Stres Test trgovina: Elipso

image

Tvrtka Elipso kraj je 2010. godine iskoristila za prebacivanje u petu brzinu i nalet na tržište kako bi ušla ukoštac s žustrom konkurencijom od strane lanaca trgovina TechnoMax i Technomarket koji su već okupirali dobar dio trgovačkih centara. Elipso je zapravo mnogo veći lanac trgovina s 14 poslovnica diljem Hrvatske, no pošto je građanima u posljednje vrijeme nekako jednostavnije posjetiti trgovinu tehničkom robom koja je u sklopu nekog trgovačkog centra i Elipso je krenuo s tom strategijom na zagrebačkom području te su stoga njihove poslovnice odnedavno raspoložive u dva trgovačka centra, Arena Centar i Avenue Mall.

Mi smo posjetili onu najveću Elipso trgovinu otvorenu u Arena Centru na zagrebačkom Laništu, pokraj dvorane Arena. Povezanost s ostatkom grada je prilično dobra, no do Centra je najjednostavnije doći osobnim automobilom. Dolazite li sa zapadnog ili istočnog dijela Zagreba, Arena Centar praktički nećete moći promašiti, pošto mu je orijentacijski objekt upravo onaj ogromni rotor koji vodi u Novi Zagreb odnosno iz njega.

Potrebno je jedino pogoditi pravi izlaz na rotoru i kod Centra ste za dvije do tri minute. Parkirnih mjesta ima sasvim dovoljno, tako da s te strane vrlo vjerojatno nećete imati nikakvih problema, no ukoliko parkirno mjesto i ne pronađete, u blizini je i kvart u kojem možete ostaviti automobil pa se malo prošećete. Naravno, vjerojatno vam ne moramo napomenuti kako je u vrijeme većih događanja u Areni i oko Arena Centra totalan prometni kaos, stoga je preporučljivo odgoditi odlazak u Centar u neko mirnije doba.

Trgovina Elipso nalazi se na drugom katu Arena Centra i pronaći ćete je relativno jednostavno, uz nešto malo potrage. Kako se s ponudom, stručnošću i uljudnošću Elipso nosi s konkurencijom, provjerili smo samo za vas.

Veliko i uredno

U trgovinu Elipso ušli smo puni entuzijazma, budući da smo očekivali doista ogroman prostor s još većom ponudom audio i video opreme, bijele tehnike i informatike, a nakon što smo zakoračili unutar prostorija, na prvi pogled smo zapravo i dobili što smo i očekivali. Ogromna trgovina s čije desne strane od ulaza stoji bijela tehnika dok je lijeva strana prostora specijalizirana za audio i video opremu, a negdje u sredini smjestila se i informatika. Prije nego što smo zagnjavili osoblje, kao i uvijek smo malo prošvrljali po policama kako bi vidjeli oznake artikala, opise i srodno tome. Koliko smo imali prilike vidjeti svi su artikli imali cijene i sažete opise iz kojih je jednostavno očitati karakteristike artikala koji vas interesiraju, no kao i uvijek prije svake kupnje bilo kojeg artikla, bez obzira radilo se čak i o visini do 100 kn, svakako se raspitajte u časopisu VIDI, na Internetu ili kod poznanika, kako bi s vama podijelili iskustva.Nakon švrljanja, zagnjavili smo i službenika koji je u grupi s ostalim službenicima na pultu komotno razgovarao, bez da se itko od njih odlučio pozabaviti kupcima koji su razgledavali police. Prvi dojam loš. Zatim smo jednog od njih u grupi pitali tko je zadužen za audio i video opremu te je prstom uperio na osobu koja nas je odvela prema svom odjelu.

Nakon upita "izvolite", službeniku smo rekli kako smo zainteresirani za LCD televizor koji je ni prejeftin, ali ni pretjerano skup, odnosno negdje do 5000 kn. Čovjek nas je zatim ekspresno proveo pokraj nekoliko televizora, upoznao nas s detaljima, kontrastom, je li Full HD ili nije, kojoj se marki može vjerovati itd, i iz svega što nam je izrekao zaključili smo kako je prodavač prilično dobro informiran i sasvim dobro "pliva" u domeni svog rada. Naposljetku nas je zaustavio ispred jednog Philipsovog LCD TV prijemnika za kojeg je rekao kako je odličan za ono što tražimo, a radilo se o Full HD prijemniku te smo bili upućeni i u priključke kojima TV raspolaže.

Nakon što smo malo promatrali Philipsov TV i otkrili kako se sa stražnje strane prijemnika nakupio solidan sloj prašine, prodavača smo pitali, onako, informativno drže li "one, kako se zovu, LED televizore" i pitali smo ga o čemu se zapravo radi. Prodavač nam je rekao kako se radi o pozadinskom osvjetljenju s LED diodama, te kako su ti televizori u samom startu skuplji.

Završivši s televizorima, prodavač nas je još onako usput odveo do još nekih LCD-ova, da bi naposljetku prošao pokraj zvučnih sustava i kućnih kina te nas pitao imamo li doma kućno kino. Naravno da nemamo. I kao da je jedva dočekao pokazao nam je nekoliko vrsta kućnih kina s 2.1 zvučnicima, samo s dva stereo zvučnika, 5.1 zvučnika, a nije se libio ni pokazati nam i Blu-ray i DVD reproduktore. Na pitanje "vrti" li neki od tih reproduktora i DivX format, pokazao nam je LG-ev Blu-ray player koji podržava sve moguće formate, uključujući i MKV.

Službenika smo naposljetku, onako, usput pitali drže li PlayStation 3 konzole, na što nam je odgovorio negativno, no kako im ubrzo dolaze, i to Slim verzije. Pritom nam je napomenuo kako neki dućani ponovno drže one starije verzije PS3 konzole, no rekao nam je da ih izbjegavamo.

Nije loše

Informatički odjel u Elipsu bi, za razliku od audio i video artikala mogao dobiti neki bolji upgrade, no opet, to ostaje na politici firme, kamo i kako se želi profilirati. Osim prijenosnih računala, gamepadova i sličnih artikala Elipso se ne može pohvaliti bogzna kakvom ponudom komponenti koje drži u svojoj ponudi. TechnoMax je, primjerice u tom pogledu neusporedivo snažniji.

Sve u svemu, Elipso nas je prilično ugodno iznenadio, kako prilično dobrim ambijentom trgovine, kako stručnošću i uljudnošću osoblja (iako bi mogli malo bolje obraćati pozornost na kupce koji se vrzmaju kraj polica), tako i solidnom ponudom koja bi mogla, doduše imati znatno veći izbor informatičke opreme. Solidno.

OCJENA: 8/10

Objavljeno u časopisu Vidi br. 178, siječanj 2011.

Podijeli