VIDEO: Emmy za film o SpaceX letjelici za posadu bez posade

image

Osim što predstavlja najpoznatiju i najuspješniju svemirsku agenciju na svijetu, NASA sada može reći da je postala i faca u televizijskoj produkciji .

Naime, zahvaljujući prijenosu SpaceX Demo-1 misije u ožujku ove godine, NASA je osvojila nagradu Emmy u kategoriji "izvanrednog interaktivnog programa (Outstanding Interactive Program).

NASA kaže da je nagrada priznanje NASA-i i SpaceX-u što su s javnosti podijelili veliku prekretnicu u svemirskim letovima putem video zapisa, slika i društvenih medija, kao što možete vidjeti u ovom videu ....

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

NASA testira svemirsku postaju na napuhavanje

image

Tvrtka Bigelow Aerospace je na Zemlji izradila prototip testne svemirske stanice Mars Transporter Testing Unit BA-330 , a NASA je započela s dvotjednim testovima koji bi trebali ukazati je li ovo rješenje prihvatljivo za potrebe boravka astronauta u svemiru, na Mjesecu i na Marsu .

Test u kojem će se isprobavati dvije testne jedinice dio je NASA-inog Next Space Technologies for Exploration Partnership ( NextSTEP ) programa. NASA je 2016 godine odabrala Bigelow i 5 drugih tvrtki za izradu prototipa...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Indijski lander se razbio na Mjesecu

image

Indija ipak nije uspjela postati četvrta nacija nakon SSSR-a, SAD-a i Kine koja je uspjela meko sletjeti na Mjesec . U vrijeme dok je Hrvatska učila Slovake nogometu, paralelno smo pratili slijetanje Vikram landera od samog početka završne procedure slijetanja. Lander je tijekom slijetanja prolazio uspješno brojne faze pristupa i kočenja, sve do visine od 2,1 km iznad južnog pola Mjeseca, da bi nakon toga izgubio kontrolu s misijom na Zemlji. Mada indijska svemirska agencija ISRO još ne želi proglasiti...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Misteriozni vojni svemirski avion oborio novi rekord

image

Bespilotni svemirski zrakoplov X-37B kojeg još nazivaju i mini space shuttleom u orbiti je do sada proveo više od 717 dana , a nitko i dalje nema pojma što u svemiru točno radi.

Zrakoplov je u svemir dovela SpaceX-ova Falcon 9 raketa, a njegova misija pod nazivom Orbital Test Vehicle-5 je najviša vojna tajna (top secret), pa možemo samo nagađati što sve nosi sa sobom kroz svemir, a američka vojska tvrdi da ne posjeduje nikakvo oružje.

Nakon što je X-37B...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

VIDEO: NASA i ESA se udružuju na odvraćanju asteroida

image

Ukoliko čovječanstvu jednog dana iz svemira zaprijeti opasni asteroid, više država će morati surađivati na njegovom odvraćanju od putanje prema Zemlji .

NASA i ESA će se uskoro sastati u Rimu kako bi raspravljali o napretku združene istraživačke misije pod nazivom Asteroid Impact Deflection Assessment , čiji cilj je ustanoviti može li se asteroidima promijeniti putanja ako u njih zabijamo letjelice.

Projekt će nastojati promijeniti orbitu manjeg od para Didymos asteroida koji se nalaze između Zemlje i Marsa, a rezultate...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

SpaceX ne želi pomaknuti satelit koji prijeti europskom

image

Svemirski promet u orbiti našeg planeta sve je gušći, posebice od kada je SpaceX započeo postavljati prve od svojih 12.000 planiranih internetskih Starlink satelita.

Znanstvenici Europske svemirske agencije ustanovili su da postoji šansa od 1 naprama 1.000 da dođe do sudara između njezinog Aelus Earth satelita za osmatranje Zemlje i SpaceX-ovog Starlink Satelita 44 . Mada se radi o vrlo maloj mogućnosti da dođe do kolizije, ESA je prema svojem protokolu obavijestila SpaceX i zamolila Muskovu tvrtku da svoj satelit...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Helikopter instaliran na Mars 2020 rover

image

NASA-in najnoviji rover za Mars 2020 misiju još uvijek nema službeno ime, ali NASA JPL ga stalno nadograđuje kako bi bio spreman za lansiranje u ljeto iduće godine i slijetanje na crveni planet u krater Jezero 2021.

Najnoviji dodatak koji je rover dobio je helikopterski dron Scout , koji će biti prva takva letjelica na Marsu i pomoći u istraživanju ukoliko će doista moći letjeti u rijetkoj atmosferi.

Helikopter ima težinu od samo 1,8 kg , a dužina lopatica njegovog...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

VIDEO: Europski rover za ExoMars misiju je dovršen

image

Inženjeri Airbusa u britanskom Stevenageu pokazali su dovršeni rover pod nazivom Rosalind Franklin uoči njegovog slanja na testiranje u Francusku.

Rover koji nosi ime britanske znanstvenice koja je svoj veliki obol dala u razumijevanju funkcioniranja DNK i RNK , imat će ulogu potrage za životom na Marsu u okviru europsko-ruske misije pod nazivom ExoMars , a u svemir će biti lansiran u lipnju iduće godine ruskom raketom Proton s uzletišta u Baikonuru. 

Rover posjeduje svrdlo kojim može bušiti tlo do...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

Nove slike Mjeseca indijske letjelice

image

Indijska svemirska agencija ISRO uspješno je dovela Chandrayaan-2 letjelicu u orbitu oko Mjeseca i započela sa serijom manevara kako bi došla u idealnu poziciju za slijetanje na Mjesečevu površinu koje bi se trebalo dogoditi za nešto manje od dva tjedna.

U međuvremenu Chandrayaan-2 je okrenuo svoje kamere prema Mjesecu i snima odlične fotografije njegove površine, poput regija sjevernog pola koje uključuju kratere Plaskett, Rozhdestvenskiy, Hermite, Sommerfeld i Kirkwood te udaljenu stranu sjeverne hemisfere s kraterima Jackson, Mach, Mitra i Korolev....

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

NASA pokrenula superračunalo za slijetanje na Mjesec

image

NASA-in istraživački centar Ames otvorio je novo modularno superračunalno postrojenje u Silicijskoj dolini, koje će koristiti više od 1500 znanstvenika iz brojnih centara američke svemirske agencije. Osim što će pružati više računalne snage, novo postrojenje će drastično smanjiti potrošnju vode i energije potrebne za klasično hlađenje takvih sustava.

U prvom modulu postrojenja pokrenuto je novo superračunalo Aitken koje će biti na raspolaganju NASA-inim znanstvenicima za potrebe izvođenja najzahtjevnijih simulacija poput lansiranja, letova i slijetanja letjelica, uključujući program landera Artemisa ,...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)

VIDEO: Kamen na Marsu nazvan Rolling Stones Rock

image

Glazba Rolling Stonesa već desetljećima ima veliki doseg na Zemlji, a sada se njezin utjecaj proširio i na Mars.

Tim znanstvenika JPL-a koji vodi misiju NASA InSight landera nazvao je jedan kamen na Marsu imenom Rolling Stones Rock . Kada je lander 26. studenoga 2018. sletio na površinu Marsa, njegovi potisnici za slijetanje otkotrljali su kamen veličine nešto manje od loptice za golf na udaljenost od jednog metra . Na slikama koje su stigle NASA-i vidi se točno kako se...

 • Objavljeno u Svemir
(0 glasova)

VIDEO: Na ISS stiže ruski robot Fedor terminator

image

Ako jednog dana roboti na Zemlji preuzmu stvar u svoje ruke, mislite da biste spas mogli potražiti u svemiru? Teško se varate, jer su se roboti već odavno udomaćili na ISS-u, a sada im se pridružuje novi koji djeluje najopasnije od svih.

Ruska svemirska agencija Roscosmos u svemir je uspješno lansirala Soyuz-2.1a raketu sa Soyuz MS-14 kapsulom koja će se 24. kolovoza spojiti na Međunarodnu svemirsku postaju i dovesti razne potrepštine, hranu, piće, znanstvenu opremu, eksperimente, lijekove i Skybot F-850...

 • Objavljeno u Svemir
(1 Glasaj)