3D mapiranje otkriva rijetke bolesti kod djece

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Istraživači na australskom sveučilištu Curtin University pokrenuli su inovativni projekt koji koristi vizualne tehnologije poput 3D mapiranja za analiziranje suptilnih značajki na licima djece, kako bi identificirali određena znanstvena stanja poput rijetkih bolesti.

Projekt pod nazivom Cliniface koristi aplikaciju za vizualizaciju 3D prepoznavanja lica i analitičke metode, uz čiju pomoć je AI u stanju prepoznati sitne, gotovo nevidljive značajke lica koje ukazuju na određene bolesti. Znanstvenik dr Richard Palmer, koji sudjeluje u ovom projektu, kaže da bi prema nekim procjenama oko 63.000 djece samo u Zapadnoj Australiji moglo imati velike koristi od sustava koji će liječnicima omogućiti postavljanje rane i točne dijagnoze.

Tehnologija na potpuno neinvazivan način uzima visoko precizna mjerenja iz 3D slike lica i analizira ih u samo nekoliko sekundi kako bi mogla otkriti potencijalne rijetke bolesti kod djece. 

Znanstvenici kažu da su se za ovaj projekt već jako zainteresirali instituti i znanstvene ustanove širom svijeta, a zadnja inačica Clinifacea omogućuje liječnicima generiranje PDF izvještaja pedijatrima ističući koje je potencijalne bolesti detektirala.

Aplikacija je besplatna i open source te se može preuzeti za Windowse i Linux na web stranici Clinifacea putem ove poveznice.

Podijeli