Algebra stvara gotove stručnjake

  • Objavljeno u Vidi.edu
image

Kao jedan od važnih razloga zbog kojeg se studenti odlučuju za preddiplomski studij na Visokom učilištu Algebra svakako se nameću industrijski certifikati, Naime, većina tvrtki koja danas zapošljava stručnjake za IT ionako će morati uložiti u daljnje obrazovanje svojih radnika pa im je stoga “gotov” kadar, koji uz prvostupničku diplomu koja dokazuje formalno obrazovanje ujedno ima i neki od vrijednih certifikata iz struke, vrlo atraktivan prilikom zapošljavanja. U svijetu informatike, računarstva i telekomunikacija certifikatima se također dokazuju konkretna znanja i poslodavci ih smatraju značajnom prednošću, a Visoko učilište Algebra jedini je studij u Hrvatskoj koji ih nudi već uz diplomu. Na našoj ustanovi predaju ugledni profesori računarstva i srodnih znanosti, dok praktičnu nastavu, vježbe i konzultacije drže stručnjaci iz Algebra grupe te vodeći ljudi iz IT industrije koji su u svakodnevnom doticaju s tehnologijom te također imaju položene relevantne certifikate. Za studente je naročito dobro i važno baš to što svoja znanja dobivaju od uspješnih mladih stručnjaka koji su se potvrdili u praksi. Neki od njih su, primjerice, česti predavači na domaćim i stranim konferencijama i vrlo istaknuti članovi tehnološke zajednice, koji primarno rade u gospodarstvu, na velikim IT projektima. 

Tri preddiplomska studija 

Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra

Visoko učilište Algebra ove godine upisuje sedmu generaciju studenata, a interes je porastao za sva tri preddiplomska studija – softversko, sistemsko inženjerstvo te multimedijsko računarstvo. U ovom trenutku studira gotovo 500 studenata dok ih je samo na prvoj godini više od 170. Najatraktivniji studijski program među redovnim studentima su multimedijsko računarstvo i softversko inženjerstvo, a mnogi se odlučuju i za studij sistemskog inženjerstva. Godišnja investicija  kojom se pokrivaju svi troškovi izvođenja studija, vježbe i predavanja na najmodernijoj IT opremi, literatura, softver, izlasci na certifikacijske ispite, stručna praksa i izrada završnog rada kreće se u prosjeku između 28.800 i 33.500 kuna. Fokus studija je upravo na pripremi i provođenju programa koji studentima daju primjenjiva znanja temeljena na aktualnim tehnološkim trendovima. Kao što vjerojatno znate, nedavno McKinsey istraživanje je prepoznalo 12 disruptivnih tehnologija koje će do 2025 značajno promijeniti gospodarstvo čitavog svijeta. Prve četiri od njih su iz područja računarstva i uključene su već danas u pojedine njihove kolegije. Radi se konkretno o: razvoj mobilnih i Internet aplikacija, računarstvo u „oblaku“, „Internet of things“ te automatizacija „pametnih“ poslova i sl. Kako bi stalno usklađivali svoj program s razvojem tehnologije kroz Gospodarsko vijeće surađuju s vodećim IT tvrtkama u Hrvatskoj, a redovito prate i projekcije potreba za pojedinim radnim mjestima u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i portalom MojPosao. Jednom godišnje provode istraživanje o potrebama zapošljavanje u IT sektoru i znanjima i vještinama potrebnim za određena radna mjesta te tome prilagođavaju svoj studijski program. 

Početak uspješne IT karijere  

Još i prije ulaska Hrvatske u EU odlučili su provesti inozemnu provjeru sustava osiguranja kvalitete te su uspješno prošli proces certifikacije jedne od najcjenjenijih javnih institucija za vrednovanje visokog obrazovanja – nizozemskog NVAOa. Time su dobili potvrdu da u potpunosti zadovoljavaju kriterije osiguranja kvalitete prema EU standardima. Neki od Algebrinih studenata još su za vrijeme studiranja uspostavili kontakte s budućim poslodavcima odrađujući praksu bilo u Hrvatskoj ili u inozemstvu kroz program međunarodne mobilnosti Erasmus. Njihovi studenti danas rade u mnogim uspješnim hrvatskim i inozemnim tvrtkama. Inga Cigoj, Junior Software Developer u PBZ-u, Matija Töpfer Technical Support Engineer u VMware, Irska, Domagoj Kovač je Solution Sales Professional – Application Platform u Microsoftu, Hrvatska samo su neke od uspješnih IT karijera njihovih diplomanata. Visoko učilište Algebra je član mnogih akademskih programa kao što su oni Microsofta, IBM-a, EMC-a, Ciscoa i Oraclea čime studentima omogućuju rad na najnovijem softveru i hardveru i besplatnu dodatnu stručnu literaturu. Nositelj su proširene Erasmus sveučilišne povelje (EUCX) te surađuju s više od 50 sveučilišta iz EU na razmjeni studenata i profesora. S nekima imaju usklađene studijske programe pa njihovi studenti mogu slušati identične predmete na studijima u inozemstvu. Također imaju uspješnu suradnju s njemačkom obrazovnom grupacijom GFN u sastavu koje djeluje i agencija za zapošljavanje YITP, što vrlo jednostavno otvara njihovim diplomantima vrata njemačkog tržišta rada u ICT-u. Redovito imaju gostujuća predavanja stručnjaka iz inozemnih i domaćih IT tvrtki kao što su Microsoft, Google, APIS IT, Ericsson, Siemens, HRT, Pet minuta i sl. 

U sestrinskom Otvorenom učilištu do cjeloživotnog obrazovanja 

Programe dodatnog usavršavanja provodi Otvoreno učilište Algebra, sestrinska institucija. U 16 godina postojanja kroz specijalističko školovanje Učilišta Algebra prošlo je više od 25.000 polaznika, a u većini slučajeva oni su ga pohađali upravo zbog želje za napredovanjem na poslu ili promjene radnog mjesta. U ovom dijelu Europe ne postoji niti jedna toliko specijalizirana institucija za usavršavanje o IT tehnologijama kao što je Algebra, a to osim uspješnih polaznika dokazuju i mnoge nagrade i partnerstva najviše razine: Microsoft, Google, Adobe, Cisco, VMware, Autodesk, EX-Council itd. Na Algebrinoj ustanovi svi studenti koji na državnoj maturi ostvare više od 900 bodova imaju potpuno besplatno školovanje, a svake godine dodjeljuju i stipendije iz gospodarskog fonda kako darovitim studentima tako i studentima koji imaju teške materijalne prilike i ne bi si mogli priuštiti studij. Svake godine dodjeljuju stipendija u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna. U suradnji s bankama osigurali su i posebne programe kreditiranja koji omogućuju studentima da počnu otplaćivati kredit tek kada završe studij. Plaće su u IT sektoru značajno iznad prosjeka te je takav studentski kredit isplativa investicija. 

Odobreno od FER-a 

Od početka svoga rada ulažu mnogo napora u izgradnju kvalitete programa i organizacije te u njihovu provjeru od strane relevantnih institucija. Tako su danas u akreditacijskom procesu Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) najbolje ocijenjeni stručni studij u Hrvatskoj. Dodatno, već šest godina kontinuirano nose certifikat „Odobreno od FER-a“ koji je rezultat provjere kvalitete Algebrine ustanove koju periodički provodi ova vrhunska institucija u području računarstva. Suradnja sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva šira je od same certifikacije jer imaju i zajedničke programe u sklopu kojih svojim studentima omogućavaju rad u pojedinim laboratorijima FER-a, korištenje knjižnice i slično. Također su od ove godine i Microsoft Learning Partner of the Year 2014, gdje su u konkurenciji više od 3000 organizacija u svijetu proglašeni najboljim obrazovnim centrom po izboru Microsofta. 

Lako do posla s IT diplomom

 

Moramo se pohvaliti da su naši prvostupnici gotovo svi zaposleni. U više od 90% slučajeva zapošljavaju se u roku od 3 mjeseca po završetku studija. Razlog tome je što već za vrijeme studija intenzivno radimo na povezivanju studenata s poslodavcima kao što su Microsoft, Siemens, Agrokor, mStart, Hrvatski telekom, Privredna banka Zagreb, Erste osiguranje i drugi - tvrde u Algebri. 

INFO:

Algebra - Visoka škola za primijenjeno računarstvo

Ilica 242, 10.000 Zagreb

Tel. referada:  01/2222 182

Tel. centar karijera:  01/2222 180

web: www.racunarstvo.hr; www.facebook.com/racunarstvo 

PR

Podijeli