Stres Test trgovina: Chipoteka

image

Chipoteka se u gradu Zagrebu smjestila u impresivnom trokatnom (prizemlje plus dva kata) zdanju na Heinzelovoj ulici u Zagrebu, točno pored Mercatorovog supermarketa. Prije negoli smo se zaputili u tajnu misiju, kao i uvijek smo putem Google pretraživača pokušali pronaći dojmove kupaca. Nakon nekoliko minuta pretrage, pronašli smo nekoliko foruma na kojima su kupci napisali uglavnom pozitivne komentare, dok su se negativni komentari odnosili na "moraš točno znati što tražiš, inače ti osoblje možda neće moći pomoći", što je donekle razumljivo, s obzirom na veliku svestranost Chipoteke. No, koliko je osoblje ove trgovine doista stručno i susretljivo odlučili smo provjeriti sami, u još jednom izdanju pod krinkom. Život nijednog Vidijevog špijuna nije bio ugrožen. Za sad.

Oaza tehničke robe i alata

Nakon što kupac zakorači u prostor Chipo­teke, potrebno je uzeti i košaru na kojoj je označena brojka. Iako nam u tom trenu nije bilo jasno čemu ta brojka na svakoj od košara služi, pošto svaki kupac prilikom plaćanja kupljenih artikala normalno stoji u redu, kao i u svakom dućanu, pretpostavljamo kako Chipoteka uskoro uvodi sustav viđen u bankama, "prozivanja" brojeva. Ali, nismo to provjerili.Sve u svemu, našu smo misiju započeli u prizemlju Chipoteke kojeg je zauzela uglavnom informatička roba, uređaji za navigaciju kao i dodatna oprema za mobilne telefone; primjerice automobilski i kućni punjači, stalci za automobil itd. Nas je, doduše nekako najviše interesirala informatička oprema čiji je izbor sasvim solidan za prosječnog kupca.

Na stalažama je izloženo nekoliko desktop računala prihvatljivog cjenovnog ranga od 3.500 do 5.000 kn, dok su u vitrinama izložena prijenosna računala vrlo dobrih performansi, čak i za nešto zahtjevnije korisnike. Nakon kratkog razgledavanja odlučili smo zagnjaviti službenika kojeg smo pitali posjeduju li nešto bolje desktop računalo za igre i gledanje HD videa. Ljubazni gospodin, koji je naizgled djelovao pomalo neispavano i nezainteresirano, uputio nas je na izloženu konfiguraciju od oko 4.000 kn, bez operativnog sustava. Konfiguracija je bila prilično solidnih performansi; četverojezgreni AMD Phenom II procesor, 4 GB DDR 3 radne memorije, ATI Radeon HD 5850, no za oko nam je zapela jedina nedefinirana komponenta, o čijoj snazi ovisi kompletna konfiguracija - "Napajanje: 400 W". Tek tako, bez oznake proizvođača, a prilično je upitno može li snaga dotičnog napajanja "goniti" ovu, prilično snažnu konfiguraciju, pogotovo ako se radi o nekom no-name napajanju. Upravo smo zato i pitali službenika može li nam reći o kojem se napajanju radi, no službenik je počeo nešto motati po kućištu i govoriti: "Hm, hm, nisam vam siguran, no sve vam piše na web stranici". Hm, OK. Naravno, "prosječnom" kupcu apsolutno ništa ne znači brend napajanja jer je glavno da računalo "vozi", no nešto napredniji korisnik definitivno će voditi računa o takvim detaljima. S druge strane, to ne znači kako Chipoteka ne nudi dobar izbor za PC entuzijaste. Na web shopu nude vrlo dobar izbor komponenata, no odlučite li osobno doći u trgovinu Chipoteke i k'o iz topa uzeti neku gotovu konfiguraciju koju ste tamo primijetili, a istovremeno vas i interesiraju detalji konfiguracije, mogli biste naići na dva problema: nedovoljno detaljno opisane komponente i osoblje koje je nedovoljno informirano o artiklima koje oni sami prodaju. Li-la.

Osoblje - ne ide na ruku PC entuzijastima.

Nakon što smo uljudnog službenika dovoljno zagnjavili s desktop konfiguracijom, zamolili smo ga da nam predloži rješenje performansama slično onom desktopu, ali u prijenosnoj varijanti. Službenik nas je uputio prema sasvim solidnom laptopu vrlo dobrih performansi, a za razliku od izloženog desktop računala, specifikacije laptopa bile su dovoljno detaljno opisane, pa na taj dio nemamo zamjerki.No, nakon što smo službenika zamolili da nam pokaže neku bežičnu ergonomsku tipkovnicu prihvatljive cijene, odveo nas je do vitrine s tipkovnicama i ofrlje nam pokazao neke modele, vjerojatno samo kako bi nas čim prije otpilio. Ne baš pohvalno. Nakon avantura u prizemlju, na odjelu informatike i srodne opreme, selimo na prvi kat, na odjel multimedije.

Multimedija za dom i automobil

Prvi kat Chipoteke zauzeo je odjel posvećen multimedijalnom opremanju kuće i automobila. Na prvom katu tako možete pronaći vrlo dobar izbor zvučnika za kuću i automobil, multimedijalne i zvučne centre za kuću, kao i solidan izbor TV uređaja. Odlučili smo malo zastati kod prostora posvećenom TV uređajima i promotrili smo što sve Chipoteka ima u ponudi.

U najvećem broju dominiraju "HD Ready" TV uređaji, dok Full HD TV uređaja postoji tek nekoliko, no i taj je broj za trgovinu koja nije specijalizirana isključivo za multimediju "OK". Ipak, u specifikacijama mnogih TV uređaja sasvim normalno piše "HD televizor", iako ti televizori nemaju ni H od HD iz razloga što se radi o nekim totalno nestandardnim rezolucijama koje nemaju veze sa 720p, 1080i ili 1080p rezolucijama. Čudi nas što je u mnogim trgovinama to još uvijek praksa.Stoga, odlučite li se za kupnju televizora u Chipoteci, a niste dovoljno upoznati u "HD" standarde, obavezno se prije kupnje dobro informirajte, jer niska cijena TV uređaja ekrana velike dijagonale niska je s razlogom. Imati TV uređaj ogromnog ekrana je super, no ukoliko posjedujete TV uređaj kojem najveća moguća rezolucija počinje s "1024", kupili ste mačka u vreći.

Sam svoj majstor

Posljednji kat Chipoteke zauzeli su alati, vijci, lemilice, osciloskopi i svi ostali artikli potrebni za "radne akcije u kući" i "uradi sam" kombinacije. Mogli bismo reći kako je ovaj kat ujedno i "najjači" u Chipoteci jer je ponuda impresivna, a setovi alata, koji su doista koristan i prijeko potreban sastavni dio svakog doma, po prilično su prihvatljivim cijenama.Ima to veze i s poviješću Chipoteke, koja je još od svojih prvih dana bila orijentirana na elektroničare sklone lemilici i razvijanju tiskanih pločica. Po tome je Chipoteka bila uvelike popularna u cijeloj regiji.

Tako-tako za entuzijaste, izvrsno za sve ostale

Nakon što smo dovoljno "pročešljali" sve što nas je interesiralo, kao autor ovih redaka naposljetku sam iz Chipoteke izašao s kupljenim slušalicama za MP3 player iz razloga što već jako dugo pokušavam pronaći klasične slušalice koje ne ispadaju iz ušiju prilikom hodanja i okretanja glave. Bilo bi odlično kada bi za takve potrebe postojale "testne" slušalice za svaki model kako bi kupac na licu mjesta mogao isprobati sjedaju li slušalice u ušnu školjku dovoljno dobro, no pošto takva opcija ne postoji, slušalice sam uzeo na blef - i pogodio. No, to je sad druga strana priče. Što se tiče stanja u Chipoteci, stvari bi mogli svesti na sljedećih nekoliko riječi… Ukoliko ste PC entuzijast u Chipoteci možda možete pronaći ono što vas interesira, no osoblje, kao i napisane specifikacije pojedinih komponenti neće vam ići pretjerano na ruku, što je doduše donekle razumljivo, pošto se u Chipoteci kao trgovini koja nije specijalizirana samo za informatiku doimlje kako računala i pripadajuća oprema nije za njih u prvom planu. No, dolazite li u Chipoteku kao prosječan kupac, s ne baš pretjerano velikim prohtjevima kakvi obično idu uz gaming, u tom slučaju Chipoteka nudi doista impresivan izbor računala, opreme za računala, uređaje za navigaciju, punjače za mobilne telefone, vrlo solidan izbor multimedijalnih uređaja i jako dobar izbor alata i srodnih artikala. Sve u svemu, pri posjeti Chipoteci dobili smo ono što smo i očekivali.

OCJENA 7/10

Objavljeno u časopisu Vidi br. 175, listopad 2010.

Podijeli