VIDEO: NASA počinje testirati Bezosov mjesečev lander

  • Objavljeno u Svemir
image

Svemirska tvrtka Jeffa Bezosa, najbogatijeg čovjeka na našem planetu, Blue Origin, u suradnji sa svojim partnerima, tvrtkama Lockheed Martin, Northrop Grumman i Draper, dostavila je maketu svojeg mjesečevog landera pune veličine NASA-i, koja će ga uskoro započeti testirati. 

Američka svemirska agencija će koristiti inženjerski prototip za simuliranje boravka posade, rada ugrađene opreme, sustava zaliha i sustava za unošenje i iznošenje prikupljenih uzoraka.

Mada se ne radi o funkcionalnom landeru, maketa visoka 12 metara uključuje stadij za spuštanje na mjesečevu površinu koji se temelji na Blue Originovom Blue Moon cargo landeru i BE-7 motoru na tekući kisik i vodik. Pored toga maketa uključuje i element za uzlijetanje s mjesečeve površine koji je razvio Lockheed Martin, koji uključuje avioniku, softver, sustav za održavanje života i upravljačka sučelja za posadu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Neki od tih sustava su posuđeni iz Orion letjelice, koja bi se mogla koristiti u NASA Artemis I i II testnim misijama uoči misije povratka ljudi na Mjesec.

Između ostaloga NASA će testirati layout instrumenata upravljačkog sučelja, vidljivost iz kabine, ergonomiku sjedala i sigurnosne sustave.

Blue Originov National Team je jedna od tri svemirske tvrtke koje imaju ugovor za HLS (Human Lander System) s NASA-om zajedno s tvrtkama SpaceX i Dynetics.

Dok Blue Origin nudi trostupanjski sustav za slijetanje na Mjesec, SpaceX razvija potpuno integrirani Starship lander koji će u svemir povesti njegova Super Heavy raketa. Oba tima žele pomoći u ostvarivanju NASA-inog ambicioznog cilja spuštanja novog Amerikanca i prve Amerikanke na površinu Mjeseca 2024. godine.

Podijeli