Misteriozna ledena planina na Ceresu

  • Objavljeno u Svemir
image

Znanstvenici NASA-e su temeljem snimki DAWN letjelice koja je detaljno snimala i mapirala površinu patuljastog planeta Ceresa izradili vrlo zanimljivu sliku ledene planine pod nazivom Ahuna Mons. NASA kaže da je to nešto što čovječanstvo nije nikada vidjelo, jer se radi o najvišoj planini u asteroidnom pojasu, koja se izdiže oko 4 km iznad površine, a nitko ne zna kako je i uslijed čega nastala, dok znanstvenike istovremeno fascinira i sličnost s nekim planinama na Zemlji poput Hlíðarfjall domea na Islandu.

Prema istraživanjima i gravitacijskim mjerenjima, najbolja hipoteza je da se radi o takozvanom hladnom vulkanu ili kriovulkanu koji je nastao iz mjehura slanog blata koji se probio iznad zaleđene površine i potom smrznuo.

Ovo je još jedna misteriozna pojava na Ceresu pored čuvenih reflektirajućih mrlja koje su zaintrigirale maštu znanstvenika, ali i "ufologe" koji su u njima vidjeli umjetne građevine.

Istraživanja Ceresa su također ukazala i na mogućnost postojanja života, obzirom na otkriće organskog materijala, mada znanstvenici kažu da je mogao nastati i drugim kemijsko-geološkim procesima, pa to nije potvrda da na Ceresu života doista i ima, ili da ga je bilo, a organske komponente su mogle nastati i od udara kometa.     

Sa svojim promjerom od 950 km, Ceres je najveći objekt u asteroidnom pojasu i predstavlja veliki interes znanstvenika jer bi nam mogao otkriti brojne detalje o ranom Sunčevom sustavu.

Podijeli