VIDEO: Hakeri dodaju rak na CT skenove

image

Istraživači iz izraelskog Ben Gurion University Cyber Security Research Centra, razvili su maliciozni softver koji može dodavati lažne tvorevine na CT i MRI skenove, ili uklanjati stvarne.

Istraživači su time željeli ukazati da je i suvremena oprema za vizualnu dijagnostiku podložna hakiranju, direktnim pristupom uređajima ili putem bolničkih mreža.

Kako bi testirali učinkovitost malwarea, istraživači su proveli studiju u kojoj su rekli radiolozima da dijagnosticiraju stanja temeljena na CT skenovima pluća, a neke od njih su mijenjali malicioznim softverom, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Radiolozi su na skenovima dijagnosticirali lažni rak u 99% slučajeva, na onima gdje je malware tvorevine uklanjao, proglašavali su pluća pacijenata zdravim u 94% slučajeva.

Čak i kada su im rekli da su neki skenovi mijenjani, radiolozi nisu bili u stanju postavljati točne dijagnoze u 60%, odnosno 87% slučajeva.   

Kada bi ovaj alat upao u ruke zlonamjernim hakerima ili teroristima, mogao bi izazvati veliko nepovjerenje u zdravstvene sustave, pa ga istraživači nemaju namjeru javno objaviti, a mi se nadamo da im neće procuriti na internet.