Google onemogućuje aplikacije na Huawei telefonima

image

Vlasnici Huawei telefona vjerojatno će biti jako ljuti kada čuju da se Google pridružio američkim tvrtkama koje prekidaju suradnju s Huaweijem, nakon što je američki predsjednik Donald Trump potpisao uredbu o uvođenju  izvanrednog stanja u IT sektoru zbog "sigurnosnih prijetnji". Jasno je da su se prvom udaru ove uredbe našle kineske tvrtke među kojima je najveće ime Huawei, koji je već dugo vremena trn u oku američkog predsjednika. 

Nako što su Intel i Qualcomm objavili kako prestaju surađivati s Huaweijem,...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

4000 studenata na sajmu poslova

image

Dvodnevni sajam poslova na Fakultetu elektrotehnike i računarstva  JobFair privukao je više od četiri tisuća studenata i 115 poduzeća .

Osim njih, sajam poslova pod medijskim pokroviteljstvom naše izdavačke kuće VIDI posjetili su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak , ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić te rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras .

Tijekom sajma poslova, poslodavci su se studentima predstavljali na radionicama i prezentacijama.

"Posjetio sam nekolicinu predavanja na ovogodišnjem Job Fairu. Dojmio me se način na...

(0 glasova)

Do 500 dolara vlasnicima Pixel telefona s greškom

image

Grupa vlasnika OG Pixel i Pixel XL telefona prošle je godine tužila Google zbog toga što je  prodavao uređaje za koje je navodno znao da imaju pokvarene mikrofone . Google se sada odučio nagoditi s njima, pa će im plaćati odštetu u visini do 500 dolara.

Neki od prvih korisnika pametnih telefona s Googleovim brandom počeli su se žaliti da su im jedan ili više od ukupno 3 mikrofona prestali raditi vrlo brzo nakon kupnje. Google je ubrzo priznao da...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Wikipedija potpuno blokirana u Kini

image

Sve edicije Wikipedije na svim jezicima potpuno su blokirane u Kini, što je potvrdila organizacija Wikimedia foundation , čiji su stručnjaci za internetsku cenzuru izjavili da se najpoznatija internetska enciklopedija pridružila tisućama drugih web stranica kojima Kinezi ne mogu pristupati iz svoje zemlje.

Kina je prije ovoga blokirala samo inačicu Wikipedije na kineskom jeziku, no sada je blokada proširena na sve druge jezike. 

U svojem priopćenju Wikimedia foundation navodi: "Krajem travnja otkrili smo da Wikipedija više nije dostupna u Kini....

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Predstavljena VAR tehnologija za HNL

image

Najveći svjetski stručnjak za VAR tehnologiju, tehnički direktor IFAB-a i poznati nogometni sudac David Elleray , sudjelovao je na konferenciji Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je predstavljena VAR tehnologija koji bi uskoro trebala stići na sve stadione Prve hrvatske nogometne lige i poboljšati "pravednost" sudačkih odluka te smanjiti mogućnosti manipulacija rezultatima zbog "ljudskog faktora".

Projekt uvođenja VAR tehnologije financiran je sredstvima iz Fifnog Forward programa, što je detaljnije objasnila voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac :

"Uvođenje VAR...

(0 glasova)

Antitrustovska tužba protiv Apple App storea

image

Vrhovni sud SAD-a dozvolio je pokretanje antitrustovskog slučaja protiv Applea, nakon što je žalbu ekipe iz Cupertina na sličnu odluku nižeg suda odbacio.

U obrazloženju odluke Vrhovni sud navodi da se Apple optužuje zbog prisiljavanja korisnika na korištenje Apple Storea , čime koristi svoj monopolistički položaj za naplaćivanje developerima i korisnika. 

Tehnički gledano, Apple dopušta distribuciju iPhone aplikacija isključivo kroz App Store. Developeri mogu izrađivati aplikacije i objavljivati ih u App Storeu samo ukoliko imaju račun koji plaćaju 99 dolara...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Hyundai i Kia ulažu 600 milijuna kuna u Rimca

image

Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation zajedno su uložili 600 milijuna kuna (80 milijuna eura) u tvrtku Rimac Automobili . Izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Group Euisun Chung i Mate Rimac službeno su potpisali suradnju prilikom Chungovog posjeta Rimac Automobilima u Svetoj Nedelji.

Hyundai je odlučio ostvariti suradnju s Rimcem jer planira provesti " elektrifikaciju ", obzirom da se obvezao da će do 2025. godine na tržište dovesti čak 44 električna i hibridna modela svojih automobila.

Hyundai Motor, Kia Motors...

(0 glasova)

ODI: Bez znanosti nema budućnosti

image

Zamislite kako bi svijet izgledao bez nekih od najvećih otkrića hrvatskih znanstvenika. Bez modela atoma i teorije sila Ruđera Boškovića , izmjenične struje  Nikole Tesle , bez električne žarulje Franje Hanamana ili pak bez antibiotika azitromicina kojeg su 80-tih godina prošlog stoljeća razvili hrvatski znanstvenici ili nekih drugih izuma. A zamislite svijet bez interneta, umjetne inteligencije, mobilnih uređaja…

Nezamislivo, zar ne? Kad postavimo ovakva pitanja, neupitna je tvrdnja da budućnosti nema bez znanosti i inovacija. Na Ruđeru čak više od...

(0 glasova)

Hakeri ukrali 40 milijuna dolara iz Bitcoin mjenjačnice

image

Binance , jedna od najvećih online mjenjačnica kriptovaluta , objavila je da je izgubila 7000 Bitcoina (oko 40 milijuna dolara) u "sigurnosnom proboju na velikoj skali".

Drugim riječima, novac su joj počistili hakeri koji su upali u digitalni "trezor" u kojem se nalazilo oko 2 posto svih njezinih rezervi Bitcoina.

Hakeri su se koristili phisingom i virusima kako bi došli do korisničkih podataka, nakon čega su uspjeli zaobići sigurnosne provjere i spriječiti Binance u blokiranju transakcije.

Binance kaže da ovo...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

CIA lansirala anonomni portal na Tor mreži

image

Poznate špijunske agencije očekivali biste zadnje na Tor mreži i sigurnim internetskim preglednicima koji ne mogu ući u trag vašim aktivnostima na internetu. No CIA je pokrenula svoju novu stranicu na anonimnoj Tor mreži, što bi trebalo značiti da njezini posjetitelji ne mogu biti praćeni i otkriveni kao što je to slučaj sa standardnim preglednicima poput Chromea, Edgea, Firefoxa, Opere i Safarija.

Ne želimo ulaziti u rasprave je li Tor mreža doista tako sigurna kao što pričaju, no svakako je...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)
Pretplati se na ovaj RSS feed