Avion koji će letjeti na Veneri

  • Objavljeno u Svemir
image

Northrop Grumman je jedan od vodećih svjetskih konglomerata u proizvodnji oružja i vodeći svjetski proizvođač bojnih brodova, mada je mnogima najpoznatiji po nevidljivom (stealth) B-2 Spirit bombarderu (slika dolje), koji i dan danas djeluje kao da dolazi s nekog drugog planeta.

No kako ne biste pomislili da tvrtka proizvodi isključivo tehnologiju namijenjenu ubijanju, valja znati da je angažirana na mnogim projektima vezanim uz istraživanje svemira, pa je između ostaloga glavni izvođač radova za budući James Webb Space teleskop (JWST), najmoćniji astronomski instrument u povijesti koji će biti lansiran 2018. godine.

Ovih je dana Northrop Grumman predstavio još jedan svemirski projekt, VAMP (Venus Atmospheric Maneuverable Platform), odnosno zrakoplov lakši od zraka, s krilima raspona od 55 m, koji će služiti za istraživanje Venere, najsjanijeg objekta na noćnom nebu nakon Mjeseca, koji često nazivamo Zvijezdom Danicom.

Obzirom na negostoljubivi vrući okoliš Venere, iz čijih gustih oblaka s 50 km visine na tlo pada kiša sumporne kiseline, istraživanje roverima nalik na one na Marsu nije moguće, pa je ideja inženjera i znanstvenika Northrop Grummana da VAMP preuzme njihovu ulogu, leteći na sigurnoj visini između 52 i 68 km, kako bi njegovi instrumenti mogli otkrivati tajne planeta koji znanstvenici nerijetko nazivaju blizancem Zemlje. "Razumijevanje evolucijske putanje Venere, moglo bi baciti novo svjetlo na evoluciju Zemlje i podrijetlo života", navodi Northrop Grumman.

VAMP je velika i lagana letjelica punjena zrakom, koja će koristiti propelere na sunčevi pogon kako bi mogla letjeti iznad oblaka i prikupljati podatke tijekom razdoblja dužeg od godine dana. Do Venere će stići u zatvorenom kontejneru svemirskog broda, iz kojeg će se rasklopiti, spustiti na željenu visinu i započeti krstarenje nebom. 

Inženjeri kažu da se dizajn VAMP-a temelji na njihovom iskustvu u razvoju letjelica, počevši od 1940-ih, pa sve do B-2 Spirit bombardera i X-47B bespilotne drone letjelice, koja će 2020. ući u sastav operativnih jedinica američke vojske na nosačima zrakoplova.

Izvor: Northrop Grumman