RIT Croatia: Informacijske tehnologije na američki način

  • Objavljeno u Vidi.edu
image

Jedini američki koledž u Hrvatskoj nudi autentično američko obrazovanje, a jedan od preddiplomskih stručnih studija je i studij Informacijskih tehnologija. RIT Croatia dio je jednog od 10 najvećih privatnih sveučilišta u Americi, Rochester Institute of Technology čiji se visokokvalitetni studiji provode i na kampusima u Dubrovniku i u Zagrebu. RIT je još 1992. godine u SAD-u utemeljio program Informacijske tehnologije kao znanstvenu disciplinu i profesiju te i dalje kontinuirano postavlja trendove u IT industriji. 

Programski jezici i trendovi budućnosti 

Nastavni program izravno je usmjeren primjenjivosti znanja i vještina za trenutne i buduće potrebe tržišta rada na globalnoj razini. Već od prvog dana predavanja studenti kroz različite zadatke i laboratorijske vježbe stječu praktično iskustvo rada u MS Windows, UNIX i Mac OS X okruženju, pri čemu se rad i napredak pojedinog studenta kontinuirano prati. Ovaj IT studij svojom multidisciplinarnošću obuhvaća mnoga i različita informatička i računalna, ali i poslovna područja. Među njima su i svi aktualni IT trendovi kao što su razvoj web i mobilnih aplikacija, programiranje u najpoznatijim programskim jezicima (kao što su Java, C#, PHP i drugi), upravljanje podacima u velikim količinama (suvremene baze i skladišta podataka), upravljanje sistemskim dijelovima sustava, a posebna pažnja usmjerena je na najzanimljivije trendove budućnosti poput Cloud, Social, Mobile, Big Data, NoSQL, Internet of Things i drugih.

Uloga IT stručnjaka raznolika je i višeslojna. Razvijanje i održavanje učinkovitih sustava iziskuje kompetencije iz više različitih područja kao što su dizajniranje i razvoj programskih podrški, razvoj i dizajn web i mobilnih aplikacija, baza podataka, mrežnih računalnih sustava. 

Usmjereni na praktična znanja 

Idealni IT zaposlenik je zapravo onaj koji za određene potrebe svog poslodavca, odnosno projekta na kojem sudjeluje ima unaprijed stečena znanja i razvijene vještine te jednako važno razvijenu mogućnost jednostavne i brze prilagodbe novim tehnologijama i izazovima koji su pred njega postavljeni. Uvažavajući sve navedeno RIT Croatia kontinuirano prilagođava sadržaj svojih predmeta kako bi se studenti koji završe ovaj IT studij mogli jednostavno prilagoditi takvim vrstama suvremenih poslova.

Ono po čemu je RIT najpoznatiji je orijentiranost na razvoj praktičnih znanja i iskustava (career-oriented education), čija je obvezna stručna praksa u količini od minimalno 800 sati sastavni dio. 

Studenti koji završe ovakav program prikladno su pripremljeni i praktično spremni za trenutno zapošljavanje od strane potreba IT tržišta. S visokokvalitetnim stečenim znanjima i praktičnim iskustvima te međunarodno priznatom američkom diplomom, studenti imaju više nego izvrsne prilike za zapošljavanje – posebice u EU odnosno na globalnom tržištu. 

U suradnji s matičnim sveučilištem, RIT Croatia  intenzivno prati trendove IT tržišta i stvarne potrebe za određenim profilima stručnjaka, a uvažava i sve projekcije potreba za radnim mjestima u sljedećih desetak godina, naročito na području EU i SAD. Na temelju podataka o potrebama IT tržišta, ali i informacija dobivenih u izravnom razgovoru s IT poslodavcima vrše se prilagodbe izvedbi pojedinih predmeta, kao i cjelokupnog studija. Fokus se stavlja upravo na ona primjenjiva znanja i vještine koja su zasnovana na aktualnim tehnološkim trendovima i tehnologijama koje se upravo sad, a i koje će se u bliskoj budućnosti najviše koristiti u praksi. 

Predavanja izvode kvalitetni i priznati strani i domaći predavači, u najvećem broju doktori znanosti u području računarstva te poznati vodeći IT stručnjaci iz stranih i domaćih IT kompanija. Dodatno, RIT Croatia je usredotočen i na suradnju s IT kompanijama i drugim gospodarskim subjektima, a u skladu s uobičajenom praksom RIT-a, jedan od prioriteta je intenzivna suradnja s mnogim drugim, većinom stranim visokoškolskim ustanovama. Česta je i razmjena studenata jer svi studenti RIT Croatia mogu provesti jedan semestar na kampusima  RIT- u Rochesteru (New York) ili Dubaiju. 

Više od 2,5 milijuna kuna za stipendije 

Obrazovanje je mudra investicija za budućnost. Kroz vrhunske akademske programe usklađene s visokim međunarodnim standardima obrazovanja i prednosti koje sa sobom nosi diploma prestižnog američkog sveučilišta, RIT Croatia nudi izvrstan povrat uloženog. Cijena školarine za 2014./2015. godinu na RIT Croatia iznosi 5.800 eura. No, vremena su teška i RIT Croatia stoga nudi stipendije i financijske pomoći. Tržište je dobro odgovorilo na ovu aktivnost i pozdravilo je. Naime, svake godine koledž izdvaja više od 2,5 milijuna kuna upravo u takve svrhe. Danas više od 60% studenata studira uz pomoć stipendija i financijske pomoći RIT Croatia. 

Vrhunski programi koji se izvode uz uporabu najsuvremenije tehnologije, američka diploma, međunarodno okruženje, fokus na praktično iskustvo, rad u malim grupama i konačno, visok postotak zapošljavanja po diplomiranju te snažne veze s industrijom samo su neke od prednosti studiranja na RIT Croatia. Izuzetno motivirani i studentima posvećeni profesori, minimalizirana birokracija i administracija te snažna i dobro povezana udruga diplomanata samo su neki od razloga zbog kojih RIT Croatia privlači veliki broj studenata željnih školovanja na inovativan način. 

Spremni i za samozapošljavanje 

Oko 80% studenata RIT Croatia pronalazi posao i to u roku od tri mjeseca nakon diplome. Upravo je to fokus američkog koledža: ponuda obrazovnih studija koji uspješno i učinkovito pripremaju mlade ljude na stvaran poslovni svijet koji je pred njima. Primjerice, ovogodišnja tri diplomanta sa smjerova Informacijske tehnologije i Service Management još su u ožujku otvorili uspješni online booking business Mitbox (www.mitbox.de) koji ima vrlo impresivnu listu klijenata u cijeloj regiji i trenutno su u razgovorima za proširenje posla u zemljama poput Katara. 

INFO: Rochester Institute of Technology Croatia   

Damira Tomljanovića Gavrana 15, 10.000 Zagreb

Tel.: +385 (0) 1 643 9100

Telefaks: +385 (0) 1 643 9103 

Don Frana Bulića 6, 20.000 Dubrovnik

Tel.: +385 (0) 20 433 000

Telefaks: +385 (0) 20 433 001

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

web: www.croatia.rit.edu

PR

Podijeli