TVZ: Atraktivni studiji koji otvaraju vrata EU

  • Objavljeno u Vidi.edu
image

Slavica Čosović Bajić, dekanica TVZ-a

Stručni studij informatike i Stručni studij računarstva najatraktivniji su programi za koje svake godine u TVZ-u imaju sve više zainteresiranih kandidata. Stručni studij informatike školuje inženjere informatike za samostalno obavljanje poslova organizacije, primjene i projektiranja naprednih informatičkih tehnologija te koncipiranje i realiziranje dizajnerskih i multimedijskih rješenja. Cilj Stručnog studija računarstva je obrazovanje inženjera računarstva za samostalno obavljanje poslova održavanja, posluživanja i oblikovanja računarskih sustava, manjih mreža, informacijskih sustava i aplikacija kao i njihova korištenja kao alata.

Struktura nastavnih sadržaja određena je tako da je prva godina zajednička za sve, a nakon prve godine studenti se opredjeljuju za neki od smjerova. 

Zašto baš TVZ? 

Uvođenjem virtualizacije sustava (VDI - Virtual Dektop Infrastructure) svakom studentu Tehničkog veleučilišta u Zagrebu omogućen je pristup edukativnim alatima bilo gdje i bilo kada, a u laboratorijima studenti mogu koristiti vlastita prijenosna računala. Studentima su osigurana i specijalizirana računala za pojedine seminare, a dodatnu dostupnost osigurava i podrška sustava za tablete te druge prijenosne uređaje. Na ovaj način studentima je omogućena nastava od bilo kuda 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Uz obvezne predmete, na svakom od studija studenti upisuju minimalno devet od 32 izborna predmeta koji ga specijaliziraju za pojedina područja vezana uz administraciju računalnih mreža, tehnike programiranja i tehnike ugrađenih sustava na različitim platformama.

Osim toga, studenti u opremljenim laboratorijima stječu iskustva iz digitalne fotografije, videa i računalne montaže.

U provedbi temeljne djelatnosti drže se načela Bolonjske deklaracije. S tim u vezi  prihvaćamo veliki broj studenata prijelaznika s drugih visokih učilišta u zemlji i Europi. Oni rado dolaze k nama jer nudimo visoku kvalitetu naobrazbe uz prihvatljive cijene. 

Specijalistički diplomski stručni studij informatike 

Ono što TVZ čini prepoznatljivim i konkurentnim u području visokoškolskog stručnog obrazovanja svakako je i njihov Specijalistički diplomski stručni studij informatike. To je atraktivan i dinamičan studij koji traje 4 semestra i omogućuje specijalizaciju iz područja smjerova preddiplomskih stručnih studija: Organizacija i informatizacija ureda, Elektroničko poslovanje i Informatički dizajn. Studij nudi sljedeće module: 

Modul Dizajn i multimedija

Modul Informacijski sustavi s usmjerenjima e-Poslovanje, e-Uprava i e-Zdravstvo

Modul Računarski sustavi s usmjerenjima Računalne mreže i sustavi i Programsko inženjerstvo računarskih i ugradbenih sustava 

IT zanimanja se rapidno razvijaju i sve veća je potreba za njima kako u Hrvatskoj tako i u drugim europskim zemljama. Prateći današnji brz tehnološki razvoj kroz ponudu specijalizacija i stjecanja međunarodno priznatih certifikata, našim polaznicima omogućujemo kontinuirani profesionalni razvoj i stručno usavršavanje. Neizmjerno je važno, kontinuiranim unaprjeđenjem kvalitete programa stručnih i specijalističkih studija pripremiti studente za stalan profesionalni razvoj i preuzimanje vodećih uloga u vrlo dinamičnoj globalnoj ekonomiji. 

Trenutačno čak 4200 studenata 

Strateški ciljevi TVZ-a su unaprjeđenje postojećih studijskih programa te pravovremeno uvođenje novih. Vjeruju da će budući studenti biti zaposlenici koji će se studijem baviti u slobodno vrijeme, a to znači da je nužna upotreba učenja na daljinu uz prilagodbu postojećih opcija za e-učenje te m-učenje. Upravo zbog toga se u TVZ-u pripremaju i za uvođenje nastave na engleskom jeziku. Nakon stručnih i specijalističkih studija od primarne je važnosti i pokretanje doktorskog studija struke po uzoru na slične studije u Europi i svijetu.

Provedbom programa u povećanoj konkurenciji otvorenih tržišta izobrazbe nastojat će osigurati vodeću globalnu poziciju u budućnosti.

Tehničko veleučilište u Zagrebu trenutno zapošljava 105 profesora i asistenata te još 125 nastavnika honorarno sudjeluje u radu TVZ-a. Oko 600 studenata godišnje upisuje stručne studije, dok ih oko 300 upisuje specijalističke. Na TVZ-u u ovom trenutku studira oko 4200 studenata. Studiji su standardizirani u skladu s Bolonjskim procesom s ciljem da se osigura bolja kvaliteta u visokom obrazovanju. Uspjeh studenata nagrađuju ocjenama i ECTS bodovima te po završetku studija studenti dobivaju diplomu, kao i dodatak diplomi. Ponosno ističu da su od prošle akademske godine jedna od rijetkih visokoobrazovnih institucija u Hrvatskoj koja svojim studentima  koji završe preddiplomski  ili specijalistički stručni studij dodjeljuje tzv. Diploma Supplement na engleskom jeziku s jedinstvenom EU markicom koja garantira priznavanje diplome bilo gdje u Europi, bez uobičajenih postupaka nostrifikacije.

Kroz program stipendiranja preddiplomskih i specijalističkih studija nastoje privući najperspektivnije studente za ostanak i rad na TVZ-u. U okviru Centra za cjeloživotno obrazovanje TVZ-a osnovana je CISCO NetAkademija koja se bavi edukacijom na području IT-a. Više od 1500 polaznika je prošlo tečajeve na NetAkademiji, koji su prepoznatljivi po dobro educiranim instruktorima s kvalitetnom opremom koja podržava stvarne simulacije radne okoline te osigurava raznovrsne laboratorijske vježbe. Od strane Cisca proglašeni su za najbolju lokalnu akademiju u EMEA-i (Europa, Bliski Istok, Afrika), Cisco nam je dodijelio prestižne nagrade Education Recognition, Extraordinary Contributions i Pioneer Recognition koje potvrđuju predanost i originalnost u edukaciji mrežnih stručnjaka, a pobjednici su hrvatskog NetRiders natjecanja te su akademija s najvećim brojem polaznika u Hrvatskoj. 

Međunarodna suradnja i posao nakon faksa 

Uz Erasmus, koji je najveći međunarodni program razmjene studenata i osoblja u kojem sudjeluju, uvijek su spremni na suradnju s novim partnerima s kojima bi pronalazili nove i učinkovite metode rada i razvoja. Do sada je na razmjeni u Erasmus programu bilo više od 50 studenata i 30 nastavnika. Uz odlaznu mobilnost, TVZ je od prošle akademske godine svoja vrata otvorio i dolaznim studentima i (ne) nastavnom osoblju.

Po završetku stručnog studija studenti su osposobljeni za posao u proizvodnim i uslužnim djelatnostima, organizacijama te javnim i privatnim poduzećima. Njihovi završeni prvostupnici i specijalisti traženi su na tržištu rada zbog svojih kvaliteta i znanja.

Sistem integrator Combis implementirao je suvremenu Cloud tehnologiju na TVZ veleučilištu, što ujedno predstavlja prvu i jedinu ovakvu primjenu virtulizacijske/Cloud tehnologije u hrvatskom visokom školstvu. 

Postati IT stručnjak

 

Završetkom Specijalističkog diplomskog stručnog studija informatike stječu se znanja i vještine za raznoliki spektar visoko specijaliziranih poslova i radnih mjesta u području IT-a:

- konstrukcija, postavljanje i korištenje informatičkih sustava: radnih stanica, računalnih sustava i mreža, baza podataka te elektroničkih medija za obradu, pohranu, pretragu, prijenos i priopćavanje informacija

- poslovi programiranja u grafičkim programskim jezicima

- projektiranje, primjena i održavanje LAN i WAN u administrativnim informacijskim sustavima temeljenim na UNIX, Windows i NetWare platformama

- pružanje konzultantskih usluga u razvoju i održavanju informacijskih sustava u zdravstvu i u javnoj upravi

- analiza sadržaja web stranica, statističkih pokazatelja posjećenosti i ostvarenog prometa elektroničke trgovine

- provjera sigurnosti informatičkog sustava i predlaganje rješenja problema

- upravljanje funkcijom suvremenih informatičkih sustava u izdavaštvu, multimediji i grafičkom dizajnu

-oblikovanje i dizajn grafičkih i multimedijskih proizvoda, itd. 

INFO: Tehničko veleučilište u Zagrebu

Stručni studiji informatike i računarstva 

Vrbik 8, 10.000 Zagreb

Tel.:  01/5595 320 ili 01/5595 308

Telefaks:  01/5603 999 ili 01/5595 360

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

PR

Podijeli