Microsoftovi AI alati transformiraju obrazovanje

image

Umjetna inteligencija ima potencijal transformirati obrazovanje na različite načine, kao što su razvoj novih alata, pomoć pri kreiranju sadržaja, poboljšavanje studentskih servisa, jednostavnije kreiranje rasporeda i mnogi drugi. Microsoft nudi širok spektar rješenja koja studentima i edukatorima omogućavaju da koriste umjetnu inteligenciju i poboljšaju svoja iskustva učenja i podučavanja.

Tim Microsoftovih stručnjaka na čelu sa CTO-om za obrazovanje Serenom Sacks – Mandel nedavno je posjetio Sveučilišta u Zagrebu, Ljubljani i Mariboru da s njima podijeli kako Microsoft pomaže studentima i...

(0 glasova)

PROZA Station prvi na svijetu dobio cerifikat IEC 62351

image

Ugledna njemačka certifikacijska kuća TÜV NORD dodijelila je društvu KONČAR - Digital certifikat o usklađenosti sa zahtjevima najnovijih međunarodnih standarda za kibernetičku sigurnost u sustavima upravljanja kritičnom infrastrukturom.

Time je KONČAREV PROZA Station postao prvo SCADA rješenje na svijetu usklađeno s međunarodnim standardom za kibernetičku sigurnost IEC 62351. Predsjedniku i članu Uprave KONČAR – Digitala, Goranu Leciju i Stjepanu Sučiću certifikat je uručio njemački veleposlanik Christian Hellbach , a svečanoj dodjeli prisustvovali su predsjednik Uprave KONČARA Gordan Kolak te zamjenik...

(1 Glasaj)

Dekan Bilas: Izazovi očuvanja digitalnog suvereniteta

image

Očuvanje digitalnog suvereniteta i nastavak razvoja izvrsnosti ključni su naglasci s ovogodišnjeg svečanog obilježavanja Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), najvećeg obrazovnog, istraživačkog i inovacijskog središta u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj. 

Dekan FER-a prof. dr. sc.  Vedran Bilas s okupljenima je podijelio kako FER nastavlja razvijati izvrsnost i inovativnost u nastavi i istraživanjima i povezivati se sa zajednicom, međutim upozorio je i na izazove koji se nalaze pred Hrvatskom. „ P laće koje doktorandi i mladi istraživači mogu dobiti...

(1 Glasaj)

Državnim oblakom do učinkovitijeg sustava

image

Uspostava centra dijeljenih usluga ( CDU ) svojevrsni je kamen temeljac digitalne infrastrukture zemlje. CDU objedinjuje svu državnu infrastrukturu i sve podatke kojima raspolažu tijela javne uprave, smještajući ih na jedno mjesto – u državni oblak. Kroz CDU, državna IT infrastruktura de facto postaje centralizirana, što znači da se njome učinkovitije upravlja, ali i lakše razvija.

CDU platforma, koja raspolaže s impozantnih više od 50 TB radne memorije, što je ekvivalent memoriji više od 6000 prosječnih računala, pruža ključne informacijske...

(1 Glasaj)

Hrvatski satelit na bjelovarskoj tehnološkoj konferenciji

image

Ove godine, na datum 9. prosinca , održat će peta B:IT.con konferencija u Domu kulture Bjelovar. " Misija B:IT.con konferencije je jednostavna - okupiti stručnjake i entuzijaste iz IT-a i tehnološkog svijeta kako bismo potaknuli razmjenu znanja, iskustava i suradnju na mnogim područjima unutar ove dinamične industrije ", navode organizatori s Veleučilišta u Bjelovaru, i sve zainteresirane upućuju da pogledaju program i ostale informacije na stranici www.bitcon.hr

Na konferenciji će 8 predavača prezentirati ukupno 8 tema u jednom slijedu. Predavači...

(1 Glasaj)

FER dodijelio Zlatne diplome i nagradio najbolje studente

image

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva ( FER-u ) održana je svečana sjednica Fakultetskog vijeća, u sklopu koje su dodijeljene brojne nagrade i priznanja bivšim i sadašnjim studentima, te zahvalnice srednjim školama za istaknuti doprinos u srednjoškolskom obrazovanju. 

Uvodnim govorom okupljenima se obratio dekan FER-a prof. dr. sc.  Vedran Bilas , istaknuvši kako   Fakultet brižno njeguje odnose sa zajednicom diplomiranih inženjera, kao mjesto okupljanja, suradnje i pomoći. 

U proteklih sto godina na Fakultetu je diplomiralo preko 25.000 inženjera koji...

(1 Glasaj)

Zaronite s Garminovim Descent Mk3 na 200 metara

image

Garmin predstavlja ronilačka računala iz serije Descent Mk3 i odašiljač Descent T2 s poboljšanom SubWave sonarskom tehnologijom koja će, putem nadolazeće softverske nadogradnje, dodati mogućnost komunikacije ronioca međusobno i pomoć roniocima uz nadzor tlaka u boci.

Descent Mk3 serija, izrađena s naglaskom na ronjenje kao primarnom svrhom, dolazi u dvije veličine – 43mm i 51mm – s opcijama za integraciju zraka na oba modela, sa živopisnim zaslonom osjetljivim na dodir AMOLED tehnologije, ima vodonepropusno kućište koje omogućava ronjenje do 200 metara...

(1 Glasaj)

AI automatski procjenjuje štetu na autima

image

Croatia osiguranje uvodi sofisticirani digitalni sustav koji povezuje rad rotacione 360° view mehaničke platforme, 3 kamere koje fotografiraju vozilo u visokoj rezoluciji u širokom planu i zoom kadru, kalkulacijskog sustava za detekciju oštećenja i kalkulaciju popravaka.

Ovo Croatijino napredno rješenje omogućava da vozači ne izlaze iz vozila, a šteta je procijenjena za manje od tri minute , što je pet puta brže od dosadašnjeg klasičnog načina.

Sustav raspoznaje oštećenja odnosno njihov intenzitet te cijelo vrijeme uči na milijunima case-ova koji...

(1 Glasaj)

Prijavite se na projekt koji spaja znanstvenike i tvrtke

image

Kako bi još kvalitetnije povezao znanstvenu i poslovnu zajednicu u Hrvatskoj te potaknuo njihovu suradnju na realizaciji inovativnih projekata, Inovacijski centar Nikola Tesla ( ICENT ) je kroz svoj program Nuqleus , uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, pokrenuo projekt koji spaja znanstvenike i tvrtke pod nazivom Scinergy. Riječ je o pilotu globalnog projekta Europske komisije koji provodi Svjetska banka u suradnji s međunarodnim partnerima London Business School ( LBS ) i Massachusetts Institute of Technology ( MIT ). Ovaj...

(1 Glasaj)

Dva milijuna eura investicija za hrvatski startup Daytonu

image

Daytoninu viziju developerskog okruženja prepoznali su suosnivač Infinuma Tomislav Car, suosnivači Microblinka Izet Ždralović i Jurica Cerovec, osnivač Devota, Martin Morava, suosnivač Nanobita, Alan Sumina, osnivač Photomatha, Damir Sabol i osnivač Fivea, Luka Abrus.

Zvijezde domaće IT industrije pridružili su se time kao anđeoski investitori nizu međunarodnih kompanija i pojedinaca koji su podržali Daytonu o ovoj ranoj fazi investicija, među kojima su i investicijski fondovi Silicon Gardens, Tiny.vc i 500 Emerging Europe.  

“Drago mi je da možemo podržati viziju Daytone...

(1 Glasaj)

Posjetite međunarodni sajam knjiga u Zagrebu

image

Svojim bogatim programom za sve generacije, tisućama naslova i prisustvom najznačajnijih nakladnika i knjižara, Interliber je nezaobilazna destinacija svakog pravog knjigoljupca.

Najveći izbor naslova na jednom mjestu gdje svatko može pronaći nešto za sebe, od najnovijih bestselera do klasika svjetske književnosti. Mjesto za susrete s omiljenim autorima, sudjelovanje na inspirativnim književnim raspravama i predavanjima, književnim čitaonicama, okruglim stolovima kao i zabavu na pub kvizovima, radionicama i koncertima. 

Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj i platforma za promociju knjiga, pisaca,...

(1 Glasaj)

Data Centar North za gospodarsku sigurnost Hrvatske

image

Svečanim otvorenjem s radom je započeo najveći podatkovni centar u Hrvatskoj i regiji,   Data Centar North u Varaždinu.   Ovaj visoko-specijalizirani IT prostor jedan je od n ajvećih projekata tog tipa u Europi te je ujedno prvi i jedini u Hrvatskoj s Tier III Facility certifikatom koji jamči najvišu razinu sigurnosti, usporedivu s onom u najvećim i najsuvremenijim svjetskim vojnim bazama.

Data Centar North, investicija u prvoj fazi vrijedna  17 milijuna eura koju su, bez subvencija, financirale tvrtke CRATIS...

(1 Glasaj)