Droneovi će dostavljati krv

image

Američki liječnik i glavni kirurg klinke Mayo, dr. Cornelius A. Thiels, objavio je članak u kojem piše da Amazonove dostavne droneove nećemo tako brzo vidjeti u SAD-u, no u zemljama trećeg svijeta, bespilotne letjelice se već koriste za dostavu lijekova i medicinskog materijala, uključujući Haiti tijekom potresa 2012. godine, dok ih Liječnici bez granica koriste na Papua Novoj Gvineji za dostavu TBC testova iz zabačenih krajeva.

Dr. Thiels stoga smatra kako bi trebalo započeti s provođenjem testova koji bi omogućili droneovima transportiranje krvnih preparata na ona mjesta gdje se za njima ukaže potreba, jer dok u nekim mjestima zaliha krvi nedostaje, u drugima se uništavaju zbog ograničenog roka trajanja.

Velike regionalne bolnice dobivaju zalihe krvi na dnevnoj bazi, dok se male opskrbljuju jednom tjedno, te ovise o velikim regionalnim bankama krvi kako bi mogle obnoviti svoje zalihe između opskrba. Umjesto dostavnih službi i transporta pomoću hitnih službi, droneovi bi tu mogli odigrati veliku ulogu, brzim transportiranjem krvi na ona mjesta na kojima ju trebaju.

Dr. Thiels smatra da se testiranje droneova za dostavne potrebe obavlja vrlo sporo, pa apelira na nadležne službe (FAA u Americi), da leteća dostava bespilotnim droneovima nije vezana samo uz dostavu robe koja se kupuje online, već bi mogla spašavati živote.

Doktor navodi da se prije transportiranja krvi mora dakako osigurati da će ju dronovi uspješno dostavljati, te da se time neće riskirati životi. 

Izvor: Mayo Clinic

Read more https://www.vidi.hr/Zdravlje/Droneovi-ce-dostavljati-krv

Podijeli