VIDEO: Praćenje širenja koronavirusa Bluetoothom

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock na dnevnom obraćanju medijima potvrdio je da vlada planira lansirati aplikaciju za praćenje kontakata s osobama zaraženim COVID-19 virusom, koju razvija NHSX, digitalni odjel Nacionalne zdravstvene službe. Aplikacija će se idući tjedan testirati na obiteljima na jednoj tajnoj lokaciji na sjeveru Engleske.

Praćenje kontakata funkcionira na taj način da aplikacija obavještava ljude da su nedavno bili u kontaktu s nekim tko ima koronavirus. To funkcionira pomoću Bluetootha i anonimizirane liste kontakata na telefonima korisnika. Kada dvije osobe koje koriste aplikaciju dođu u kontakt, njihovi podaci se enkriptiraju i šalju od jedne ka drugoj putem Bluetootha. Ukoliko je neki korisnik aplikacije objavio da je zaražen koronavirusom, obavijest o tome će dobiti svi njegovi kontakti s liste.

Aplikacija će biti vrlo slična aplikaciji TraceTogether, koja je lansirana u Singapuru, pa možete vidjeti kako funkcionira u ovom videu.  

Zanimljivo je da je koronavirus zbližio Google i Apple koji zajednički razvijaju Bluetooth softver za praćenje kontakata, odnosno API koji će aplikacijama koje se temelje na Bluetoothu povećati učinkovitost, a trebao bi se pojaviti sredinom svibnja i biti će na raspolaganju raznim vladama i zdravstvenim agencijama.

Google i Apple kažu da njihov sustav neće pratiti lokacije korisnika i prikupljati podatke koji će biti pohranjeni na servere. Novi API bi trebao riješiti neke postojeće probleme s Bluetoothom poput limitiranog pristupa iPhoneova Bluetoothu kada aplikacije rade u pozadini.

U idućoj iteraciji softvera koja će se pojaviti u lipnju, Google i Apple će omogućiti "Bluetooth tracking" čak i kada aplikacija nije instalirana na telefonu.