VIDEO: Pratite s nama povratak Dragona s astronautima

  • Objavljeno u Svemir
image

Dva mjeseca nakon prvog povijesnog dolaska američkih astronauta SpaceX-ovom Crew Dragon letjelicom na ISS, astronauti Bob Behnken i Doug Hurley spremaju se vratiti na Zemlju.

Ukoliko i ta faza Demo-2 misije protekne u redu, NASA i SpaceX će moći odahnuti, jer će to biti konačna potvrda da američki astronauti imaju osiguranu budućnost prijevoza u svemir Muskovom svemirskom tvrtkom.

U trenutku pisanja ovog teksta vrata Crew Dragona su zatvorena i počinju završne procedure za odvajanje letjelice od ISS-a, a nakon toga bi Dragon trebao krenuti u putanju za slijetanje, kako bi u nedjelju 2. kolovoza oko 20:41 sati po našem vremenu bućnuo na jedno od predviđenih mogućih mjesta slijetanja u Atlantiku ili Meksičkom zaljevu.

Live prijenos odvajanja od ISS-a i slijetanja u ocean možete pratiti u ovom videu. 

Ukoliko vam praćenje finala ove uzbudljive svemirske misije uživo promakne, na istoj poveznici ćete moći gledati snimku slijetanja, a ako vas zanima što astronauti misle o Crew Dragonu iz prve ruke, moći ćete pratiti njihovu tiskovnu konferenciju koja je predviđena za 4. kolovoza.

Nakon Demo-2 misije NASA i SpaceX će započeti s pripremama za prvu "operativnu" Crew 1 misiju prijevoza astronauta na ISS koja je predviđena za kraj rujna ove godine i trebala bi na ISS dovesti NASA-ine astronaute Victora Glovera, Mikea Hopkinsa i Shannon Walker, te astronauta japanske agencije JAXA Soichi Noguchija koji bi na Međunarodnoj svemirskoj postaji trebali provesti 6 mjeseci.

Podijeli