Editiranje gena se počelo provoditi i u Americi

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Na Sveučilištu u Pennsylvaniji započelo je prvo testiranje CRISPR metode uređivanja gena na ljudima u SAD-u. Editiranje gena trenutno se primjenjuje na dva pacijenta oboljela od raka, kojima nije pomoglo konvencionalno liječenje, a znanstvenici vjeruju da će u studiju uskoro uključiti 18 pacijenata. Kao dio testiranja, znanstvenici su iz pacijenata izvukli imune stanice i editirali im gene CRISPR metodom, a potom su ih vratili u njihova tijela. Koliko je terapija učinkovita i kako se pacijenti osjećaju neće biti poznato još duže vrijeme, no ovime je CRISPR definitivno ušao u fazu kliničkih testiranja u SAD-u, a uskoro slične studije planira provoditi i Kanada, usprkos protivljenju Svjetske zdravstvene organizacije kojoj je upitna etičnost bilo kakvog uređivanja ljudskih gena.  

Valja naglasiti da ovo uređivanje gena nema veze s editiranjem zametne linije DNK koje se testira u Kini i izaziva velike polemike u znanstvenom svijetu zbog straha od stvaranja "dizajnerskih beba".   

U SAD-u se CRISPR koristi za izradu imunih stanica poznatih kao CAR-T stanice za koje se vjeruje da su uspješnije u napadu na tumore od običnih imunih stanica. Sveučilište u Pennsylvaniji odlučilo se na izbacivanje specifičnog gena u CAR-T stanicama vezanog uz suzbijanje njihovog imunološkog odgovora. Ovaj gen, poznat kao PD-1, može se isključivati lijekovima koji se zovu PD-1 inhibitori, no koristeći CRISPR, znanstvenici mogu modificirati imunološki odgovor posebnih imunoloških stanica koje stvaraju, što smanjuje nuspojave liječenja.

Mada se ovdje radi o terapiji za najteže zloćudne bolesti, protivnici uređivanja ljudskih gena smatraju da je ovo zeleno svjetlo za nove genetske manipulacije u SAD-u i širom svijeta, koje bi mogle dovesti do onoga što se već duže vrijeme provodi u Kini. 

Podijeli