New Horizons snimio Plutonove najmanje mjesece

  • Objavljeno u Svemir
image

John Spencer, član znanstvenog tima letjelice New Horizons sa Southwest Research istraživačkog instituta u Coloradu, na stranici NASA-e piše da je letjelica snimila dva posljednja detektirana Plutonova mjeseca, Kerberos i Styx, te ukoliko uoči još neki kada se približi poznatom bivšem "planetu", a sada "patuljastom planetu", to će, kako kaže, "biti svjetovi koje nikada prije nismo vidjeli".

Kerberos i Styx su prvi puta detektirani 2011. i 2012. godine Hubble Space teleskopom, a u razdoblju od 25. travnja i 1. svibnja ove godine, snimljeni su New Horizonsovom najosjetljivijom kamerom Long Range Reconnaissance Imager (LORRI). Svaka opservacija se sastojala od ekspozicija između 5 i 10 sekundi, te su spojene  zajedno (slika lijevo), a potom su slike procesirane posebnim softverom kako bi se reducirao odsjaj Plutona i njegovog velikog mjeseca Charona, te uklonio dobar dio gustog polja pozadinskih zvijezdi (slike u sredini i desno). 

Kliknite na sliku dolje za uvećani animirani (gif) prikaz.

Styx kruži oko Plutona svakih 20 dana između orbita Charona i Nixa, te je promjera između 7 i 21 km, dok Kerberos orbitira između Nixa i Hydre 32 dana, te je promjera između 10 i 30 km. Svaki od njih je 20 do 30 puta manji od Plutonovih mjeseca Nixa i Hydre. 

Izvor: NASA

Read more http://www.vidi.hr/Sci-Tech/Svemir/New-Horizons-snimio-Plutonove-najmanje-mjesece