Trump bana TikTok aplikaciju iz Amerike

image

Predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu , nakon Huaweija je na nišanu kineska aplikacija za dijeljenje videa TikTok , koja je u posljednjih nekoliko mjeseci postala izuzetno popularna među mlađim korisnicima širom svijeta.

Trump i njegovi stručnjaci za sigurnost tvrde da aplikacija u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance služi kineskoj vladi za prikupljanje privatnih podataka Amerikanaca.

Mada je Microsoft najavio mogućnost da će otkupiti aplikaciju od ByteDancea, Trumpova administracija smatra da to neće biti moguće tako skoro, pa će 80 milijuna Amerikanaca koji...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Huawei postao broj jedan proizvođač pametnih telefona

image

Prije nekoliko godina Huawe i je iznio svoj ambiciozni plan da će 2019. godine postati prvi proizvođač pametnih telefona u svijetu. Od tada do danas kineska tvrtka se suočila s banom od strane SAD-a , kao i s pandemijom COVID-19 , pa je malo tko vjerovao da ima ikakve šanse protiv Samsunga koji je konstantno predvodio u ukupnim isporukama telefona u svijetu.

Međutim, prema najnovijem izvještaju analitičara Canalysa , to mu je upravo pošlo za rukom, na što upućuju podaci...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Twitter zaključao račun Trumpa juniora

image

Twitter je privremeno zaključao račun B mlađeg jer je jedan njegov post kršio pravila o iznošenju pogrešnih informacija o C ovidu-19 i kako kažu, sadržavao potencijalno štetnu informaciju. 

U obavijesti koju je Twitter poslao sinu američkog predsjednika stoji da račun nije trajno suspendiran, no mladi Trump najmanje 12 sati ne može tweetati, retweetati, pratiti bilo koga ili lajkati bilo koji tweet sve dok ne ukloni sporni post. 

Tweet je u međuvremenu uklonjen, a jedan republikanski političar kaže da je u...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Potpredsjednik Tesle dobio posao kod Rimca

image

Tvrtka Rimac automobili ima novog CTO-a . Njegovo ime je Chris Porritt , a iza sebe ima više od 30 godina iskustva na inženjerskim i rukovodećim pozicijama u velikim tvrtkama, koje uključuju Teslu , Aston Martin i Apple .

Chris će u Rimac Automobilima biti direktno odgovoran Mati Rimcu, pa bismo mogli reći da će postati drugo ime tvrtke iz svete Nedjelje.

Chris je tijekom svoje karijere bio potpredsjednik Tesle , glavni inženjer u Aston Martinu koji je radio na...

(1 Glasaj)

Engleski nogometni klubovi pod udarom hakera

image

Britanski nacionalni centar za cyber sigurnost NCSC objavio je izvještaj u kojem ističu da se u posljednje vrijeme pod udarom cyber kriminalaca sve češće nalaze klubovi Prve nogometne lige ( Premier League ), a hakiranja koja nerijetko rezultiraju krađom novca postala su svakodnevna pojava.

U jednom od najvećih novih incidenata hakeri su umalo ukrali milijun funti, kada je jedan od menadžera jednog velikog neimenovanog kluba online vodio pregovore o transferu igrača i započeo je s prijenosom novca. Zahvaljujući intervenciji banke...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Igra zabranjena u Kini zbog tajnog Morseovog koda

image

Popularna mobilna glazbena igra Cytus II , u Kini je zabranjena i proglašena " separatističkom ", nakon što su kineski dužnosnici u jednoj od pjesama otkrili da sadrži Morseov kod s porukom građanima Hong Konga koja u grubom prijevodu znači: "Oslobodite Hong Kong, revoluciju naših vremena".

Iz tog razloga igra Cytus II je uklonjena iz kineskih online dućana s aplikacijama, pa se može preuzeti samo iz Google Playa kojem Kinezi nemaju direktni pristup zbog "velikog kineskog vatrozida".

Ubrzo nakon ovog...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Microsoft i Google optuženi za suradnju s Kineskom vladom

image

William Barr , državni odvjetnik SAD-a, javno je prozvao američke tehnološke gigante među kojima se nalaze  Apple, Google i Microsoft , za njihove „bliske odnose“ s kineskom vladom.

Čak što više, Barr je optužio Apple da je omogućio Pekingu pristup svojim uređajima. To bi trebalo značiti da je Apple pružio kineskoj vladi ono što nije omogućio američkim federalnim agencijama, poput otključavanja telefona korisnika pod prismotrom i nadzora sadržaja na njima.

U svojem govoru u Gerald R. Ford Presidential muzeju u...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Europski sud: Podaci u SAD-u nisu sigurni

image

Hrvatska Udruga za zaštitu osobnih podataka UZOP , poslala nam je informaciju koju je dobila od europske udruge NOYB . Prema toj informaciji, Europski sud je utvrdio da su američki zakoni o nadzoru u sukobu s fundamentalnim pravima građana Europske unije.

Američka regulativna agencija NSA (National Security Agency) štiti američke građane, ali ne i osobne podatke inozemnih kupaca američkih tvrtki. Obzirom da ne postoji način kako saznati jeste li vi ili vaša tvrtka predmetom nadzora, građani nemaju ni mogućnost da...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Tehnička škola Bjelovar finalist Renaultovog natječaja

image

Učenici Tehničke škole iz Bjelovara proglašeni su finalistima međunarodnog natječaja YOUR Ideas YOUR Initiatives 2020 koje je Grupa Renault pokrenula u okviru obrazovnog programa Safety and Mobility For All . Cilj toga natječaja jest potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje i doprinos lokalnoj zajednici na području održive mobilnosti i  poboljšanja cestovne sigurnosti .

Na natječaj u kojem je sudjelovao 781 učenik iz 16 zemalja svijeta bilo je prijavljeno 55 projekata posvećenih povećavanju osviještenosti svih sudionika u prometu te promicanju održivog i...

(1 Glasaj)

Mladi Hrvati imaju najbolje digitalne vještine u Europi

image

Kao što nam je dobro poznato, pandemija koronavirusa prilično je pogodila obrazovni sektor, pa su mladi u Hrvatskoj (i mnogim drugim dijelovima Europe i svijeta) mjesecima pohađali nastavu u školama i na fakultetima online , koristeći TV programe, softver za kolaboraciju i komunikacijske sustave koji su im omogućili praćenje predavanja, pisanje testova i polaganje ispita putem interneta.

Kako se čini, mladi u Hrvatskoj su se odlično prilagodili takvom školovanju "od doma", pa iako su bili pomalo razočarani zbog nemogućnosti druženja...

(1 Glasaj)
Pretplati se na ovaj RSS feed