VIDEO: Bezos želi gradove u svemiru

  • Objavljeno u Svemir
image

Šef Amazona i najbogatiji čovjek na Zemlji Jeff Bezos nedavno je predstavio višekratno iskoristivi lander Blue Moon koji će prevoziti astronaute iz orbitalne postaje na Mjesec i nazad. Osim toga velikog landera koji može prevoziti rovere, robote, građevinske strojeve i ljude, Bezos je predstavio i svoju viziju ljudske kolonizacije Sunčevog sustava koja se oslanja na ideju njegovog profesora s Princetona fizičara Gerarda K. O’Neilla, koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća izradio koncept velikih cilindričnih svemirskih postaja.

Slično kao u O’Neillovom konceptu Bezos je zamislio postaje duljine više kilometara koje bi se okretale i stvarale umjetnu gravitaciju, a u njima bi se mogli nalaziti čitavi gradovi, agrikulturne površine, pa čak i nacionalni parkovi.

Ta ideja o kojoj je pisao i Clark u romanu Susret s Ramom mogla se nedavno vidjeti i u filmu Elysium, a kako bi takve postaje funkcionirale i izgledale možete vidjeti u ovom videu.

Bezos smatra da je za kolonizaciju Sunčevog sustava i ekspanziju bilijuna ljudi u svemiru puno bolje ići u tom smjeru nego kolonizirati Mjesec i potencijalno nastanjive planete jer su ta svemirska tijela manja od Zemlje i imaju puno manju gravitaciju.

Taj problem ne bi riješilo nikakvo teraformiranje, jer ljudska fiziologija jednostavno nije prilagođena uvjetima niske gravitacije.

Stoga bi cilindrične postaje s gravitacijom koja je ista kao na Zemlji po njemu bile puno bolje rješenje. Dakako, Bezos je svjestan da gradnja takvih naseobina s tehnološke strane neće biti moguća još dugo vremena, ali vjeruje da je to najbolji put kojim čovječanstvo treba stremiti ukoliko želi postati "svemirska nacija".

Podijeli