VIDEO: Pacemaker koji se napaja otkucajima srca

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Grupa znanstvenika s više sveučilišta i medicinskih instituta u Kini i SAD-u, izumila je novi pacemaker koji se napaja otkucajima srca. Elektrostimulator srca ili pacemaker je uređaj koji se koristi za liječenje bolesnika sa sporim otkucajima srca (bradikardija) ili regulira srčani ritam otkucaja (primjerice kod aritmija), na taj način da potiče srčani mišić uz pomoć električnih impulsa na redovne kontrakcije.

Energiju za stvaranje električnih impulsa pacemakeru pruža baterija koja se treba puniti ili mijenjati, što uključuje prilično invazivne operativne zahvate. Kineski i američki znanstvenici stoga su razvili pacemaker bez baterija koji se napaja energijom iz srčanih otkucaja, pa bi stoga nakon ugradnje u tijelu pacijenata mogao ostati neograničeno dugo.

Znanstvenici su novi tip pacemakera već testirali u svinjama, gdje se pokazao uspješnim u stvaranju energije iz kinetičke energije životinjskih srčanih otkucaja.

 Pacemaker se sastoji od tri dijela, jedinice za prikupljanje energije ili iTENG, jedinice za power management i jedinice pacemakera. iTeng prikuplja energiju iz kardijalniih kretnji, što rezultira energijom koja pokreće jedinicu pacemakera za stvaranje električnih pulsova koji upravljaju ritmom srčanih otkucaja.

iTeng se spaja na pacemakersku jedinicu pomoću žica i ispravljača. Električna energija koju prikuplja iTENG pohranjuje se u kondenzatoru pacemakera koji se može uključiti magnetom izvan tijela pacijenta, a prikupljena energija je veća od one koja je potrebna za rad pacemakera, pa je stoga sustav u potpunosti samoodrživ sve dok vam srce kuca.

Tijekom testova na životinjama novi pacemaker se pokazao učinkovitim u ispravljanju rada srca, konkretno u slučajevima sinusne aritmije.

Mada su rezultati ovog istraživanja vrlo obećavajući, znanstvenici kažu da će do primjene na ljudima proteći nekoliko godina.

Čitavu studiju možete pronaći na ovoj poveznici.

Podijeli