U DHMZ stiže superračunalo BullSequana

image

Multinacionalna kompanija Atos potpisala je petogodišnji ugovor s Državnim hidrometeorološkim zavodom ( DHMZ ) za nabavu i održavanje Atosovog superračunala BullSequana XH2000 . Ugovor je vrijedan više od 10 milijuna kuna. Novi sustav povećat će računalnu snagu DHMZ-a i omogućiti četiri puta brži izračun prognoze vremena, uz češće i preciznije prognoziranje. Koristit će se i u sklopu projekta AIRQ za unapređenje sustava upravljanja i praćenja kvalitete zraka kako bi se postigla učinkovita kontrola i upravljanje kvalitetom zraka u urbanim sredinama.

Osim...

(1 Glasaj)

EU istražuje korištenje podataka djece na Instagramu

image

Ured povjerenika za zaštitu podataka ( DPC ) iz Irske, istražuje prijavu protiv Facebooka zbog navodne loše zaštite podataka djece na svojoj platformi Instagramu .                                                                             

Obzirom da Facebook kao i više drugih visokotehnološki tvrtki iz SAD-a, svoje europsko sjedište ima u Irskoj,...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Prodaja iPhone 12 telefona bilježi nove rekorde

image

Mada je Apple službeno započeo s pretprodajom 2 od svoja 4 modela iPhonea 12 danas ( iPhone 12 i iPhone 12 Pro ), neki teleoperateri u svijetu su pretprodaju započeli već dan ranije, u četvrtak.

Točnije rečeno, najveći tajvanski teleoperateri Chunghwa Telecom (CHT), Far EasTone Telecommunications (FET) i Taiwan Mobile su prema informaciji kuju prenosi Digitimes, sve iPhoneove rasprodali za samo 45 minuta.

Što se tiče druga dva modela, iPhone 12 mini i iPhone 12 Pro Max , oni će...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Dobitnici VIDI Awardsa dobili milijunsku investiciju

Hrvatski IT startup Spotsie , koji je osvojio Srebrno Teslino jaj e u kategoriji najboljih hi-tech inovacija na VIDI e-novationAwards 2019 i čije je IoT rješenje za lociranje u zatvorenim prostorima uvršteno na 50UP ! top listu najperspektivnijih hrvatskih poslovnih programskih rješenja za 2020. godinu, prepoznao je investicijski VC fond Fil Rouge Capital (FRC), koji raspolaže s više od 45 milijuna eura za investiranje u mlade poduzetnike, startupove i tvrtke u fazi rasta.

FRC je stoga u Zagrebu potpisao...

(1 Glasaj)

Griezmann danas igra u kopačkama Rimca

image

Mate Rimac ima novi proizvod za koji se tvrdi da je najbrži na svijetu. Ovoga puta se ne radi o nekom novom hiperautomobilu ili električnom biciklu, već o kopačkama za nogomet.

Poznati proizvođač sportske obuće Puma , objavio je da se udružio s tvrtkom Rimac Automobili kako bi izradili kopačke za nogomet pod nazivom PUMA ULTRA SL FG , za koje tvrde da su "najbrže kopačke na svijetu".

Valja naglasiti da se radi o limitiranoj seriji kopački težine od samo...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Kina dijeli digitalni novac za potrebe testiranja

image

Za razliku od decentraliziranih kriptovaluta poput bitcoina , Kina razvija vlastitu digitalnu valutu koja će biti pod punom kontrolom banaka (i države).

Kako bi testirala novi digitalni yuan , Kina će prema slučajnom odabiru građanima podijeliti više od 10 milijuna digitalnih Yuana, odnosno 1,5 milijuna dolara. Građani koji budu odabrani dobit će "crveni paket" digitalne valute u vrijednosti od 200 yuana (30 dolara), koju će pomoću Renminbi aplikacije moći trošiti u tisuću dućana u četvrti Luohu u gradu Shenzenu ....

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

VIDEO: The Earthshot Prize je Nobel za zaštitu okoliša

image

Princ William pokrenuo je najprestižniju svjetsku nagradu za zaštitu okoliša pod nazivom Earthshot Prize i otkrio pet najvećih izazova koji stoje pred čovječanstvom na tom polju. Princ vjeruje da će ova nova globalna nagrada za okoliš potaknuti promjene i pomoći u popravljanju našeg planeta tijekom sljedećih deset godina, kritičnog desetljeća za Zemlju.

Lansiranje nagrade dolazi nakon dvogodišnjeg rada princa Williama i Kraljevske zaklade vojvode i vojvotkinje od Cambridgea na razvoju projekta koji će podržati globalne napore u zaštiti i obnovi...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Apple tuži partnera jer nije uništio 100 tisuća iPhoneova

image

Apple je podnio sudsku tužbu protiv tvrtke Geep Canada , jer je vratila na tržište više od 100.000 uređaja koji su trebali biti rastavljeni i reciklirani.

Ako ste pratili Appleova događanja, više puta ste mogli čuti da ekipa iz Cupertina investira poprilično u smanjenje utjecaja na okoliš, u sklopu čega je i angažiranje partnerskih tvrtki koje su zadužene za rastavljanje i recikliranje raznih uređaja, a među njima je i Geep Canada , koja je dobila taj posao zbrinjavanja stare elektronike....

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Honda napušta Formulu 1 i fokusira se na gorive ćelije

image

Poznata japanska tvrtka Honda , koja je najpoznatija po motociklima i automobilima, mada je već postala i poznato ime u robotici, odlučila je napustiti Formula 1 natjecanja u kojima je sudjelovala već desetljećima. U svojem priopćenju Honda navodi kako odlazi iz Formule 1 kako bi se mogla fokusirati na istraživanje i razvoj gorivih ćelija i baterija za električna vozila.

U Formuli 1 Honda trenutno sudjeluje kao proizvođač hibridnih jedinica za tim Red Bull Racing , kao i za drugi Red...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

U Engleskoj zabranjene plastične slamke

image

Procjena je da se u Engleskoj koristi oko 4,7 milijardi jednokratnih plastičnih slamki godišnje koje donose veliki doprinos povećanje zagađenja okoliša. Nakon nekoliko mjeseci odgode, u Engleskoj je upravo na snagu stupila zakonska zabrana izrade, prodaje, kupnje i stavljanja na korištenje jednokratnih plastičnih slamki. Isto od sada vrijedi i za plastične štapiće za uši, koji se godišnje potroše i bace u količinama od 1,8 milijardi komada.

Izuzetak od ove zabrane vrijedi za bolnice, barove i restorane, koji će plastične slamke...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)
Pretplati se na ovaj RSS feed