Kućište koje će čuvati Raspberry Pi u svemiru

  • Objavljeno u Svemir
image

U rujnu ove godine na ISS bi Soyuz raketom trebao stići britanski astronaut Tim Peake, koji će sa sobom donijeti malo i jeftino Rapberry Pi računalo, koje širom svijeta postaje sve popularnije za edukativne i znanstvene svrhe, multimediju i ne pretjerano zahtjevno igranje. Računalo pod nazivom Astro Pi koristit će se na ISS-u za provođenje eksperimenata pomoću aplikacija koje su programirali britanski studenti i učenici u okviru natječaja koji traje do lipnja ove godine.

Kako bi se malo računalo veličine kreditne kartice maksimalno osiguralo protiv kvarova, oštećivanja i pregrijavanja u mikrogravitacijskim uvjetima na ISS-u, Fondacija Raspberry Pi je za njega proizvela prigodno zaštitno kućište "Raspberry Pi Astro Pi flight case", koje je napravljeno od aluminija gradacije 6063, materijala koji predstavlja standard u svemirskim aplikacijama i uređajima.

Na ovim slikama možete vidjeti svu robusnost Astro Pi kućišta koje fondacija nema namjeru prodavati, no kažu da će uskoro objaviti CAD nacrte za njega, pa će si svako moći 3D printerom ili CnC strojem izraditi vlastito.

Na kućište će se pojaviti LED Matrix ekran, joystick, četiri gumba, a bočna strana je napravljena tako da se može pričvrstiti za robotsku ruku na ISS, ukoliko bi astronauti odlučili koristiti Pi za snimanje u svemiru.

Moramo priznati da nam maljušni Pi u ovoj mrcini od kućišta djeluje doista fora i želimo mu sretan put. 

Izvor: Raspberry Pi

Read more https://www.vidi.hr/Sci-Tech/Svemir/Kuciste-koje-ce-cuvati-Raspberry-Pi-u-svemiru

Podijeli