ganimedu

image

Astronomi ESA-e koji proučavaju snimke svemirskog teleskopa Hubble , otkrili su prvi dokaz postojanja vodene pare u atmosferi Jupiterovog mjeseca Ganimeda, najvećeg mjeseca u Sunčevom sustavu.

Lorenz Roth i njegovi kolege vjeruju da bi Ganimed mogao sadržavati više vode nego oceani na Zemlji, no otkriće vode u tekućem stanju na tom ledenom mjestu je vrlo teško.

Temperature su toliko niske da je sva voda smrznuta do dubine od 160 km ispod kore, no njezino otkriće je prvi važan korak kao...

(1 Glasaj)

Bioaktivna plastika od lišća manga čuva hranu od kvarenja

image

Postojeća plastika u koju je omotana hrana u dućanima i trgovačkim centrima prilično dobro održava hranu svježom, no u svijetu se razvijaju alternativni materijali koji mogu imati značajno veću ulogu u sprječavanju kvarenja hrane.

Znanstvenici španjolskog Sveučilišta u Cadizu i njihovi kolege iz portugalskog Sveučilišta Aveiro , razvili su novi tip bioaktivnog materijala od listova manga koji uspješnu čuva hranu od patogena i ultraljubičastog svjetla.

Nakon što su prikupili lišće manga s lokalnih farmi, znanstvenici su iz njih izvukli ekstrakt...

(1 Glasaj)

VIDEO: Autonomni dron pobjeđuje ljude u utrkama

image

Za razliku od autonomnih automobila, autonomni dronovi se uglavnom sigurno kreću od točke A do točke B, no jesi li u stanju pobijediti ljude u utrkama dronova?

Do sada to nije bilo moguće, no znanstvenici Sveučilišta u Zurichu (UZH), razvili su algoritam koji omogućuje dronu upravljanom umjetnom inteligencijom da pobijedi dva ljudska pilota na eksperimentalnoj stazi za utrke.

Znanstvenici kažu da su do sada dronovi imali pojednostavljene AI algoritme koji su izračunavali optimalne putanje za odlazak na neko mjesto ili...

(1 Glasaj)

VIDEO: Prijavite se za vjenčanje na rubu svemira

image

Privatna američka svemirska tvrtka Space Perspective već je započela prodavati letove luksuznim stratosferskim kapsulama koje će omogućiti ljudima uživanje na visini od 30.500 m od Zemlje, ili kako to oni kažu "na rubu svemira".  Kapsule će na tu visinu dovoditi veliki baloni na helij, a čitav let će trajati oko 6 sati. 

 Za razliku od drugih sličnih projekata koje smo već imali prilike vidjeti, Space Perspective je u travnju ove godine već održao prvi testni let bez posade, kada je...

(1 Glasaj)

SpaceX će lansirati NASA Europa Clipper misiju

image

NASA je još jedno lansiranje od velike važnosti za svemirska istraživanja odlučila povjeriti svemirskoj kompaniji Elona Muska. 

Njezinom Falcon Heavy raketom NASA će 2024. godine na Jupiterov mjesec Europu lansirati NASA Europa Clipper misiju, a za to će platiti 178 milijuna dolara što je prava "akcijska ponuda" prema cijenama takvih lansiranja koja se danas provode. 

Američki Kongres je vršio veliki pritisak na NASA-u da koristi SLS (Space Lounch System) za Europa Clipper misiju, a osim što SLS možda još dugo...

(1 Glasaj)

Peticija propala: Bezos se vratio na Zemlju

image

Jeff Bezos , njegov brat Mark , osamdesetdvogodišnja Wally Funk i osamnaestogodišnji Oliver Daemen , stigli su u svemir raketom Blue Origina i potom se vratili sigurno na Zemlju, a bivši CEO Amazona je rekao da mu je to bio najbolji dan u životu .

To bi bio ukratko ispričan rezime prvog leta Bezosove svemirske tvrtke u Svemir s ljudskom posadom, što je usprkos zajedljivim komentarima poput onog u naslovu našeg članka, veliko postignuće za Blue Origin i privatne svemirske...

(1 Glasaj)

IRB: Nova metoda za praćenje mehanokemijskih reakcija

image

Tim kemičara s Instituta Ruđer Bošković (IRB), u radu objavljenom u prestižnom časopisu Nature Protocols , opisao je novu metodu koja omogućava praćenje kemijskih reakcija u krutom stanju bez prekidanja kemijskog procesa.

Mehanokemijska sinteza mljevenjem danas se koristi za pripravu svih klasa spojeva i materijala. To je jednostavna, brza i ekološki prihvatljivija alternativa klasičnoj otopinskoj sintezi koja uvelike smanjuje korištenje otapala i stvaranje otpada jer se reakcije odvijaju u čvrstom stanju, bez otapala i potaknute su unosom mehaničke energije.

Međutim,...

(1 Glasaj)

Pretvaranje metana u metanol na sobnoj temperaturi

image

Metan spada među stakleničke plinove koji ne čine dobro našem planetu, pa je otkriće znanstvenika Sveučilišta Stanford velika stvar koja bi mogla pomoći da ne odlazi u atmosferu već se koristi kao korisno tekuće gorivo.

U svojem radu, Stanfordovi istraživači su u suradnji s kolegama sa Sveučilišta Leuven , rezvili proces koji omogućuje konverziju metana u metanol na sobnoj temperaturi bez dodatnog dodavanja topline ili energije.

Ključ njihove metode leži u kristalu pod nazivom željezni zeolit , koji se već...

(1 Glasaj)

VIDEO: Znoj s vrha prsta za punjenje gadgeta

image

Znanstvenici kalifornijskog sveučilišta u San Diegu razvili su tanku, fleksibilnu traku koja se može nositi na vršku prsta i generirati male količine električne energije kada se prst osobe znoji , a ideja je potakla od spoznaje da se na vršcima prstiju nalazi više znojnih žlijezda nego bilo gdje drugdje na ljudskom tijelu.

Ono što je posebno kod ovog uređaja za generiranje energije od znoja jest to što generira struju čak i dok nosilac spava ili mirno sjedi. To je potencijalno...

(1 Glasaj)