Isporuke PC računala najveće u posljednjem desetljeću

image

Stara narodna poslovica "kad nekome smrkne, drugome svane", ponovno se pokazala točnom, ovoga puta u domeni isporuka PC računala .

Prema statistikama IDC-a , PC tržište je tijekom prošle, svima nam "drage" 2020. godine, ostvarilo najveću stopu rasta u desetljeću, što se najviše pripisuje pandemiji koja je mnoge ljude "zaključala" u domove.

Brojke IDC-a ukazuju da su globalne isporuke PC-a u 2020. godini ostvarile 302.6 milijuna uređaja, što je za 13% više u odnosu na 2019., čime je ostvaren najveći...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Šef Vibera poziva na bojkot WhatsAppa

image

Kao što već vjerojatno znate, WhatsApp je nedavno promijenio politiku privatnosti , što znači da će ubuduće neke vaše podatke, uključujući broj mobitela, dijeliti s Facebookom, a to dakako izaziva bojazan da će vaši podaci stići i u ruke Facebookovih partnera, odnosno tvrtki trećih strana koje će ih koristiti za spam poruke, odnosno neželjeni marketing ., ako ne i nešto puno gore od toga.

Korisnici WhatsAppa moraju pristati na nove uvjete u roku od 30 dana ili više neće moći...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Video igre ostvarile prihode od 140 milijardi dolara

image

SuperData , tvrtka u vlasništvu kompanije Nielsen , objavila je "godina za godinu" izvještaj koji se fokusira na prihode od industrije video igara tijekom 2020. godine.

Tržišni analitičari su u izvještaju koji možete pronaći na ovoj poveznic i , objavili podatak o rastu prihoda industrije video igra za 12%, zahvaljujući kojem je globalna industrija video igara ostvarila ukupne prihode u visini od 139,8 milijardi dolara.

U izvještaju se navodi da najveće prihode i dalje ostvaruju free-to-play igre (78%), a najviše...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Boeing se nagodio za dva fatalna pada 737 Max aviona

image

Boeing je postigao nagodbu s Ministarstvom pravosuđa SAD-a kako bi izbjegao preuzeti kaznenu odgovornost zbog dva fatalna pada 727 Max aviona, koji su prouzročili gubitak 346 ljudskih života.

Proizvođač aviona optužen je za urotu zavjere zbog pokušaja prijevare Grupe za procjenu zrakoplova (FAA AEG) Savezne uprave za zrakoplovstvo u vezi s evaluacijom aviona 737 Max.

Nagodba obavezuje Boeing platiti 2,5 milijarde dolara, u što je uključeno 243,6 milijuna za kazne i 1,77 milijardi dolara odštete korisnicima Boeinga, jer su zbog...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Musk postao najbogatija osoba na planetu

image

Od 2017. godine do danas na top listi najbogatijih ljudi na svijetu suvereno vlada Jeff Bezos , koji je "težak" čak 184 milijarde dolara. No, zahvaljujući velikom rastu tvrtke Tesla , čija vrijednost je narasla na više od 100 milijardi dolara, znatno se povećala kasica prasica osnivača Tesle i SpaceX-a Elona Muska , čija je "neto vrijednost" koja predstavlja vrijednost sve nefinancijske i financijske imovine umanjena za vrijednost svih njegovih nepodmirenih obveza, narasla na 185 milijardi dolara, čime je za...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Za Novu godinu potrošeno 540 milijuna dolara na aplikacije

image

Vjerojatno nikoga ne čudi podatak da Appleovi korisnici za božićne i novogodišnje praznike troše velike količine novca na aplikacije u Apple App Storeu . Prema statistikama, fanovi Appleovih uređaja između Božića i Nove godine na aplikacije su ukupno potrošili 1,8 milijardi dolara, a najveći "peek" je ostvaren 1. siječnja , kada je potrošeno 540 milijuna dolara, što je apsolutni rekord za kupnje aplikacija u App Storeu u jednom danu.

Apple kaže da je u blagdanskom tjednu najviše novca utrošeno na...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Strašan rekord čestitki putem WhatsAppa

image

Tijekom pandemije koronavirusa, WhatsApp je postao glavna platforma za razmjenu poruka, glasovnih i video poziva te održavanje sigurne komunikacije iz svojeg doma u uvjetima socijalnog distanciranja, izolacije i karantene.

Tijekom novogodišnje noći WhatsApp je zabilježio novi apsolutni rekord s 1,4 milijarde glasovnih i video poziva globalno, što je povećanje od čak 50 posto u odnosu na prelazak iz 2019. na 2020. godinu.

Instagram je također imao žestoku Novu godinu, pa Facebook kaže da su obje platforme zajedno zabilježile više od...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Digitalni nomadi se više ne oporezuju

image

Najznačajnije su izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit te Zakon o izmjenama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

„Izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak koje stupaju na snagu od 1. siječnja 2021. donose snižavanje stopa poreza na dohodak s 36 na 30 posto, i to za godišnje dohotke veće od 360.000 kuna te s 24 na 20 posto za godišnje...

(1 Glasaj)

Najveći pad prodaje Samsungovih telefona u 9 godina

image

Svima nam je jasno da je 2020. godina bila doista užasna, a s time će se sigurno složiti i Samsung . Prema pisanju južnokorejskog portala ET News (Korea IT News), ova će godina biti prva u posljednjih 9 godina u kojoj će Samsung prodati manje od 300 milijuna telefona, no tvrtka vjeruje da će se situacija znatno popraviti tijekom iduće godine.

Izvještaj otkriva da je Samsung prodao oko 189 milijuna telefona na kraju trećeg kvartala ove godine, a prema predviđanjima...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Pokrenuta tužba protiv tvrtke CD Projekt Red

image

Jedna od najiščekivanijih igara posljednjih godina, Cyberpunk 2077 , do sada je već prodana u 13 milijuna primjeraka, no veliki broj gamera koji su kupili inačice za PlayStation 4 i Xbox One strašno je razočaran, jer ih brojni bugovi i loša vizualna kvaliteta doslovce onemogućuju u igranju. Poljski developer CD Projekt Red svjestan je da je igru lansirao prerano u inačicama za konzole prošle generacije, pa je najavio dolazak patcheva koji bi je trebali pokrpati, no to nimalo nije umirilo...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)
Pretplati se na ovaj RSS feed