Stres Test trgovina: Notebook Shop

image

Prijenosna računala odavno su prestala biti luksuz te su danas mnogima, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu zamjena za desktop računala. Pred nekoliko godina cijene laptopa značajno su pale tako da se danas računalo, koje bi se performansama nekoć cijenilo s 10.000 kn, danas može nabaviti za 5.000 kn, ako ne i manje. Naravno, vrhunska rješenja i danas zahtjevaju nešto dublje posezanje u džep, no zahvaljujući široj ponudi gotovo svatko si može priuštiti solidno prijenosno računalo. Štoviše, na tržištu Sjedinjenih Američkih Država laptopi su odavno prešišali prodaju desktop računala, a takav se trend pojavljuje i na domaćem tržištu i regiji.Kako su prijenosna računala danas vrlo značajan dio svačijeg kućanstva, znati da kupujete na pouzdanom mjestu u svakom je slučaju dobro znati. Baš smo zato za ovo izdanje Undercovera odlučili posjetiti trgovinu koja svojim nazivom sugerira kako je upravo centralno mjesto za kupovinu prijenosnog računala - Notebook Shop.

Lokacija - ne pretjerano atraktivna

Shopping Centar Prečko odavno više nije baš tako atraktivna i zanimljiva shopping lokacija, pogotovo uzmemo li u obzir kako mu se gotovo "preko puta" našao City Center One. Doduše, i usred bijelog dana, i to u četvrtak čak se i u Shopping Centru Prečko nađe solidan broj posjetitelja.

U tom se trgovačkom centru smjestila i trgovina Notebook Centar, inače u vlasništvu tvrtke Prosat koja već dugi niz godina obitava u istom tom centru. Nekoć su se bavili prodajom satelitskih receivera, a sada su posao proširili na audio i video uređaje te ostalu srodnu tehniku. Notebook Shop smjestio se nekoliko koraka dalje od Prosat trgovine, također u prizemlju trgovačkog centra.Što se tiče pristupa Notebook Shopu s te je strane situacija vrlo dobra iz razloga što se nalazi na vrlo prometnoj Zagrebačkoj Aveniji, no do trgovačkog centra možete doći i javnim prijevozom, kako autobusom, tako i tramvajem. Idete li autom, također vjerojatno nećete naići na probleme iz razloga što se oko trgovačkog centra smjestilo veliko parkiralište, no automobil možete parkirati i negdje u kvartu.

Ponuda dobra, ali ne i na policama

Napokon smo zakoračili i u unutrašnjost Notebook Shopa i odlučili smo malo prošvrljati prostorom koji i nije baš tako prostran. U prostoriju se smjestilo nekoliko polica za laptope, a ponuda na policama i nije baš tako upečatljiva koliko bi očekivali posjetivši njihovu web stranicu koja, za razliku od same trgovine doista vrvi laptopima. OK, razumijemo, nedavno ste otvorili trgovinu, no za osobu kojoj je najmanje važno kada ste pokrenuli biznis, prostor i ponuda na licu mjesta morali bi i opravdati naziv trgovine "Notebook Shop". Drugim riječima, kupac bi se trebao "spoticati" o laptope kada uđe u trgovinu. No dobro, zane­marivši to, nastavili smo s provjeravanjem artikala koji su prilično dobro označeni. Svaki laptop na polici nudi i sasvim solidan opis konfiguracije i ostale detalje koji bi vas interesirali.Nakon što je prodavač primijetio kako švrljamo prostorom, izvukao se iza pulta i pitao "Mogu li vam pomoći?"

Ne prate aktualnosti

Prodavaču smo se predstavili kao netko tko je solidno upoznat s računalima i tehnologijama, no prvo smo željeli "opipati teren" na način da smo pitali nude li u ponudi neko bolje računalo koje nije ni prejeftino, ali ni preskupo, odnosno neku zlatnu sredinu. Prodavač nas je uputio na prijenosno računalo Toshiba Satellite zaslona dijagonale 15,6 inča, s Intel i3 procesorom i ATI Mobility Radeon HD 5470 grafičkim čipom, te 3 GB DDR3 RAM memorije. Sve u svemu, vrlo dobro računalo za svakodnevnu primjenu za kućnog, ali i poslovnog korisnika, no za ne pretjerano zahtjevan rad. Nakon što smo malo "razmislili", prodavaču smo rekli sljedeću rečenicu: "Bavim se obradom videa, te bih trebao računalo s dovoljno RAM memorije, dobrim procesorom, te USB 3.0 portom, budući da prenosim velike količine podataka s prijenosnog tvrdog diska na računalo i obratno." Prodavač nas je zatim uputio prema Asusovom prijenosnom računalu: zaslon dijagonale 17,3 inča Intel Core i5-460M, 4 GB DDR3 radne memorije, 1 GB GeForce GT 425M grafički čip te s jednim USB 3.0 portom. Vrlo dobre specifikacije koje se sasvim dobro podudaraju s onime što smo tražili. Ni cijena nije baš tako previsoka - 7,782 kn za gotovinu. Računalo doduše ne dolazi s operativnim sustavom tako da će se kupac morati snaći za Windowse kao i za drivere. Uvidjevši kako je prodavač pogodio ono što smo tražili odlučili smo ga pitati kako se snalazi s aktualnostima te smo pitali sljedeće: "Znate li možda kada bi vam mogli doći oni novi Sandy Bridge procesori?" Prodavač je, onako, blijedo pogledao i rekao da nije upoznat s time. "Radi se o novim Intel Core procesorima". Kako bi se izvukao, rekao je da će otići pogledati na računalo. Naravno, nije ništa pronašao. Dok je tražio, pitali smo ga drže li ona tablet računala. Ponovno smo dobili blijed pogled kao da nema pojma o čemu se radi. "Ma to su ona računala kao Apple iPad." U pogledu vidimo da čovjek doista nema pojma o čemu se radi i pustili smo ga na miru. Nije katastrofalno, no trgovci u trgovinama računalnom robom i opremom morali bi biti upoznati s aktualnostima, pogotovo s robom kao što su tablet računala.Naposljetku smo prodavača pitali, onako usput, za trajanje baterije potonjeg laptopa budući da "mnogo radimo na terenu i nemamo uvijek priliku laptop spojiti na punjenje", no niti na to nismo dobili nikakav konkretan ili stručan odgovor. Prodavač nam je na kraju isprintao dio s web stranice sa specifikacijama i cijenom Asus prijenosnog računala koje nam je zapelo za oko, kako bismo malo "razmislili" o kupnji.

Provjerite web stranicu prije kupnje

Notebook Shop nije loš, ali nije ni oduševljavajući. Odlučite li banuti kao "padobranac" u trgovinu vjerojatno nećete biti zatrpani koliko ste očekivali ponudom trgovine takvog naziva, stoga je preporučljivo provjeriti njihov web shop prije kupnje. Što se tiče samog znanja i informiranosti osoblja mogli bismo reći kako je li-la. Osoblje se razumije u osnovne karakteristike laptopa, no pitate li ih za nešto specifično, što možda ne bi baš svatko pitao, poput primjerice trajanja baterije, vjerojatno ćete ih zateći nespremne i neinformirane. Osoblju također nedostaje informiranost o aktualnostima te se stoga ne bi smjelo dogoditi da nemaju pojma što su Sandy Bridge procesori, a još je gore što ne znaju što su tablet računala. Sve u svemu, Notebook Shop je OK destinacija za kupnju prijenosnog računala, ali samo "OK".

OCJENA:6/10

Objavljeno u časopisu Vidi br. 179, veljača 2011.

Podijeli