Visoka škola za primijenjeno računarstvo, članica Algebra grupe

  • Objavljeno u Vidi.edu
image

U odnosu na druge škole, studenti kod nas izlaze s diplomom i cijenjenim industrijskim certifikatima, a nastava se održava kroz predavanja vodećih hrvatskih IT stručnjaka iz Algebra grupe i svjetskih tehnoloških tvrtki, poručuje dekan Visoke škole za primijenjeno računarstvo, mr. sc. Mislav Balković.

1. Kad biste razmišljali o nastavku školovanja, zbog čega bi se trebali odlučiti upravo za vaše učilište?

Naš nastavni program orijentiran je na primjenjivost znanja i izgradnju baze za daljnje napredovanje. Prevagu čini interesantna izvedba studija u odlično opremljenim računalnim laboratorijima, uz predavanja vodećih hrvatskih IT stručnjaka iz Algebra grupe (koja u obrazovanju ima 14-godišnje iskustvo) i tehnoloških tvrtki. U prednosti smo pred sličnim fakultetima i školama po tome što naši studenti izlaze iz Visoke škole s cijenjenim industrijskim certifikatima. Certifikati tvrtki kao što su Microsoft ili Cisco mnogo znače prilikom zapošljavanja; većina poslodavaca rekla nam je da na njima jednostavno inzistiraju.

Većinu naših studenata čine redovni studenti računarstva no imamo i mnogo izvanrednih studenata koji su već jednom počeli studirati ali nisu završili studij zbog posla ili drugih obaveza. Mnogi vrhunski stručnjaci već su zaposleni no ipak žele završiti studij, a sada kada postoji škola koja obrazuje upravo za struku kojom se oni bave, jednostavno odluče doći k nama.

Kroz Centar karijera povezujemo studente s tvrtkama, procjenjujemo potrebe na tržištu rada. Pomažemo i studentima da steknu i odrade potrebnu stručnu praksu. Želimo naviknuti poslodavce na to da je završeni student Visoke škole spreman sutra sjesti za računalo i baviti se konkretnim poslom u tvrtki koja ga je zaposlila, bez potrebe za daljnjim certifikacijskim programima prije no što poslodavcu bude koristan.

2. Koje uvjete kandidat mora zadovoljiti da bi upisao vaš program?

Budući student Visoke škole mora imati završenu srednju školu i položenu državnu maturu, nakon čega slijedi motivacijski razgovor u Centru karijera. Oni koji su završili srednju školu prije uvođenja državne mature, pristupaju internom prijamnom ispitu a nakon pozitivne ocjene Centra karijera mogu započeti studij.

Budući da su nam zaista važni i pojedinci koji studiraju uz rad, istima smo omogućili pohađanje nastave u poslijepodnevnim terminima i subotom, prenosimo on-line nastavu za studente koji su spriječeni biti u Zagrebu, a vrednujemo i prethodno stečena znanja. Razvili smo sustav koji omogućava "povratnicima" u obrazovni sustav prilagođeni tempo studiranja, imajući u vidu njihove specifične obaveze i razloge zbog kojih su prekinuli započete studije.

Ovaj potez iniciran je činjenicom da do uvođenja tzv. bolonjskog procesa u Hrvatsku, čak 70% studenata nije završavalo studije, ali i da trenutno u IT sektoru gotovo 50% stručnjaka radi bez sve potrebnije visokoškolske diplome. Na stranicama škole nalazi se kalkulator kojim zainteresirani mogu provjeriti koliko im se ECTS bodova može priznati na osnovu započetog studija i položenih IT certifikata te tako ubrzati i pojeftiniti studij. Studenti ne moraju platiti ispite koje su već položili na drugim fakultetima, a certifikati koje već posjeduju mogu im se bodovati po ECTS sustavu ukoliko se poklapaju sa sadržajem pojedinih kolegija.

3. Imate li prilagođene programe za zaposlene, tj. one koji nisu vaši redovni studenti?

Izvanredni studenti koji studiraju uz rad čine značajan dio naših polaznika, pa smo učinili sve što smo mogli kako bi studij uz rad bio moguć. Zaposleni se često nalaze u situaciji u kojoj zbog obitelji i financijskih razloga ne mogu prekinuti s obavljanjem svojeg redovnog posla, pa im omogućavamo praćenje predavanja putem video linkova, a praktične se vježbe odvijaju vikendom. Njihova se satnica, obaveze i stečeno znanje ne razlikuju od redovnih studenata, već smo jednostavno cijeli raspored prilagodili tako da bude dostupan i njima.

4. Koliki su iznosi školarine za vaše programe i kakvi su načini plaćanja?

Godišnja školarina kreće se od 22.900 kn za uplate uz subvenciju gospodarskog fonda Visoke škole pa do 28.830 kn za nesubvencionirani upis. Realno gledano, investicija koja dovodi do vrlo sigurnog radnog mjesta i iznadprosječne plaće, nakon trogodišnjeg studija zapravo iznosi od 127 do 159 eura mjesečno.

Sredstva iz gospodarskog fonda dostupna su za aplikaciju svim redovnim i izvanrednim studentima koji upisuju prvu godinu studija. Kroz gospodarski fond, koji popunjavamo donacijama tvrtki, subvencionira se razlika u cijeni. Za studente koji upisuju više godine dostupan je program koji omogućuje umanjenje cijene školarine, ovisno o dosad postignutim rezultatima.

5. Uspijevaju li vaši studenti dobiti stipendije ili kredite za financiranje troškova školovanja i na koji način?

Svake godine provodimo stipendijske natječaje kroz koje najboljim studentima omogućavamo i potpuno besplatno studiranje. U proteklim smo godinama kroz razne programe stipendiranja darovitim studentima dodijelili stipendije u vrijednosti većoj od milijun kuna, s čime ćemo nastaviti i u sljedećoj akademskoj godini. Svi materijali za prijavu na ove stipendije već su dostupni, pa pozivam zainteresirane da se jave!

U suradnji sa Zagrebačkom bankom osigurali smo posebne programe financiranja kroz koje se može ostvariti i godišnja participacija od samo 14.000 kn, s počekom od 3 godine. Studenti mogu dovršiti obrazovanje i zaposliti se prije nego budu obavezni platiti prvu ratu, a kao zaposlenim osobama bit će im lakše otplaćivati kredit nego u trenucima dok još studiraju. Na ovaj način mogu financirati i trošak računala, svih knjiga, te boravka u Zagrebu.

Vjerujem da smo posebnim kreditnim linijama za studente učinili nešto zaista inovativno u Hrvatskoj, jer smo umanjili utjecaj financijskih aspekata na mogućnost obrazovanja u vrlo perspektivnom sektoru gospodarstva. Plaće su ovdje iznad prosjeka te je studentski kredit isplativa investicija.

6. S kojim stranim ustanovama surađujete i na koji način?

Akreditacijska organizacija NVAO ocijenila nas je nedavno visokim ocjenama u svim segmentima, posebno naglasivši kvalitetu stručnih kolegija i suradnju s gospodarskim subjektima. Od samog ustanovljenja ustanove ostvarujemo odličnu suradnju sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva te su naš nastavni program i organizacija studija prošli prilično rigoroznu provjeru stručnog tima s FER-a.

Zahvaljujući tome, trenutno smo jedini stručni studij računarstva koji je stekao status "FER odobreno"

U siječnju krećemo i s projektom međunarodne suradnje na studentskoj razini te ćemo u Zagrebu ugostiti studente iz susjednih zemalja koji će raditi na razvoju mobilnih aplikacija. Ugovore o suradnji imamo i s Hochschule Ostwestfalen-Lippe iz Njemačke, University of Pardubice iz Češke, te Bern University of Applied Sciences (BFH) - Engineering and Information Technology iz Švicarske.

Nositelji smo proširene Erasmus sveučilišne povelje (EUCX) koja omogućuje prijavu za financijsku potporu za financiranje studentske mobilnosti. Zahvaljujući tome ponudili smo studentima treće godine jedan semestar studija na nekoliko europskih institucija uz pokrivanje svih troškova u Mariboru, Ljubljani, Grazu, Beču, Pragu, Varšavi ili Zurichu. Punopravna smo članica akademskih IT programa kao što su oni Microsofta, Suna, Cisca i Oraclea, pa studentima omogućavamo besplatno najnoviji softver i stručne materijale.

7. Na koji način vaši predavači održavaju visoku razinu znanja u današnjem brzom tempu razvoja?

Oni stalno uče. Kod nas predaju ugledni profesori računarstva i srodnih znanosti, dok praktičnu nastavu, vježbe i konzultacije drže naši stručnjaci iz Algebra grupe te vodeći ljudi iz IT industrije, koji su u svakodnevnom doticaju s tehnologijom te također imaju položene relevantne certifikate. Za studente je naročito važno baš to što znanja dobivaju od uspješnih mladih stručnjaka koji su se potvrdili u praksi. Mnogi od njih su česti predavači na konferencijama i vrlo istaknuti članovi tehnološke zajednice, koji primarno rade u gospodarstvu na velikim IT projektima.

8. Na kojim radnim mjestima se najčešće zapošljavaju vaši redovni studenti nakon završetka školovanja?

Imamo dva obrazovna smjera – sistemski inženjeri i softverski inženjeri. Oni koji nisu imali posao najčešće se tako zapošljavaju na poslovima razvoja aplikacija ili kao stručnjaci za mreže. Možemo se pohvaliti da smo u puno slučajeva znatno utjecali na živote pojedinaca i njihovo poboljšanje nabolje. Deficit informatičkih stručnjaka i dalje je velik pa je i ulaganje u ovu karijeru već i kratkoročno isplativo jer su mogućnosti pronalaženja posla vrlo velike. U ovom području velika je zasluga na našem Centru karijera koji vodi Vjeran Bušelić i čiji zadatak je i osiguravanje prakse studentima završnih godina studija, a što u velikom broju slučajeva vodi i prema zapošljavanju.

9. Na koji način pratite tržište rada? Surađujete li s tvrtkama kako biste svoje programe prilagodili tržišnim potrebama?

Suradnja s gospodarstvom i vrlo aktivna komunikacija s hrvatskim tvrtkama nešto je po čemu je Visoka škola specifična od svojih početaka. Kao prvi smo osnovali Gospodarsko vijeće škole čija je zadaća upravo ta suradnja, a u njemu sjede predstavnici gospodarstva, akademske zajednice, ugledni stručnjaci za računarstvo… Visokoškolski stručni studij nema smisla ako ne obrazuje ljude koji su spremni primijeniti svoja znanja danom napuštanja studija, a ne bih rekao da je to dosad bio uobičajeni slučaj u hrvatskom sustavu visokog obrazovanja.

Kroz Gospodarsko vijeće želimo "osluhnuti" koje su konkretne potrebe tvrtki, kakav profil stručnjaka za računarstvo traže, koja znanja nedostaju onima koji se zapošljavaju – a potom se kroz nastavni plan i rad sa studentima pokušavamo približiti tom cilju. Naši studenti imaju priliku natprosječno mnogo susretati ljude koji rade na stvarnim projektima u računarstvu, u tvrtkama raznih veličina. Nakon završetka studija bolje su pozicionirani i lakše zapošljivi u odnosu na neke od svojih kolega s drugih fakulteta i škola.

10. Kakvi će se profili IT stručnjaka, po vašem mišljenju, tražiti na tržištu u predstojećem razdoblju?

Nekoliko zadnjih godina provodimo redovita istraživanja baš kako bismo saznali kakav profil stručnjaka tvrtke traže. Profili informatičkih stručnjaka za koje je najvjerojatnije da će se uspješno zaposliti su programeri i sistemski inženjeri: 49 posto tvrtki ima potrebu zapošljavati nove programere, dok će 20 posto tvrtki otvoriti radna mjesta za sistemske administratore. U pogledu sistemske administracije, najtraženije je poznavanje Microsoftove serverske platforme, Cisco tehnologija i Unixa odnosno Linuxa.

Najvažnije je reći da smo i ove godine u sklopu tog istraživanja ponovno utvrdili kako je posao u informatičkoj industriji u Hrvatskoj vrlo siguran jer je čak više od polovice tvrtki reklo kako planiraju nova zapošljavanja u tom sektoru. Način na koji mi pomažemo jest, vjerujem, baš tako što tržištu dajemo stručnjake koji su zaposlivi odmah sutra.

INFO

Visoka škola za primijenjeno računarstvo, član Algebra grupe Ilica 242, Zagreb tel: +385 1 2222 182 www.racunarstvo.hrwww.facebook.com/racunarstvo

Podijeli