Kako znanstveno skuhati rižu da postane dijetalna

  • Objavljeno u ZDRAVLJE
image

Riža je pored kruha i krumpira jedna od namirnica na kojoj se temelji prehrana u većem dijelu svijeta, te je poznato da sadrži velike količine škroba. Taj škrob joj doprinosi na okusu, no također je i zaslužan za visoku kaloričnost. Dok je s jedne strane riža prepuna škroba prava blagodat za siromašne stanovnike naše planete kojima pomaže u unosu svakodnevno potrebne količine kalorija, s druge postaje sve zaslužnija za debljanje stanovništva. Stoga riža u posljednje vrijeme predstavlja jednu od namirnica koje doprinose svjetskoj krizi pretilosti, a postotak pretilih osoba iznenađujuće raste i kod osoba u zemljama u razvoju.

Znanstvenici iz Šri Lanke su stoga na konferenciji Američkog udruženja kemičara ACS (American Chemical Society) u Denveru, predstavili novi znanstveni način kuhanja riže koji reducira količinu škroba i kalorija koje tijelo apsorbira za 60 posto.

Riža sadrži dvije vrste škroba, probavljivi i neprobavljivi. Tanko crijevo ne može razgraditi ovu drugu vrstu, što znači da tijelo ne može apsorbirati ugljikohidrate i šećere koji dolaze iz škroba.

Kako bi konvertirali probavljivi škrob u neprobavljivi, znanstvenici su u proces kuhanja riže dodali dva koraka. Prvo su u kipuću vodu ulili žličicu ulja kokosa prije nego što su dodali pola šalice riže. Ulje, prema njihovom objašnjenju, ulazi u granule škroba u riži, mijenjajući njihovu strukturu da postane rezistentna na enzime koji bi inače razgradili škrob tijekom probave. Nakon toga, kada je riža kuhana, znanstvenici su je držali u hladnjaku 12 sati. Taj dio procesa je od esencijalne važnosti, jer proces hlađenja istiskuje probavljivi dio škroba. Kada se jednom nađu izvan granula riže, molekule formiraju čvrste veze, pretvarajući ih u neprobavljivi škrob. Količina neprobavljivog škroba se nije promijenila kada su rižu ponovno zagrijali.

Riža sadrži određenu količinu nutrijenata koji uključuju kalij i magnezij, pa nije jasno utječe li ovaj modificirani proces kuhanja riže na to kako ih tijelo apsorbira. Znanstvenici nisu opisali nikakve promjene u ukusu i teksturi riže, no nadaju se da će testirati različite vrste riže i ulja kako bi otkrili kako postići najbolje rezultate u novom procesu kuhanja.

Kada skuhate rižu na znanstveni način, javite nam koliko vam pomaže u dijeti, te je li ukusna, odnosno je li vam uopće jestiva. 

Izvor: EurekAlert

Read more https://www.vidi.hr/Zdravlje/Kako-znanstveno-skuhati-rizu-da-postane-dijetalna

Podijeli