VIDEO: Umjetna krv u ribi robotu

  • Objavljeno u Znanost
image

Današnji roboti postali su vrlo impresivni, agilni, pametni i spretni, no još uvijek im nedostaju neki elementi koji bi im mogli pružiti autonomiju živih bića. Znanstvenici sveučilišta Cornell University i University of Pennsylvania odlučili su robotima dati životnu tekućinu koja živim bićima kroz tijelo prenosi hranjive tvari i kisik, odnosno krv.

Njihov robot koji je izrađen prema takozvanoj "ribi lavu" opremljen je jedinstvenim krvožilnim sustavom kroz koji protječe umjetna krv koja se koristi za propulziju i pohranu energije, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Rezultat takvog dizajna je robot riba koja može plivati do 36 sati, što je oko osam puta više od robota sličnog dizajna koji ne sadrže umjetnu krv. Znanstvenici kažu da do sada nitko nije napravio nešto slično, jer riba robot sadrži hidraulični sustav, pokretače i pohranu energije u jednom višenamjenskom sustavu. Drugim riječima hidraulična tekućina koja se koristi za pokretanje umjetnih mišića ujedno je i tekuća RFB baterija (redox flow battery) u kojoj rastopljene komponente pohranjuju energiju sve dok je ne otpuste kemijskom reakcijom sustavom redukcije i oksidacije (redoxa).

Znanstvenici navode da se ovaj sustav može koristiti i za druge primjene osim kod robota, pa primjerice, umjetna krv može povećati snagu električnim automobilima i zrakoplovima povećanjem dometa i autonomije.

Čitav znanstveni rad objavljen u časopisu Nature možete pronaći na ovoj poveznici.