Solarni 3D printani desalinizator morske vode

image

Tim istraživača na Tehnološkom sveučilištu Nanyang u Singapuru razvija solarne generatore pare za desalinizaciju morske vode, takozvane SSG-ove .

Ovaj pristup koji koristi obnovljivu energiju oponaša prirodni ciklus vode koristeći sunčevu energiju za isparavanje i izolaciju vode. Međutim, tehnologija je ograničena potrebom za povećanjem površine potrebne za postizanje visoke učinkovitosti isparavanja vode.

Kako bi prevladao ovu prepreku, tim je tražio inspiraciju za dizajn od drveća i iskoristio potencijal 3D ispisa . U časopisu Applied Physics Reviews , tim predstavlja najsuvremeniju...

(0 glasova)

VIDEO: Gledajte kako se CO2 kreće atmosferom

image

U NASA-inoj   vizualizaciji kretanja ugljičnog dioksida kroz atmosferu Zemlje, možete zumirati i vidjeti emisije ugljičnog dioksida koje rastu iz elektrana, požara i gradova, a zatim se šire kontinentima i oceanima. 

"Kao kreatori politika i kao znanstvenici, pokušavamo objasniti odakle dolazi ugljik i kako to utječe na planet", rekla je klimatska znanstvenica Lesley Ott iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard u Greenbeltu, Maryland. "Ovdje vidite kako je sve međusobno povezano ovim različitim vremenskim obrascima." 

Iznad Kine, Sjedinjenih Država i...

(0 glasova)

VIDEO: Rolls-Royce dobio lovu za svemirski reaktor

image

Prošle godine Rolls-Royce je u Belfastu prikazao maketu budućeg fisijskog mikroreaktora , koji bi jednoga dana trebao služiti za pokretanje svemirskih letjelica i osigurati energiju budućim kolonizatorima Mjeseca i Marsa .

Uz to je za dalji razvoj reaktora dobio 2,9 milijuna funti od Svemirske agencije Ujedinjenog Kraljevstva, a sada je objavio da mu je agencija dodijelila novih 4,8 milijuna funti u okviru Nacionalnog programa za svemirske inovacije ( NSIP ).

Tijekom sljedećih 18 mjeseci, u suradnji s akademskim partnerima sa...

(0 glasova)

Hrvatski znanstvenici pomiču granice u nano dizajnu grafena

image

Grafen je najjači i najtanji materijal poznat čovjeku, koristi se u razvoju naprednih elektroničkih i energetskih uređaja te kao inovativni materijal za filter zraka i vode.

Zahvaljujući timu znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković (IRB) koji su koristili ionske snopove za precizno oblikovanje strukture grafena, ove primjene mogle bi postati još sofisticiranije i raširenije.

Rezultati njihovog istraživanja, koji su objavljeni u znanstvenom časopisu Applied Surface Science, demonstriraju kako primjena snopova iona visoke energije može precizno oblikovati nanoporozni grafen, mijenjajući funkcionalnost materijala...

(0 glasova)

Novo računalo ruši rekord kvantne nadmoći

image

Quantinuum je britanska tvrtka za kvantno računalstvo nastala spajanjem tvrtki Cambridge Quantum i Honeywell Quantum Solutions . U demonstraciji s tvrtkom JPMorgan Chase & Co ., Quantinuumov H2-1 s 56 qubita postigao je ogroman napredak u takozvanoj kvantnoj nadmoći , odnosno rješavanju problema koje ne mogu riješiti klasična računala.

Tvrtka je time oborila je prethodni rekord u mjerilu 'kvantne nadmoći' koji je prvi postavio Google 2019. godine.

Između siječnja i lipnja 2024. pionirski timovi Quantinuuma objavili su niz rezultata koji...

(0 glasova)

VIDEO: Poletio mikrodron lakši od lista papira

image

Mali dronovi danas imaju široku primjenu u vojsci, policiji, spasilačkim službama, poljoprivredi, meteorologiji, no svima je zajedničko što smanjenjem veličine postaju neučinkoviti jer na baterije ne mogu letjeti dulje od desetak minuta .

Sada je tim znanstvenika s kineskog Sveučilišta Beihang u Pekingu, razvio mikro-dron koji leti koristeći izravnu sunčevu svjetlost i može letjeti sat vremena bez ikakvih baterija.

Istraživači su koristili elektrostatički motor koji pokreće rotor pomoću elektrostatičkih polja. Taj je pristup omogućio timu da napravi motor težak samo...

(0 glasova)

OptoGPT AI za poboljšanje solarnih ćelija

image

Proizvođači solarnih ćelija, teleskopa i drugih optičkih komponenti mogli bi brže dizajnirati bolje uređaje uz pomoć umjetne inteligencije.

OptoGPT , koji su razvili inženjeri Sveučilišta u Michiganu , koristi računalnu arhitekturu koja podupire ChatGPT za rad unatrag od željenih optičkih svojstava do strukture materijala koja ih može pružiti.

Novi algoritam dizajnira optičke višeslojne filmske strukture, naslagane tanke slojeve različitih materijala, koji mogu poslužiti u razne svrhe.

Dobro dizajnirane višeslojne strukture mogu maksimalno povećati apsorpciju svjetlosti u solarnoj ćeliji ili optimizirati...

(0 glasova)

Nova membrana za uklanjanje CO2 iz zraka

image

Ugljični dioksid najviše pridonosi klimatskim promjenama jer svake godine ispuštamo ~40 milijardi tona u atmosferu, pa je odvajanje CO2 iz zraka vrlo izazovno zbog njegove razrijeđene koncentracije (~0,04%).

Profesor Ian Metcalfe , predstojnik Kraljevske inženjerske akademije za nove tehnologije na Tehničkom fakultetu, Sveučilište Newcastle, Ujedinjeno Kraljevstvo, i glavni istraživač navodi: "Postupci razrijeđene separacije najzahtjevniji su za izvođenje separacija iz dva ključna razloga. Prvo, zbog niske koncentracije, kinetike (brzine) kemijskih reakcija usmjerenih na uklanjanje razrijeđene komponente. I kao drugo, koncentriranje razrijeđene...

(0 glasova)

Kako će NASA i SpaceX uništiti ISS

image

Na telekonferenciji za novinare , NASA je objasnila kako će za deorbitiranje Međunarodne svemirske postaje koristiti US Deorbit Vehicle ( USDV ) koji izrađuje SpaceX .

Plan je korištenje svemirske letjelice tvrtke SpaceX-a za provođenje deorbite, što nije lak zadatak, jar tu stvar nije samo, kako kažu, "pritiskanje kočnica kako bi se ISS izbacio iz orbite".  Orbitalna mehanika je prilično složena i stanica se mora držati u kružnoj orbiti s pažljivo kontroliranim parametrima. To znači da bilo koji uređaj koji...

(0 glasova)

Kontrola mozga pomoću magnetskih polja

image

Istraživači Centra za nanomedicinu s Instituta za temeljnu znanost ( IBS ) i Sveučilišta Yonsei u Južnoj Koreji predstavili su revolucionarnu tehnologiju koja može manipulirati određenim regijama mozga pomoću magnetskih polja, potencijalno otključavajući tajne funkcija mozga na visokoj razini, kao što su kognicija, emocije i motivacija.

Tim je razvio tehnologiju Nano-MIND (Magnetogenetic Interface for NeuroDynamics), koja omogućuje bežičnu, daljinsku i preciznu modulaciju specifičnih dubinskih moždanih neuronskih krugova pomoću magnetizma. 

Ljudski mozak sadrži preko 100 milijardi neurona međusobno povezanih u složenu...

(0 glasova)

Pametna zemlja se sama navodnjava i hrani

image

Istraživači sa Sveučilišta Texas u Austinu razvili su tlo koje se temelji na hidrogel materijalu, koje je u eksperimentima dovelo do rasta većih, zdravijih biljaka, u usporedbi s običnim tlom, uz korištenje manje vode i gnojiva. 

"Ova nova tehnologija gela može smanjiti teret poljoprivrednicima smanjenjem potrebe za čestim navodnjavanjem i gnojidbom", rekao je Jungjoon Park , student diplomskog studija na Walkerovom odjelu za strojarstvo, koji je vodio istraživanje. "Tehnologija je također dovoljno svestrana da se može primijeniti u širokom rasponu...

(0 glasova)

AI za predviđanje toplinskih svojstava materijala

image

Procjenjuje se da oko 70 posto energije proizvedene diljem svijeta završi kao otpadna toplina .

Kada bi znanstvenici mogli bolje predvidjeti kako se toplina kreće kroz poluvodiče i izolatore, mogli bi dizajnirati učinkovitije sustave za proizvodnju električne energije. Međutim, toplinska svojstva materijala može biti iznimno teško modelirati.

Problem dolazi od fonona , subatomskih čestica koje prenose toplinu. Neka toplinska svojstva materijala ovise o mjerenju koje se naziva odnos disperzije fonona , što može biti nevjerojatno teško dobiti i koristiti u...

(0 glasova)