Postavljena najviša meteorološka postaja na Zemlji

  • Objavljeno u Znanost
image

Znanstvenici društva National Geographic Society i Sveučilišta Tribhuvan, postavili su tri najviše meteorološke postaje na Zemlji, ako ne računamo stratosferske balone i dakako satelite. Sve tri postaje instalirane su na Mount Everestu, od čega su dvije postavljene na visinu od 8.430 metara, dok je jedna instalirana na 7.945 metara.  

Podaci koje će postaje prikupljati trebali bi znanstvenicima objasniti kako povećanje globalne temperature utječe na topljenje ledenjaka.

"Ovo je jedna od kontinentalnih regija na svijetu koje se najbrže zagrijavaju, no mi ne znamo što se zbiva iznad 5.000 metara", rekao je Paul Mayeswki, znanstveni vođa ekspedicije. Tijekom gotovo dva mjeseca koliko je ekspedicija trajala, u nju je bilo uključeno više od 30 znanstvenika iz čitavog svijeta, uključujući 17 istraživača iz Nepala.

Znanstvenici su ujedno prikupljali i uzorke ledene kore na visini od 8.020 metara koji će im pomoći u evidentiranju oborina na planini i proučavanju sastava atmosfere tijekom predindustrijskih razdoblja.

Dodatni iskoraci su bili najviše helikoptersko skeniranje lidarom i najdetaljnije fotogrametrijsko snimanje koje se također provodilo lidarom ma području baznog logora Everest i čitavog ledenjaka Khumbu.