Kupite si originalni upravljač Apolla 11

image

Svi ljubitelji svemirskih istraživanja, posebice svemirski kolekcionari, vrlo rado bi voljeli posjedovati neki originalni predmet iz Apollo 11 misije koja je 1969. godine dovela prve ljude na Mjesec .

Ukoliko ste spremni dati svoj novac za to, što podrazumijeva prilično duboki džep, bankovni račun s puno nula ili debeli novčanik, 11. i 12. srpnja možete posjetiti aukcijsku kuću Julian's Auctions na Beverly Hillsu, ili se nadmetati online na njihovoj web stranici, gdje će se održati "Legends & Explorers " nadmetanje...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

Japanski satelit će laserom gađati svemirsko smeće

image

Japanska satelitska tvrtka SKY Perfect JSAT Corp, osim pružanja standardnih komunikacijskih satelitskih usluga, ima namjeru riješiti jedan od velikih problema u orbiti Zemlje, takozvano svemirsko smeće , koje osim nekoliko desetaka milijuna sićušnih komadića, čini i više od 34 tisuće komada ostataka raketa i satelita većih od 10 cm , koji predstavljaju veliku prijetnju satelitima, Međunarodnoj svemirskoj postaji i općenito lansiranjima letjelica i ljudi u svemir.

JSAT je stoga u suradnji s RIKEN institutom i drugim partnerima započeo razvijati projekt...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

VIDEO: Roboti na paru će tražiti život na mjesecu Europi

image

NASA Jet Propulsion Laboratory u planu ima istražiti mogućnosti koncepta pod nazivom SPARROW (Steam Propelled Autonomous Retrieval Robot for Ocean Worlds), robota skakača koji će biti specijalno dizajnirani za istraživanje izazovnih terena ledenih mjeseca u Sunčevom sustavu, a jedna od posebnih stvari je što će se kretati na parni pogon .

Parni pogon koji se obično veže uz parne strojeve koji su obilježili početak industrijske revolucije u drugoj polovici 18. stoljeća, doživjet će, kako kaže NASA, znanstveni makeover . SPARROW...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

NASA traži da joj pomognete izraditi WC na Mjesecu

image

NASA-in projekt Artemis koji bi 2024. godine na Mjesec trebao dovesti nove astronaute i prvu astronauticu, sastoji se od brojnih većih i manjih izazova koje tek treba svladati.

Jedan od njih je omogućiti budućim stanovnicima našeg prirodnog satelita obavljanje velike nužde , pa je odlučila prikupiti prijedloge za najbolji dizajn mjesečevog WC-a crowdsourcingom kroz inovacijsku mrežu HeroX , a NASA je spremna najbolja rješenja nagraditi s 35.000 dolara .

Mada NASA već ima svemirski WC na ISS-u , na Mjesec...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

U prvoj Artemis misiji astronauti će samo hodati Mjesecom

image

NASA nije spustila ljude na Mjesec od 1972 . godine, kada su njime šetali astronauti iz Apollo 17 misije, no kao što već znate, u planu je da na naš prirodni satelit dovedu nove Amerikance i prvu Amerikanku 2024. godine, u okviru ambicioznog projekta Artemis.

Mada smo do sada već dobili obilje informacija o potencijalnim raketama, landerima i roverima koji se razvijaju za Artemis misije, dugo nismo znali detalje o tome što će astronauti u okviru prve Artemis misije točno...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

Elon Musk vas poziva na testiranje Starlink interneta

image

Elon Musk je pozvao sve zainteresirane ljude širom svijeta koji imaju želju postati beta tester njegovog satelitskog interneta da se prijave na službenoj stranici Starlinka putem ove poveznice .

Za prijavu ćete trebati ostaviti samo svoju mail adresu, poštanski broj i navesti državu iz koje dolazite, a Starlink će vas potom staviti u svoju bazu i obavijestiti kada se pojavi neka nova informacija vezana za provođenje testova na vašem području.

U orbiti Zemlje trenutno se nalazi 500 satelita Starlink konstelacije,...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

Misija na misteriozni Neptunov mjesec Triton

image

NASA istražuje mogućnosti pokretanja misije na jedan od najčudnijih objekata u Sunčevom sustavu, Neptunov mjesec Triton, kojeg je do sada iz blizine pogledala samo jedna ljudska letjelica, Voyager 2 , i to davne 1989. godine.

Misija pod nazivom Trident bi nam trebala rasvijetliti neke misterije ovog svemirskog tijela koje je od Sunca udaljeno 6 puta više u odnosu na Jupiter, a bez obzira na to još uvijek je aktivno i njegova se unutrašnjost iz nekog neobjašnjivog razloga možda nije ohladila....

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

VIDEO: Europski rover za dovoz uzoraka s Marsa

image

Europska svemirska agencija će 2022. godine na Mars lansirati Rosalind Franklin rover čija će uloga biti potraga za životom, no u razvoju je već rover iduće generacije pod nazivom Fetch koji bi trebao poletjeti u svemir 2026. godine.

Fetch će biti dio američko-europskog projekta kojim se s Marsa želi poslati uzorke kamenja i tla na Zemlju, a ESA je ugovor za izradu novog rovera povjerila britanskoj podružnici Airbusa .   

Uloga novog rovera će biti obilazak lokacija na kojima će američki...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

Arapi uskoro kreću na Mars

image

Ujedinjeni Arapski Emirati će idući mjesec lansirati prvu svemirsku misiju na jedan strani planet, odnosno letjelicu Al Amal (nada)  čiji je cilj istraživanje Marsa , što predstavlja veliki iskorak za njihov svemirski program.

Tijekom idućeg tjedna Mohammed bin Rashid Space Centar će započeti punjenje gorivom letjelice koja će u svemir biti lansirana H-IIA raketom Mitsubishi Heavy Industriesa s TNSC uzletišta u Tanegashimi u Japanu .

Al Amalu će trebati sedam mjeseci da prijeđe 493 milijuna kilometara i uđe u orbitu...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

Robot za simuliranje prilaženja asteroidima

image

Europska svemirska agencija osim računalnih simulacija kojima simulira izvođenje raznih misija u svemiru poput Rosette , koristi i fizički simulator pod nazivom GRALS (GNC Rendezvous, Approach and Landing Simulator). GRALS je robotska ruka koju je proizveo njemački proizvođač industrijskih robota KUKA Robotics, a u simulatoru je spojen na tračnicu dužine od 33 metra , kako bi znanstvenici i inženjeri mogli uvježbavati pristup satelitima, asteroidima i drugim svemirskim objektima u svemiru prije nego započnu s izvođenjem stvarnih misija.

GRALS je nedavno...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

Elon Musk: SpaceX se sada mora fokusirati na Starship

image

Elon Musk i njegova svemirska tvrtka SpaceX , usprkos korona krizi, ove su godine postigli svoje najveće uspjehe brojnim lansiranjima letjelica za potrebe satelitske industrije, vlastite Starlink mreže internetskih satelita, a kulminacija je bila dovođenje prvih NASA-inih astronauta na ISS Crew Dragonom u okviru Demo-2   misije.

No kako ne biste pomislili da je Musk zbog ovih uspjeha opijen slavom, svjedoči njegova najnovija izjava u kojoj kaže da se njegova svemirska tvrtka od sada u cijelosti okreće razvoju Spaceship projekta,...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

Mars je imao prsten iz kojeg je nastao mjesec

image

Neobična nakrivljena orbita Marsovog mjeseca Deimosa ukazuje na to da je crveni planet prije milijardi godina imao prsten , barem sudeći prema istraživanjima znanstvenika SETI Instituta i Sveučilišta Pardue .

"Činjenica da orbita Deimosa nije u ravnini s Marsovim ekvatorom se činila nevažnom i nitko je dosad nije pokušao objasniti", navodi Matija Ćuk , znanstvenik SETI Instituta koji je diplomirao astrofiziku u Beogradu . "Kada smo došli na novu ideju i pogledali vlastitim očima, Deimosova orbitalna nakrivljena orbita je otkrila...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)