SpaceX će prevoziti gotovo sve znanstvene misije NASA-e

  • Objavljeno u Svemir
image

NASA je ovih dana dala zeleno svjetlo SpaceX-u, odnosno dodijelila je svemirskoj kompaniji Elona Muska certifikat kategorije 2 sa "srednjim rizikom", što znači da će Falcon 9 rakete prevoziti u svemir sve američke svemirske misije osim onih najskupljih u kategoriji 1.

Drugim riječima, SpaceX ovime postaje privatna svemirska tvrtka u koju NASA ima najveće povjerenje, jer konkurentske rakete Atlas 5, Delta 2 i Pegasus XL, kojima raspolažu tvrtke United Launch Alliance i Orbital AT nisu dobile veću kategoriju od one s oznakom 3, što znači da će ih američka svemirska agencija koristiti samo za najjeftinije misije.

Ovo se doduše ne odnosi na misije u dubokom svemiru poput onih na Marsu, no Elonu Musku i ekipi otvara vrata da se uključe i u te programe.

Prva misija s novostečenim certifikatom SpaceX-u će biti lansiranje rakete Falcon 9 v1.1 u lipnju ove godine, kada će letjelica s dograđenim Merlin motorima u svemir dovesti američko-francuski satelit Jason 3, koji će istraživati topografiju mora. 

Izvor: Spaceflight Now