Uspješno digitalizirane sve škole u Hrvatskoj

image

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, proslavila je završetak ambicioznog programa e-Škole , označavajući to kao povijesni trenutak u digitalnoj transformaciji osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Ovaj monumentalni projekt, čija je vrijednost iznosila čak 212 milijuna eura , tijekom proteklih osam godina značajno je unaprijedio kapacitete školskog sustava. Cilj je bio pripremiti učenike za uspješno školovanje, cjeloživotno učenje i pravovremeni ulazak na tržište rada.

Program, poznat pod punim nazivom "e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih...

(1 Glasaj)

Nastavljaju se radovi na najvećem neboderu na svijetu

image

Saudijska Arabija je već duže vrijeme san svih arhitekata i građevinskih tvrtki, koje bi dale sve da dobiju priliku nešto projektirati ili graditi u zemlji koja je spremna svoje ogromno bogatstvo trošiti na futurističke projekte kakvih nema nigdje drugdje, ukoliko su zamišljeni da budu najveći, najviši ili jedinstveni u svijetu.

Ambiciozni planovi ove države na Аrapskom poluotoku koja je najveći svjetski izvoznik nafte uključuju gradnju nebodera koji će se protezati na širinu od čak 170 km , kao i na...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

EIF ulaže 40 milijuna eura u fond za klimatske tehnologije

image

Blume Equity , fond koji su osnovale žene , ulaže u europske klimatske tehnologije visokog rasta koje potiču dekarbonizaciju i širu ekološku održivost .

EIF se pridružuje bazi ulagača koja uključuje AP4 (Švedski nacionalni mirovinski plan), Visa Foundation , Impact Engine (američki program fondova fondova) i druge institucionalne ulagače koji vide priliku za ulaganje u sljedeću generaciju europske klimatske tehnologije tvrtke. Ovo je jedno od najvećih ulaganja EIF-a u prvi fond u fazi rasta.

Ulaganje je dio misije EIF-a da...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Zagreb prvi južno od Munchena ima svoj pametni dućan

image

Naš najveći trgovački maloprodajni lanac Konzum pokazao je da prati najnovije tehnološke trendove u maloprodaji pa je tako danas u centru Zagreba otvorena prva pametna trgovina kakvih u cijelom svijetu nema više od 200.

Testirali smo sustav  neposredno prije otvaranja trgovine za javnost i možemo reći da je zanimljivo iskustvo. Ideja je da korisnik prije svega instalira Konzum aplikaciju na svoj mobilni uređaj te kroz Smart trgovinu registrira sebe kao kupca.

Bitno je povezati naravno svoju valjanu kreditnu karticu kako...

(1 Glasaj)

Novi europski zakon koji štiti potrošače

image

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) na društvenim mrežama se pohvalila kako je nakon sedam sati pregovora "osigurala fenomenalan europski zakon o osnaživanju potrošača".

Prihvate li europarlamentarci u studenom prijedlog ovog zakona, od najkasnije 2026. godine na području Europske unije bit će zabranjeno na proizvode stavljati neprovjerene, generičke tvrdnje o tome da su pojedini artikli ekološki prihvatljivi , ugljično neutralni , biorazgradivi i slične izjave koje se danas smatraju "greenwashingom".

Da bi proizvodi imali takav natpis, stoji u...

(1 Glasaj)

Sve je spremno za Digital Labin 2023

image

Za manje od 48 sati počinje Digital Labin 2023. konferencija, koja je glavna tema posljednjih tjedana u Labinu. Pripreme su u punom jeku, Labin je već poprimio ružičastu boju konferencije, a zasjat će u punom sjaju tijekom petka i subote, sinergijom Lloyds digitala , Sonoluxa te Levela52 , koji su se pobrinuli se da ovog vikenda Labin postane središte IT industrije u Hrvatskoj. Dva dana posvećena učenju, razmjeni iskustava, usvajanju najnovijih trendova, stvaranju novih poznanstava i poslovnih veza, uživanju, zabavi...

(1 Glasaj)

Ulazimo u drugi dan Infobip Shift konferencije

image

Iako je i dalje fokus na programerima i njihovim iskustvima u poslovnom te developerskom svijetu, Shift je ove godine pripremio niz panela, predavanja i radionica koje su zainteresirale i one koji to nisu.

Tako se na prvom danu, uz zanimljivu priču oca FPS igara Johna Romera o razvoju Dooma, moglo čuti i o brojnim drugim temama, a poseban je naglasak bio na startup sceni, razvoju startup tvrtki i poduzetništvu.

Na prikladno nazvanom Startup stageu smo tako u ponedjeljak slušali CTO-a...

(1 Glasaj)

Tvorac igre Doom John Romero na Infobip Shiftu

image

Službenu ceremoniju otvaranja ovogodišnje Infobip Shift konferencije u Zadru obilježili su prikladnim riječima osnivač Shift konferencije i Daytona startupa Ivan Burazin , suosnivač i tehnički direktor Infobipa te Nikola Pavešić , koji je preuzeo organizaciju Shift konferencije od Burazina.

Nakon njih, na binu se popeo John Romero , poznatiji i kao otac FPS igara zbog svoje uloge u stvaranju naslova Wolfenstein 3D i Doom.

John Romero i John Carmack bili su zaduženi za programiranje obje igre, dok je Romero radio...

(1 Glasaj)

500 VIDI X mikroračunala u hrvatskim školama

image

Ovo je vijest kojom se ponosimo...jako:-) Točno 500 novih VIDI X uređaja, prvog hrvatskog razvojnog mikroračunala, poslano je ovih dana školama širom Hrvatske!

Profesori i učenic i će od ove školske godine moći raditi na mnogim projektima koje smo za njih pripremili ali moći će, sigurni smo u to, osmisliti, inovirati i pokazati nam ono što ni mi nismo bili svjesni da VIDI X može.

Škole i profesori su s VIDI X dobili cutting edge tehnologiju za STEM obrazovanje što...

(1 Glasaj)

Curenje metana u Velikoj Britaniji uočeno iz svemira

image

U ožujku ove godine otkriveno je veliko curenje stakleničkog plina metana iz cjevovodu u blizini engleskog grada Cheltenhama . Znanstvenici Sveučilišta u Leedsu koji su prvi otkrili curenje, kažu da je količina metana koja je procurila u atmosferu mogla napajati 7500 domova godinu dana.

Po prvi puta je ovo veliko curenje metana bilo vidljivo iz svemira zahvaljujući satelitima GHGSat-a , koji su dizajnirani upravo za praćenje emisija stakleničkih plinova.

Nakon otkrića curenja iz svemira, znanstvenici sa Sveučilišta Royal Holloway iz...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)
Pretplati se na ovaj RSS feed