Cyber napad u NASA JPL kroz hakirani Raspberry Pi

  • Objavljeno u Svemir
image

NASA-in glavni inspektorat OIG (Office of Inspector General) proveo je veliku istragu u NASA JPL laboratoriju, nakon otkrića da su nepoznati hakeri u travnju 2018. godine upali u sustav JPL-a i došli u mogućnost krađe podataka o svemirskim misijama i naprednim tehnološkim sustavima.

Hakeri su ukrali oko 500 MB podataka iz jednog od glavnih sustava JPL-a i dobili mogućnost pronalaska ulaza koji im je mogao omogućiti dublji upad u JPL-ovu mrežu.

Na taj način kompromitirani su podaci iz brojnih NASA-inih misija, uključujući svemirski komunikacijski sustav NASA Deep Space Network, svemirsku letjelicu za posadu Orion Multi-Purpose Crew Vehicle i Međunarodnu svemirsku postaju ISS.

Otkriće je ukazalo da je upad izveden putem jednog hakiranog Raspberry Pi računala koje je bilo spojeno na JPL-ovu mrežu bez poštivanja sigurnosnih protokola, no dublja istraga je pokazala da postoji veći broj sigurnosnih rupa u jednom od najnaprednijih laboratorija na svijetu koji je u stanju slati rovere na Mars, ali mu je informatički sigurnosni sustav šupalj.

OIG je za sve ranjivosti NASA-i preporučio mjere koje će spriječiti dalje upade. Čitav izvještaj OIG-a možete pronaći u PDF-u na ovoj poveznici.