Bill Nye lansira svemirsku letjelicu na solarni pogon

  • Objavljeno u Svemir
image

Bill Nye, profesor strojarstva, televizijski voditelj i popularizator znanosti, koji vam je možda poznat po dokumentarnoj TV seriji "Bill Nye the Science Guy" koja se emitirala na Disney Channelu, ujedno je i šef (CEO) neprofitne organizacije The Planetary Society, koja je na Kickstarteru u samo nekoliko dana skupila 427.000 dolara za projekt svemirske letjelice LightSail, čiji će prototip 20. svibnja 2015. biti lansiran u nižu zemljinu orbitu, gdje će tijekom razdoblja od 30 dana testirati razne sustave.

Posebna stvar u vezi ove letjelice je u tome što koristi propulziju na sunčevu energiju, koju joj osiguravaju velika solarna jedra, što je ideja stara više od 40 godina, koju je prvi predložio legendarni astronom, SF pisac i popularizator znanosti Carl Sagan.

Solarna jedra svojim velikim površinama hvataju sunčevu svjetlost, koja se reflektira i transferira većinu svojeg momentuma, čime djeluje na jedra poput vjetra i gura letjelicu kroz svemir. "Rezultat toga je malo ali konstantno ubrzanje. Za razliku od kemijskih raketa koje omogućuju kratke pulsove potiska, solarna jedra stvaraju konstantni potisak u akceleraciju, te s vremenom mogu postići velike brzine", objašnjava Planetary Society.

Nye smatra da će ovaj sustav znatno unaprijediti i pojeftiniti istraživanje svemira, te će "svemirske jedrilice" na sunčevi pogon istraživati Mjesec, planete sunčevog sustava, pa čak i dalje od njega.

Prva testna letjelica/satelit koju će ovaj mjesec u orbitu izbaciti raketa Atlas V zajedno s CubeSat satelitima, neće moći razviti solarna jedra i zaploviti svemirom zbog prevelikog utjecaja gravitacije, no 2016. godine bi SpaceX-ova Falcon Heavy raketa trebala donijeti drugu inačicu LightSaila na visinu od 720 km iznad Zemlje, što će biti dovoljno da se oslobodi Zemljine sile teže, te započne jedrenje svemirskim prostranstvima. 

Izvor: Kickstarter

Read more http://www.vidi.hr/Sci-Tech/Svemir/Bill-Nye-lansira-svemirsku-letjelicu-na-solarni-pogon