Hodajući mini rover na Mjesecu 2021

image

Nakon što to nije uspjelo Izraelu i Indiji , Velika Britanija želi postati četvrta nacija nakon SAD-a, Rusije i Kine koja će mekano sletjeti na Mjesec. Projekt razvija tvrtka SpaceBit koju je osnovao poduzetnik Pavlo Tanasyuk , a rover će biti najmanji i najlakši na svijetu, odnosno imat će masu od samo 1,5 kg . Nas osobno pomalo podsjeća na mali cubesat satelit s paukovim nogama.

Misija bi trebala biti lansirana u svemir u trećem kvartalu 2021. godine raketom Vulcan...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

VIDEO: Lansiran satelit za proučavanje ionosfere Zemlje

image

Northrop Grummanov L-1011 Stargazer zrakoplov uspješno je lansirao Pegasus XL raketu koja je u svemir ponijela NASA-in satelit ICON (Ionospheric Connection Explorer), kao što možete vidjeti u ovom videu .

ICON će služiti za proučavanje ionosfere , dinamičke zone u našoj atmosferi u kojoj se susreću zemaljsko vrijeme sa svemirskim. 

Područje u kojem će ICON provoditi istraživanja sastoji se od vjetrova na koje utiču brojni čimbenici poput Zemljinih godišnjih doba , zagrijavanja i hlađenja tijekom dana te mlazova zračenja od...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

VIDEO: Pitka voda na Marsu postala je slana

image

Mars je nekoć davno bio relativno topao i mokar svijet prepuno rijeka i jezera, a imao je i ocean koji je pokrivao veliki dio sjeverne hemisfere. Prije otprilike 4,2 milijardi godina stvari su se počele mijenjati. Mars je izgubio svoje magnetno polje koje je čuvalo atmosferu od sunčevog vjetra, mlaza nabijenih čestica koje su konstantno dolazile sa Sunca. To je rezultiralo odlaskom većeg dijela njegovog zraka u svemir prije nekih 3,7 milijardi godina, što je uzrokovalo da planet postane hladan...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

Hoće li prvi hrvatski satelit uskoro u svemir

image

Na Institutu Ruđer Bošković održana je Jadranska svemirska konferencija (Adria Space Conference) u organizaciji Jadranske aero-svemirska asocijacije (Adriatic Aerospace Association - A3) u suradnji s Institutom Ruđer Bošković ( IRB ) i Sveučilištem u Zadru , a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta .

Ovo je bio prvi regionalni skup posvećen suradnji u svemirskim znanostima i tehnologijama koji je u Zagreb doveo vrhunske svjetske stručnjake u istraživanju svemira, aeronautike i svemirskih tehnologija.

Uvodno izlaganje održao je dr. sc. Slobodan...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

VIDEO: Slušajte zvukove s Marsa

image

NASA-in InSight lander donosi nam prvi soundtrack s Marsa . Američka svemirska agencija objavila je snimke SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) istrumenta (seizmometra) koji će vam pružiti osjećaj Marsa na zvučni način. Među njima se nalaze snimke " marsotresa ", zvukova sa samog instrumenta te zvukova SEIS-ovih dijelova koji se šire i skupljaju ovisno o temperaturnim razlikama na površini crvenog planeta.

Ako ništa drugo, ovo vam može poslužiti za testiranje vaše audio opreme, običnih i subwoofer zvučnika. U savkom...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

Musk objavio nove detalje o idućem prototipu Starshipa

image

SpaceX će u svojim pogonima u blizini teksaškog mjesta Boca Chica predstaviti novi prototip Starship rakete pod nazivom Mark 1 (Mk1). Let novog prototipa planiraj je za idući mjesec, pri čemu će raketa dostići visinu od 20 km.

Prema starom običaju, Musk je sve detalje i fotke novog prototipa objavio u seriji postova na svojem Twitter profilu, pa je između ostaloga naveo da će nova raketa biti visine od 50 metara i težiti 1400 tona s gorivom, odnosno 200 tona...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Europa lansira satelit za promatranje stakleničkog efekta

image

Predstavnici ESA-inog programa za promatranje Zemlje iz zemalja članica na nedavnoj su sjednici u Italiji prihvatili projekt satelita za praćenje stakleničkog efekta pod nazivom Forum, što je akronim od Far-infrared Outgoing Radiation Understanding and Monitoring.

Staklenički efekt ili staklenički učinak je zagrijavanje Zemljine površine i donjih slojeva Zemljine atmosfere selektivnim propuštanjem toplinskog zračenja . Atmosfera propušta velik postotak vidljive Sunčeve svjetlosti koja zagrijava Zemlju, a dio te energije reemitira se u obliku dugovalnoga toplinskog zračenja natrag u atmosferu. Najveći dio...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Raketa za Mjesec pred dovršetkom

image

Inženjeri u NASA-inom pogonu MAF (Michoud Assembly Facility) u New Orleansu montirali su posljednjih pet sekcija koji čine glavnu strukturu buduće rakete koja će vratiti ljude na Mjesec - SLS (Space Launch System). Raketa od koje je veća jedino ATLAS V raketa iz Apollo programa povest će 2021. godine u orbitu Mjeseca Orion letejlicu bez posade, a ako sve protekne u najboljem redu, na naš prirodni satelit će vratiti ljude 2024. godine. 

Zadnji montirani dio SLS-ovog centralnog dijela dužine od...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

VIDEO: Emmy za film o SpaceX letjelici za posadu bez posade

image

Osim što predstavlja najpoznatiju i najuspješniju svemirsku agenciju na svijetu, NASA sada može reći da je postala i faca u televizijskoj produkciji .

Naime, zahvaljujući prijenosu SpaceX Demo-1 misije u ožujku ove godine, NASA je osvojila nagradu Emmy u kategoriji "izvanrednog interaktivnog programa (Outstanding Interactive Program).

NASA kaže da je nagrada priznanje NASA-i i SpaceX-u što su s javnosti podijelili veliku prekretnicu u svemirskim letovima putem video zapisa, slika i društvenih medija, kao što možete vidjeti u ovom videu ....

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

NASA testira svemirsku postaju na napuhavanje

image

Tvrtka Bigelow Aerospace je na Zemlji izradila prototip testne svemirske stanice Mars Transporter Testing Unit BA-330 , a NASA je započela s dvotjednim testovima koji bi trebali ukazati je li ovo rješenje prihvatljivo za potrebe boravka astronauta u svemiru, na Mjesecu i na Marsu .

Test u kojem će se isprobavati dvije testne jedinice dio je NASA-inog Next Space Technologies for Exploration Partnership ( NextSTEP ) programa. NASA je 2016 godine odabrala Bigelow i 5 drugih tvrtki za izradu prototipa...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

Indijski lander se razbio na Mjesecu

image

Indija ipak nije uspjela postati četvrta nacija nakon SSSR-a, SAD-a i Kine koja je uspjela meko sletjeti na Mjesec . U vrijeme dok je Hrvatska učila Slovake nogometu, paralelno smo pratili slijetanje Vikram landera od samog početka završne procedure slijetanja. Lander je tijekom slijetanja prolazio uspješno brojne faze pristupa i kočenja, sve do visine od 2,1 km iznad južnog pola Mjeseca, da bi nakon toga izgubio kontrolu s misijom na Zemlji. Mada indijska svemirska agencija ISRO još ne želi proglasiti...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Misteriozni vojni svemirski avion oborio novi rekord

image

Bespilotni svemirski zrakoplov X-37B kojeg još nazivaju i mini space shuttleom u orbiti je do sada proveo više od 717 dana , a nitko i dalje nema pojma što u svemiru točno radi.

Zrakoplov je u svemir dovela SpaceX-ova Falcon 9 raketa, a njegova misija pod nazivom Orbital Test Vehicle-5 je najviša vojna tajna (top secret), pa možemo samo nagađati što sve nosi sa sobom kroz svemir, a američka vojska tvrdi da ne posjeduje nikakvo oružje.

Nakon što je X-37B...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)