Stres Test trgovina: Konikom

image

Za naše ljetno izdanje posjetili smo jednu od najvećih trgovina konzumnom elektronikom na području zagrebačke županije - Konikom. Konikom je osnovan u Osijeku ranih 90-tih godina i prilično je pohvalno što se tvrtka osnovana u to kaotično razdoblje održala i nastavila širiti, te danas postala jedan od najvećih lanaca trgovine konzumnom elektronikom u Hrvatskoj.Konikom smo posjetili u jednom od maloprodajnih centara na području Zagreba, a ovaj se konkretno nalazi u sklopu shopping centra City Center One.

Živite li u Zagrebu, do Konikoma je prilično jednostavno doći jer se City Center One nalazi u naselju Španskom, tako da do tamo možete doći osobnim automobilom ili javnim prijevozom. Idete li osobnim automobilom, možete biti mirni, postoji velika vjerojatnost kako ćete pronaći parking zahvaljujući vrlo prostranom vanjskom parkiralištu pokraj ulaza u shopping centar, kao i garaži na nekoliko etaža unutar samog centra. Prije negoli što smo krenuli u tajnu kupnju, kao i uvijek, "proguglali" smo Internetom u potrazi za komentarima kupaca, i moramo priznati kako nas ono što smo pronašli nije nas pretjerano iznenadilo. Recimo kako je odnos komentara pozitivno:negativno bio u omjeru oko 70:30, a kupci su se većinom žalili na neispravnost robe i loš (nestručan i neprofesionalan) odnos osoblja prema kupcima.Kako bi provjerili je li situacija još uvijek takva, odnosno je li se što promijenilo nabolje, posjetili smo Konikom u ulozi Austina Powersa... pardon, Vidijevog operativca pod krinkom.

Od igle do lokomotive

Nakon što smo parkirali automobil, ušli u Centar, te došli do Konikoma, te naposljetku i ušli, odlučili smo, kao i uvijek u našoj Undercover operaciji, na samom početku malo prošvrljati prostorom kako bi provjerili ponudu na licu mjesta, te postoji li kakvih previda pri označavanju artikala. Prvi segment koji doista moramo u startu pohvaliti jest kako se Konikom može podićiti doista impresivnom ponudom za koju kao da je stvorena uzrečica "od igle do lokomotive". Doista, u Konikomu je moguće pronaći gotovo sve; od pegle, preko drva za ogrjev, telefona, mobitela, hladnjaka, TV prijamnika, pa sve do informatičke opreme koja je također na respektabilnom stupnju po zastupljenosti. Ukratko, baš kao što smo naveli u podnaslovu teksta, Konikom je doista oaza za "normalnog", ne pretjerano tehnički potkovanog kupca, koji u Konikomu kupuje "za dom". Tko su onda ti "nenormalni" kupci? Da se netko ne uvrijedi, to su geekovi poput nas.Prije negoli što smo se uputili u "standardno" ispitivanje, htjeli smo pitati za auto gadget koji nam je zaista upravo zatrebao. Prišli smo pultu za koji smo pretpostavili kako bi mogao držati taj gadget, kako je bila izložena hrpa mobitela i srodnih uređaja, te prodavaču postavili pitanje: "Dobar dan. Imate li adapter za automobil na koji je istovremeno moguće puniti mobitel i svirati glazbu s MP3 playera? (USB Auto FM Transmitter and Charger)". Znali smo da je takav adapter rijetkost na našem tržištu, a prodavač je kad smo mu postavili to pitanje, odgovorio kako nikad nije čuo za takvo nešto, te nas uputio na Chipoteku, samo kako bi nas se riješio.

K'o tele u šarena vrata

Nakon bezuspješnih avantura na odjelu mobilnih telefona, krenuli smo prema odjelu informatike na kojem je prodavač vitrinu upravo čistio od prašine, pritom se ne obazirući na nas i na naš pokušaj pridobivanja njegove pozornosti. Nakon što smo dobili njegovu pozornost, zamolili smo ga za malo vremena te mu rekli kako kupujemo novo računalo za mlađeg brata, te kako bi računalo većinom služilo za igranje igara. Prodavač nas je upozorio kako je desktop računalo daleko bolje rješenje za gaming konfiguraciju od laptopa, te nas je uputio i na određena Konikomova brand računala, no tek ih je površno (vrlo traljavo) objasnio, tako da kupcu koji se koliko-toliko razumije u računala ne bi baš pretjerano pomogao. Nakon spomenutoga pitali smo prodavača postoji li mogućnost spajanja računala na dva ili više monitora, na što smo dobili odgovor u stilu "Pa da, je, potrebno je spojiti DVI konektor i onda...", odnosno, drugim riječima, prodavač nije baš bio upućen u problematiku. Nakon toga smo ga nekako pokušali navesti na ono što nas interesira te mu rekli "Ma da, da, frend mi je rekao da Ati ima onaj... onaj... Eyefinity", na što je prodavač nekoliko sekundi razmišljao, te se naposljetku pokušao nekako izvući s "Da, da, to sam vam htio i reći". Odnosno, prodavač vjerojatno nije imao blage veze o tome što smo ga htjeli pitati. Naposljetku smo prodavača pitali postoji li mogućnost sastavljanja računala od komponenati, na što smo dobili odgovor kako ta mogućnost postoji, no, navodno je najbolje da se konzultiramo s web shopom, naručimo preko weba i u roku od tjedan dana računalo bi trebalo stići na našu kućnu adresu.Velika prednost Konikoma, doduše jest da sami nude servisnu mrežu za popravak kućanskih aparata u cijeloj Hrvatskoj, dok je dostava za narudžbe iznad 500 kn besplatna. Za iznose do 500 kn, dostava se plaća 50 kn.

Nije za geekove, ni za one koji to namjeravaju postati

Konikom ima solidnu ponudu informatičke opreme za trgovinu koja nudi apsolutno sve, od igle do lokomotive, no namjeravate li u Konikom otići s namjerom da potražite neki stručniji savjet pri izradi računala, ili tek da porazgovarate s prodavačima u vezi nekih novih tehnologija koje vas interesiraju, slobodno zaobiđite ovu trgovinu. Ponuda jest na razini, no stručnost definitivno nije. Doduše, nismo ni očekivali pretjerano drugačiji ishod, budući vjerujemo kako u trgovinama veličine i reputacije poput Konikoma prodavači zasigurno nailaze na svakojaka pitanja kupaca, stoga se na licima osoblja automatski vidi "pitajte i ostavite me na miru". Nije baš pohvalno, no u neku je ruku razumljivo.U Zagrebu je Konikom lako dostupna trgovina do koje je relativno jednostavno doći javnim prijevozom i prilično jednostavno doći osobnim automobilom, pošto se nalazi u predgrađu grada Zagreba, u sklopu City Centra One, što Konikomu predstavlja veliku prednost u odnosu na ostalu konkurenciju.

OCJENA: 6/10

Objavljeno u časopisu Vidi br. 173/174, kolovoz-rujan 2010.

Podijeli