Ericsson radi na suzbijanju krađa pametnih telefona

image

Festivali, koncerti, javni prijevoz ili najdraži kafić – svi znamo barem jednu osobu kojoj je na sličnim ljudima prepunim mjestima naprosno i bez traga nestao mobitel. 

No, sudeći po patentu švedskog proizvođača telekomunikacijske opreme Ericssona tome bi u budućnosti mogao doći kraj – barem u tom kratkom periodu pokušaja izvlačenja uređaja iz džepa ili torbe.

Implementirana tehnologija prepoznavala bi osobu koja drži uređaj po otkucajima srca, a ukoliko prepozna da se radi o nepoznatoj osobi, sustav niskog trenja vibracijama bi pokušao onemogućiti i preplašiti kradljivca od daljnjeg baratanja uređajem. 

Dijagram moguće situacije.

Sustav se sastoji od senzornih modula, modula zaduženih za procesuiranje dobivenih informacija, taktilnog modula te komunikacijskog modula koji sve zaokružuje i uz pomoć taktilnog proizvodi vibracije.

Teorijski gledano, kao što smo i napisali, ako je kradljivac bio brz ta tehnologija ne bi trebala biti od velikog značaja i vjerojatno je vaš mobitel na pravom putu k rastavljanju i daljnjoj preprodaji dijelova.

S druge strane, kako svakodnevno na globalnoj razini koristimo i više od jednog uređaja, svaki pokušaj suzbijanja krađa uređaja dobar je put k poštenijem društvu (ili barem opreznijem).