Prozirni film drastično reducira troškove hlađenja

  • Objavljeno u Znanost
image

Znanstvenici MIT-a i Sveučilišta u Hong Kongu razvili su novi tip prozirne folije s toplinskom zaštitom za prozore koja bi nam mogla uvelike smanjiti troškove hlađenja klima uređajima.

Folija je potpuno prozirna sve do temperature od 32 stupnja celzija, a nakon toga postaje poluprozirna poput zamrznutog stakla, što rezultira reflektiranjem 70 posto topline koja dolazi od sunčeve svjetlosti, čime smanjuje temperaturu unutarnjih prostora i dakako potrošnju vaših klima uređaja.

Kako bi se postigla maksimalna blokada topline, znanstvenici su u standardni poli (vinil-klorid) materijal ugradili sićušne sfere ispunjene vodom. Na temperaturama većim od 32 C sfere se počinju skupljati, istiskivati tekućinu prema van i tjerati vlakna polija na skupljanje. To staklu stvara vizualni dojam zaleđenosti, blokirajući 70 posto topline, dok istovremeno pruža dovoljno prozirnosti.     

Znanstvenici kažu da film ima konzistentnost plastike koja se koristi u kućanstvu za pakiranje, pa se može aplicirati na svaki prozor.

MIT navodi da bi prekrivanje svih prozora u SAD-u ovim filmom dovelo do ušteda od 29 milijardi dolara godišnje, što je glavni razlog zbog kojeg će ovu tehnologiju nastaviti razvijati kako bi jednog dana stigla na tržište.