Nosivi gadgeti detektiraju zarazu u ranoj fazi

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Pametni satovi i narukvice bi jednog dana mogli odigrati veliku ulogu u sprječavanju širenja virusa i detekciji zaraženih u ranoj fazi bolesti.

Stanford Medicine, Scripps Research i poznati proizvođač nosivih gadgeta Fitbit pokrenuli su inicijativu čiji cilj je korištenje podataka sa senzora pametnih satova za uočavanje ranih znakova zaraze. Oni razvijaju algoritme koji će iz podataka sa senzora tražiti povišene otkucaje srca i temperature koje često signaliziraju na odgovor imunološkog sustava. Na taj način korisnici će moći dobiti upozorenje u najranijim fazama bolesti, čak i bez simptoma, te se izolirati prije nego što zaraze bilo koga drugog.

Projekt će proučavati podatke s pet različitih nosivih gadgeta, a na svakom od njih će se nalaziti drugačiji analitički algoritam. Za potrebe projekta Fitbit će znanstvenicima osigurati 1000 pametnih satova i promovirati studiju među svojim korisnicima kojima će ponuditi mogućnost sudjelovanja u njoj.

Stanford kaže da će uspješnost razvoja ovakvog tipa rane dijagnostike najviše ovisiti o broju sudionika studije pa se nada da će u nju biti uključen veliki broj dragovoljaca.

Znanstvenici su već dobro svjesni izazova koji im stoje na putu. Na srčani ritam i promjene tjelesnih temperatura mogu utjecati razni faktori poput tjelovježbe i gledanja napetog filma, a algoritmi bi to trebali prepoznati i izdvojiti od uzorka koji ukazuje na veliku mogućnost zaraze virusom. Pored toga, problem je i u prepoznavanju različitih virusa, jer nitko ne bi volio da pametni sat podigne uzbunu ako se radi o običnoj prehladi.

No bez obzira na sve te izazove, znanstvenici Stanforda vjeruju da su pametni satovi i narukvice jako dobar alat, obzirom da njihovi senzori dnevno naprave više od 250.000 mjerenja. Profesor Michael Snyder vjeruje kako će se upravo zahvaljujući tim podacima moći pronaći uzorci koji će nam otkriti tko se razbolio i kako.

To nam danas neće moći pružiti kompletnu sliku epidemije, jer samo manji dio pučanstva nosi pametni sat ili narukvicu, no u skoroj budućnosti će takve gadgete možda svinositi jer će biti obavezni kao što je danas cijepljenje.