FER ušao u završnicu Innovation Radar Prize 2018

  • Objavljeno u Znanost
image

Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije LAPOST odabran je od strane Europske komisije među 50 finalista natjecanja Innovation Radar Prize 2018 i to za kategoriju Excellent Science. Riječ je o natjecanju Europske komisije za identificiranje inovacija i inovatora istraživačkih projekata EU-a s najvećim potencijalom.

LAPOST se našao među 50finalista među kojima su i renomirana europska sveučilišta i instituti kao što su Technical University of Denmark, University of Iceland i njemački Fraunhofer Institute for Intelligent Analysis and Information Systems. Za ulazak u veliko finale, među 20 najboljih, Ferovcima su potrebni glasovi građana odnosno vas, pa do ponedjeljka 12. studenoga, za njih možete glasati putem ove poveznice.

Europskoj komisiji, odnosno njihovim stručnjacima za tehnologiju, inovacije i poduzetništvo za oko je zapao projekt aPad za koji su procijenili da ima veliki potencijal. aPad se razvija u okviru projekta H2020 i predstavlja autonomno bespilotno površinsko vozilo koje je specijalizirano za morsko i površinsko mjerenje, mapiranje i inspekciju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i najsuvremenijoj opremi, vozilo također može poslužiti kao pomoćno sredstvo za praćenje i nadzor opreme i osoblja u podvodnim misijama. Projekt vodi izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković, koji iza sebe već ima nekoliko uspješno završnih europskih projekata za temu podvodne robotike. Profesor Mišković uz predavanja i istraživački rad, od ove akademske godine obnaša dužnost prodekana za znanost.

“Ova nominacija nam je izuzetno važna jer pokazuje da znamo rezultate istraživanja dovesti i u fazu komercijalizacije. Drago nam je da je Europa prepoznala naš trud i nadamo se da će i ostali istraživački laboratoriji slijediti ove korake kako bi se povećala inovacijska aktivnost FER-a", izjavio je profesor Nikola Mišković povodom nominacije LAPOST-a na završnicu natjecanja.