Prva bežična punionica taksija niknut će u Oslu

image

Oslo bi trebao postati prvi grad na svijetu s bežičnom punionicom električnih taksija.

Plod suradnje između norveškog Osla , američke „zelene“ kompanije Fortum i tvrtke Momentum Dynamics trebala bi do 2023. biti potpuna elektrifikacija cjelokupne flote gradskih taksija.

„Implementirat ćemo bežične punjače na stajališta taksija kao što su oni na Glavnom osloškom kolodvoru. Taksiji će dolaskom na punjač već početi s procesom bežičnog punjenja baterije. To omogućuje taksistima da svoj automobil pune na mjestu na kojem bi ionako čekali nove...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Očekivano smanjenje cijena električnih vozila do 2025.

image

Volvo do 2025. godine očekuje ujednačavanje cijena električnih vozila i onih s unutarnjim izgaranjem.

Predsjednik Volva Hakan Samuelsson na predstavljanju sigurnosne opreme u Gothenburgu spomenuo je visoku cijenu tehnologije koja je potrebna za izradu električnog pogona automobila, no očekuje postepeno smanjenje troškova za komponente poput baterija sa širenjem tržišta. „Iako je to vrlo teško sada reći, siguran sam kako će se razlika u cijeni između vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem i električnim pogonom smanjiti“, dodao je.

Volvo ulaže oko...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Google blokirao više od 2 milijarde oglasa

image

Google je na svojem blogu objavio izvještaj o "sigurnom oglašivačkom ekosustavu" u kojem navodi da je tijekom prošle godine blokirao 2,3 milijarde "loših oglasa". Mada brojka tih oglasa koji su kršili pravila Googleovog oglašavanja djeluje ogromno, Google navodi da je ona nakon dugog niza godina manja u odnosu na godinu dana prije i to za 28% u odnosu na 2017.

Loši oglasi ili " bad ads " odnose se na svako oglašavanje koje Google ne dozvoljava, uključujući prijevare, phishing, malware ...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Zuckerbergova vizija o ujedinjenoj platformi i privatnosti

image

U svom novom blog postu, Mark Zuckerberg je iznio svoju viziju o orijentiranju najveće društvene mreže na zaštitu privatnosti te stapanju WhatsAppa, Messengera i Instagrama u jedinstvenu platformu. 

Šef Facebooka kaže da je svjestan pada ugleda društvene mreže u posljednjim godinama, do čega je došlo zbog nedovoljno ozbiljnog pristupa pitanjima o zaštiti privatnosti, pa obećava da će sve svoje servise preurediti kako bi se temeljili upravo na " principima privatnosti " i kaže da će se pobrinuti da vas vaša...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Facebook skuplja vaše osjetljive informacije iz aplikacija

image

Sudeći prema rezultatima istrage koju je proveo Wall Street Journal i na svojem Twitter profilu objavio reporter Sam Schechner , Facebook zna koliko ste teški, koliko vam je visok krvni pritisak, kakav je status vaše trudnoće i koji su vam ciklusi ovulacije. Sve to pribavljaju mu razne alikacije koje uključuju Realtor , Instant Heart Rate: HR Monitor i Flo Period & Ovulation Tracker .

Istraživači navdoe da u nekim slučajevima aplikacije podatke šalju Facebooku kroz samo nekoliko sekundi od kada...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Surfajte našom stranicom kao 1990

image

U današnje vrijeme surfanje internetom i internetske preglednike doživljavamo kao nešto jako lijepo, brzo i jednostavno za korištenje, no zaboravljamo (ili ne znamo) da je "surfanje" (WWW) nastalo na CERN-u , gdje je prvi preglednik služio za komunikaciju i razmjenu informacija među znanstvenicima. 

Taj WorldWideWeb browser bio je u potpunosti tekstualan i sadržavao neke stvari koje će vam danas zvučati jako čudno, poput potrebe za dvostrukim klikom na hiperlinkove , ukoliko biste htjeli direktno ići na druge stranice. U čast...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Rusija se želi isključiti s interneta

image

Prema pisanju ruskog portala rbc.ru , Rusija želi provesti vježbu cilj koje je testiranje održivosti ruskog interneta ( Runeta ) u slučaju cyber napada izvana, prvenstveno zbog prijetnji SAD-a koji i dalje optužuje Rusiju za hakiranje svojih zaštićenih sustava.

Zbog ovog je ruska Radna skupina za informacijsku sigurnost preporučila provedbu vježbi na komunikacijskim mrežama kako bi se analizirale trenutne prijetnje i otkrilo kako bi se trebale poduzeti daljnje mjere. To je navedeno u zapisniku sa sastanka radne skupine održanog 24....

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Hakeri razvalili australski parlament

image

Australske vlasti istražuju incident u kojem su nepoznati hakeri upali u zaštićenu računalnu mrežu australskog parlamenta kojemu ovo nije prvi puta da je žrtva napada.

Prema prvim informacijama iza napada stoje hakeri iz neke strane države , a australski premijer Scott Morrison nije želio komentirati slučaj, no izjavio je kako za sada još nije sigurno da su u napadu targetirane vladine agencije i odjeli. Premijer inače između ostaloga koristi mrežu parlamenta za slanje, primanje i pohranu emailova.

Ovo je odmah...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Japanci pripremaju medalje za OI od e-otpada

Odbačeni elektronički uređaji poput tableta i pametnih telefona sadrže male količine plemenitih i rijetkih metala poput platine , zlata , srebra , litija i paladija , a Japan je to odlučio iskoristiti kao domaćin Olimpijskih igara sljedeće godine.

Projekt prikupljanja sirovina iz starih uređaja i kućanskih aparata za izradu olimpijskih medalja Japanci su započeli u travnju 2017., a  do 31. ožujka očekuju prikupiti željenih 48 tisuća tona e-otpada . Traženih 2,700 kilograma bronce prikupljeno je još u lipnju prošle godine,...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Prosječna brzina interneta u Hrvatskoj je 6,4 Mbps

image

Američka tvrtka Fastmetrics redovno prati razvoj interneta u svijetu, uključujući i prosječne brzine koje su na raspolaganju pojedinim državama, regijama i kontinentima. 

U aktualnom izvještaju o top 10 država s najvećom prosječnom brzinom interneta, Južna Koreja je na uvjerljivom prvom mjestu s 26,7 Mbps , a iza nje slijede Švedska (19,1 Mbps), Norveška (18,8 Mbps), Japan (17,6 Mbps), Nizozemska (17 Mbps), Hong Kong (16,8 Mbps), Švicarska (16,7 Mbps), Latvija (16,7 Mbps), Finska (16,6 Mbps) i Danska s prosječnom brzinom od...

(0 glasova)
Pretplati se na ovaj RSS feed