Ljudska populacija će doseći najviše 10 milijardi

image

U najnovijem izvještaju Odjela za stanovništvo Ujedinjenih naroda navodi se da na Zemlji trenutno živi 8.123.518.311 ljudi, najviše što ih je ikada bilo na našem planetu.

Prema procjenama i projekcijama UN-a koje se temelje na podacima o rođenima i umrlima u čitavom svijetu, čini se da će se stopa globalnog nataliteta u sljedećih 50 godina još uvijek povećavati, pa bi do sredine 2080-ih na Zemlji moglo živjeti oko 10,3 milijarde ljudi, da bi nakon toga broj stanovnika trebao početi padati,...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

SAP otpušta 10 tisuća ljudi zbog umjetne inteligencije

image

Prema pisanju Marketwatcha , Dionice SAP-a porasle su u utorak nakon što je njemački proizvođač softvera rekao da će njegova revizija potaknuta umjetnom inteligencijom povećati dobit za dodatnih 200 milijuna eura i smanjiti najmanje 1.000 radnih mjesta više nego što se ranije očekivalo.

SAP je naime prvo najavio da će u sklopu restrukturiranja otpustiti oko 8000 zaposlenika, no sada je objavio da će otpuštanja uključiti 9 do 10 tisuća ljudi.

SAP kaže da sada očekuje generiranje dobiti u vrijednosti od...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Zlatan Morić o kibernetičkom napadu na Zračnu luku Split

image

Zlatan Morić , voditelj Studija kibernetičke sigurnosti Sveučilišta Algebra , poslao nam je svoj komentar na nedavni kibernetički napad na Zračnu luku Split i otkrio zbog čega je došlo do toga da su zbog informatičkog pada sustava brojni letovi otkazani, a mnogi putnici bili prisiljeni spavati na podu zračne luke.

Pored toga profesor Morić govori o mjerama prevencije i edukaciji, odnosno o proaktivnoj zaštiti koju bi sve tvrtke i organizacije trebale implementirati kako im se ne bi događali scenariji poput...

(0 glasova)

Vjetroelektrane u Americi nadmašile elektrane na ugljen

image

Prema izvještaju američke agencije EIA (Energy Infromation Administration), u pet godina od 2019. do 2024., proizvodnja električne energije korištenjem energije vjetra u SAD-u gotovo se udvostručila , znatno nadmašivši proizvodnju iz elektrana na ugljen .

Podaci pokazuju da je vjetar proizveo oko 25,8 GWh u ožujku 2019. i 29 GWh u travnju 2019., skočivši na 45,9 odnosno 47,6 GWh u ožujku i travnju ove godine.

U tom istom razdoblju, električna energija proizvedena ugljenom pala je s oko 80 i 60...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Twitch vratio račun Trumpu

image

Popularna video streaming platforma Twitch koja se u početku koristila samo za live prijenose gaminga i esportskih natjecanja, danas se koristi za prijenose svih vrsta događanja, uključujući i prijenose predizbornih skupova.

Dva tjedna nakon nereda 6. siječnja 2021. u američkom Kapitolu i retorike pune govora mržnje od strane bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon gubitka izbora, Twitch mu je suspendirao jedan od računa na neodređeno vrijeme.

Sada mu je popularna platforma odlučila ukinuti suspenziju bez nekog posebnog objašnjenja vezanog uz...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Tvrtka za sigurnost odgovorna za globalnu nesigurnost

image

Padovi brojnih Windows računala širom svijeta čiji su korisnici dobili zlokobni plavi ekran smrti  ( BSoD ), doveli su do problema rada u brojnim tvrtkama i organizacijama širom svijeta, uključujući hrvatski središnji sustav pohrane zdravstvenih podataka CEZIH , zračne luke, željezničke kompanije, burze, televizijske kuće , sustave za online naplatu , pa čak i IT sustave za nadolazeće Olimpijske igre u Parizu.

Prvo što su mnogi pomislili je da se radi o nekom strašnom koordiniranom hakerskom napadu , no preliminarne...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Neovlašteno korištenje YouTubea za treniranje AI-ja

image

U "pravilima igre" YouTubea , navodi se da nije dopušteno bilo kakvo prikupljanje podataka iz objavljenih filmova bez eksplicitne dozvole .

Kako se čini, mnoge velike kompanije to nisu učinile, već su neovlašteno koristile YouTube filmove za obuku svojih AI modela.

Prema istrazi koju je proveo Proof News , Nvidia, Apple i Anthropic (proizvođač Claude modela), koristili su titlove iz 173.536 YouTube videa, preuzetih s više od 48.000 kanala za obuku svojih AI modela. Kako bi otkrivao YouTube filmove koji...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)

Provjerite možete li gledati Olimpijadu u 4K

image

Ako imate TV prijemnik koji podržava DVB-T2 signal i UHD (4K) rezoluciju, imat ćete priliku na posebnom HRT 2 programu gledati Olimpijske igre u Parizu s najvišom razinom detalja, intenzivnijim bojama i poboljšanim kontrastom, a jedino što će biti potrebno jest pokrenuti pretraživanje kanala na TV prijamniku koji podržava UHD kvalitetu slike. 

Hrvatski građani dobit će priliku doživjeti Olimpijske igre 2024 iz Pariza kroz potpuno novu razinu vizualnog iskustva. Uz postojeće programe na zemaljskoj televiziji koji se odašilju u...

(0 glasova)

VIDEO: Branka AI vam pomaže u upisu na FER

image

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu ( FER ) je s Infobipom razvio novu uslugu koja će unaprijediti proces upisa brucoša na FER, ali i otvoriti mogućnosti za daljnju suradnju u istraživanjima, kao što možete vidjeti u ovom videu .

Radi se o AI pomoćnici za brži i jednostavniji upis na Fakultet imena Branka, nastaloj u suradnji FER-a kao vodeće hrvatske obrazovne i istraživačke institucije u području elektrotehnike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija te računarstva i Infobipa, vodeće globalne cloud...

(0 glasova)

Google priprema najveću akviziciju do sada

image

Prema pisanju Wall Street Journala , Google je u pregovorima o kupnji startupa za kibernetičku sigurnost u oblaku Wiz sa sjedištem u New Yorku i za to je spreman potrošiti 23 milijarde dolara, što je gotovo dvostruko više nego što je potrošio za Motorola Mobility u 2012. godini, što mu je do sada bilo najveća akvizicija.

Tvtka Wiz u svojoj ponudi ima sigurnosne alate i skenere u oblaku namijenjene poslovnom sektoru i pomaže tvrtkama da brzo identificiraju i uklone kritične...

  • Objavljeno u Svijet
(0 glasova)
Pretplati se na ovaj RSS feed