Egzoskeleton pomaže u hodanju nakon moždanog udara

image

Kada govorimo o egzoskeletonskim sustavima, obično mislimo na velike robotizirane i motorizirane konstrukcije koje razvijaju vojni znanstvenici kako bi ljudima omogućili nadljudsku snagu, no znanstvenici sveučilišta Carnegie Mellon i North Carolina State University, bave se razvojem jednog potpuno drugačijeg egzoskeletona.

U svojem radu objavljenom u časopisu Nature, znanstvenici predstavljaju prototip potkoljeničnog egzoskeletonskog sustava koji će koristiti bolesnicima, invalidima, starijim osobama i pacijentima koji se oporavljaju od posljedica moždanog udara, kao pomoć u hodanju i vraćanju dijela pokretljivosti koju su izgubili zbog svojeg stanja.

Njihov egzoskeletonski sustav je u cijelosti mehanički, temelji se na sustavu prijenosa i opruga, te je  napravljan tako da iskorištava najviše što je moguće od našeg mišićnog sustava, te djeluje na ahilove tetive, zglobove i mišiće listova.

Mada je već u sadašnjem stanju ovaj egzoskeleton u stanju olakšati hodanje, znanstvenici ga žele opremiti senzorskom elektronikom pomoću koje će se sustav moći prilagođavati individualnim načinima hodanja i hodanju na različitim vrstama terena.

Znanstvenici se žele udružiti s nekim velikim proizvođačem sportske opreme, te vjeruju da će komercijalna inačica ovog sustava biti jeftinija od para skijaških pancerica.

Izvor: Nature

Read more https://www.vidi.hr/Zdravlje/Egzoskeleton-pomaze-u-hodanju-nakon-mozdanog-udara

Podijeli