VIDEO: Robot insekt leti na energiju svjetla

  • Objavljeno u Znanost
image

Roboti insekti su nas svojevremeno natjerali da se zamislimo u jednoj od epizoda TV serije Black Mirror, a znanstvenici već duže vrijeme razvijaju robote pčele, leptire i viline konjice. Svi ti dosadašnji sićušni roboti imali su jedan zajednički problem, napajanje, koje se nije moglo uklopiti u njihov dizajn da bi im se pružila iole ozbiljnija autonomija.

Znanstvenici Sveučilišta Harvard napokon su uspjeli riješiti taj problem, integriranjem sunčevih ćelija koje insektu robotu pod nazivom RoboBee omogućuju da doslovce leti na pogon svjetlosti.

Robot je ukupne težine od 259 miligrama, od čega samo 10 miligrama otpada na 6 sunčevih ćelija koje stvaraju 120 milivata struje, što je manje od jedne žaruljice u traci LED rasvjete na božićnom drvcu. Sunčeve ćelije se nalaze iznad njegovih krila koja mašu brzinom od 170 zamaha u sekundi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Znanstvenici vjeruju da bi ovakav robot u budućnosti mogao ostati neograničeno u zraku ukoliko na raspolaganju uvijek ima neki izvor svjetlosti koji ne mora biti nužno Sunce, a kada bi ga opremili raznim sićušnim senzorima mogao bi se koristiti za brojne namjene, među kojima posebno ističu praćenje okoliša.

Mi nekako mislimo da bi prije svoju primjenu mogao naći u zadaćama špijuniranja i nadzora, a ako bi recimo bio u stanju nositi iglu s kapljicom smrtonosnog otrova, roboti pčele iz Black Mirrora mogli bi biti nadmašeni u stvarnosti.