Laboratorijski uzgojene krvne žile olakšavaju dijalizu

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Dijaliza je uobičajena metoda koja se koristi kod pacijenata sa zatajenjem funkcije bubrega, kojom se odstranjuju otpadne tvari iz krvi, kao što su kalij i urea, ali i višak vode. Ta tehnika je daleko od ugode, pa se znanstvenici i tvrtke koje proizvode opremu stalno trude poboljšati proces.

Istraživači iz tvrtke Humacyte Inc., sveučilišta Duke University i Yale vjeruju da će znatno unaprijediti dijalizu zamjenom umjetnih polimera i transplantata donora, krvnim žilama izrađenim bioinženjeringom.

Za dijalizu se koristi stroj koji izvlači krv iz krvnih žila, filtrira ju pumpa natrag u tijelo, pri čemu se koristi graft od sintetskog materijala poput teflona. Ti graftovi ili presadci koji se implantiraju u ruku donose visok rizik od infekcije, zgrušavanja i stvaranja ožiljka koji može zatvoriti žilu.

Znanstvenici američkih sveučilišta i tvrtke Humacyte bioinženjeringom su izradili ljudske acelularne žile (HAV-ove) postavljanjem ljudskih donorskih stanica mekanog mišićnog tkiva na cjevastu skelu ili kako bi to građevinari rekli "šalung". Žile su uzgajane in vitro 8 tjedana u bioreaktoru, a tijekom tog vremena "skela" ze biorazgradila. Sve stanice potom su uklonjene, a strukture očišćene od svega što bi moglo izazvati imunološku reakciju, a ono što je ostalo su bile mehanički robusne strukture poput užeta izrađene od kolagena i drugih proteina koji se mogu pronaći u ljudima, što je ključni element da tijela pacijenata prihvate te krvne žile, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Prvi HAV-ovi su ugrađeni u pacijente prije više od 6 godina, a neki od tih implantata se i danas koriste u dijalizi, pa su znanstvenici sada objavili rad koji se temelji na najdužim studijama ikada provedenim na umjetno uzgojenom tkivu u ljudima. Humacyte sada provodi klinička ispitivanja u fazi 3, što znači da bi uskoro brojni pacijenti u SAD-u i širom svijeta mogli dobiti značajno poboljšanu dijalizu.