Stres Test trgovina: Feniks Kompjutori

image

Dio korisnika računala koji se definitivno ne treba brinuti za "opstanak" u pogledu ponude i raspona trgovina definitivno su gameri. Svaka trgovina računalnom opremom nudi manje ili više solidnu ponudu za gamere, pa tako preko ADM-a, Linksa, HGSpota, pa čak i Chipoteke gamer zasigurno može pronaći sasvim solidnu ponudu artikala. U našoj avanturi, nakon što smo obišli respektabilan broj trgovina stigli smo i do trgovine koja se profilirala prema gamerskoj publici. Govorimo o Feniks Kompjutorima, koji se za vrijeme krize, za razliku od nekih konkurentskih tvrtki nisu morali uzdizati iz pepela. Budući da su gameri prilično zahtjevna publika ponuda u trgovini doista mora biti vrhunska, a Feniks slovi kao trgovina s odličnom ponudom, stoga smo odlučili provjeriti koliko ima istine u tome.

Loša web stranica

Kao i svaki put prije odlaska u Undercover misiju proguglali smo što korisnici misle o Feniksu i ispalo je kako kupci uglavnom imaju relativno dobro mišljenje o ovoj trgovini; tvrde kako su pouzdani, no istovremeno i među skupljim trgovinama na tržištu. Nakon guglanja za dojmovima kupaca posjetili smo i službenu web stranicu Feniksa koja na prvi pogled izgleda izvrsno, no prvi dojam ponekad prilično zavara. Što je upravo ovdje i slučaj. Iza prilično dobrog dizajna stranice krije se i jako loša ažurnost webmastera, te su tako opisi nekih konfiguracija nepotpuni. Primjerice, u opisima nekih konfiguracija nedostaje prilično važna komponenta - grafička kartica. Jednako tako, mnogim komponentama nedostaju cjelokupni opis i slika. Doduše, puni naziv komponente postoji, što je nekim korisnicima sasvim dovoljno, no što ukoliko bi korisnik na istom mjestu želio vidjeti i točan takt procesora, memorije ili takt grafičkog čipa grafičke kartice i srodne detalje? Za takve, malo zahtjevnije kupce bi Feniks u opis komponenti valjda trebao staviti "Just Google it".No dobro, utješili smo se kako je "na licu mjesta" situacija valjda bolja.

Ponuda je mogla biti i bolja

Pošto smo naveli kako su gameri vrlo zahtjevna publika, od trgovine koja se marketinški profilira upravo gamerima normalno očekujete i ponudu na razini. Posjetili smo trgovinu Feniks Kompjutora u istočnom dijelu Zagreba, točno kod okretišta u zagrebačkom kvartu Dubrava. Mjesta za parking ispred trgovine ima i više no dovoljno, pošto zgradu s Feniksom dijeli još nekoliko firmi, stoga nemate brige u tom pogledu. Idete li javnim prijevozom, Feniks je vrlo dobro povezan upravo zahvaljujući okretištu. Nakon što smo ušli u trgovinu službenik nas je gotovo "s vrata" pitao trebamo li pomoć, no odlučili smo prije malo prošvrljati kako bi promotrili izloženu ponudu, kao i opise artikala. Na policama je naizgled solidna situacija; nekoliko LCD televizora, tipkovnice, miševi, prijenosna računala, monitori, zvučnici, računalne komponente i raznorazni gadgeti. Iako nakon nešto pomnijeg promatranja vidjeli smo kako u ponudi stoji toga dosta, a opet nedovoljno za gamere. Zapravo, gamerima je posvećen tek jedan kutak s računalom u nekom fancy plavom kućištu za kojeg smo doznali kako samo kućište stoji oko 5.000 kn. Računalo je bilo spojeno s dva monitora od kojih je jedan bio 3D. Zgodno. No, Feniksovce smo uhvatili u neujednačenosti pri označivanju artikala. Tako smo mogli primijetiti laptop s vrlom šturim opisom,  među susjednim laptopima s prilično opširnim opisom. Jednako tako, pokraj laptopa stajali su DVB-T receiveri od kojih jedan, primjerice nije imao baš nikakav opis.No, dobro. Nakon razgledavanja odlučili smo malo zagnjaviti osoblje.

Osoblje - vrlo uljudno i vrlo strpljivo

Za potrebe "gnjavljenja" osoblja uputili smo se prema prodavačici za pultom koja nas je sa smiješkom ugodno dočekala. "Dobar dan, prijatelj koji se jako slabo razumije u računala zamolio me da odem pogledati za neko računalo za igranje do 8.000 kn, a vi slovite kao trgovina baš za takav tip kupaca. Doduše, ja se nažalost još manje razumijem u računala, a i mene bi također interesiralo računalo koje bih uzeo za koji mjesec, stoga bih vas zamolio za malo strpljenja (smijeh)". Prodavačica je rekla kako nema problema, te nas pitala koji procesor bi htjeli u računalu, AMD ili Intel. Rekli smo joj kako nemamo pojma, te da nam ona predloži što bi bilo bolje. Rekla je kako je njoj bolji Intel jer se manje grije, a nudi i nešto bolje performanse. Ovo je točno, no ne i bitno. Današnji se procesori uglavnom proizvode na 45 nm (i manjem) radnom procesu, stoga je grijanje najmanji problem. No, prodavačica je bila mudra - Intel je ujedno i skuplji. OK, igrali smo igru i zamolili smo je neka nam složi nekakvu ponudu. Za vrijeme dok je prodavačica radila ponudu pitali smo je "Recite, onaj monitor je 3D? A je? A recite, imate li i one 3D naočale?" Inače, na oba se monitora vrtio film Avatar, a 3D naočale nisu imali, no prodavačica je rekla kako bi se mogle naručiti. Nedostatak 3D naočala uz izloženi 3D monitor koji radi i spojen je s računalom nije baš tako bajna ideja, s obzirom kako će se 3D monitor koristiti za igre s podrškom za 3D, stoga bi bilo logično da se kupcu istovremeno ponudi i demonstracija tog 3D-a u igrama, pogotovo dođe li tatek sa sinekom u trgovinu po gaming PC. U tom smislu imati 3D monitor spojen na snažno gaming računalo koje ne vrti nešto 3D, i ne imati 3D naočale u ponudi besmisleno je. Prodavačica je nakon pet-šest minuta složila ponudu i to, na naše iznenađenje i s AMD i Intel procesorom, no nakon printanja ponude, s istom je otišla, vjerojatno kod šefa i rekla kako nam tu ponudu iz nekog razloga ne može dati. Nakon malo premišljanja predložila nam je da uzmemo katalog, no, hm, hm, u katalogu nema konfiguracija iz ponude, ali ih nema ni na web stranici. Zašto? U katalog nisu stale jer novi katalozi imaju manje stranica nego inače. Valjda zbog ušteda. Zašto ih nema na webu, nije nam odgovorila, no pretpostavljamo kako je to zbog lijenog webmastera. Sve u svemu, nakon nekoliko minuta kemijanja inače vrlo ljubazna i susretljiva, ali i prilično stručna prodavačica konačno nam je isprintala ponudu koju ovoga puta možemo ponijeti sa sobom.Naposljetku smo prodavačicu pitali ima li u ponudi kakvu bežičnu tipkovnicu s mišem u paketu. Rekla je kako ima nešto od Logitecha, od ovih i onih, a njen je kolega sasvim slučajno u rukama držao Razerov miš kojeg nam je i predložila. "A koliko košta? 1000 kn?! Ha-ha, ne hvala, to mi je malo preskupo.

Konačni dojam - tako-tako

Nakon naše avanture pod krinkom, vrijeme je da s vama podijelimo i naše dojmove. Feniks je trgovina koja se marketinški profilira gamerskoj publici, no Feniksova ponuda baš i nije na toj razini. Osim toga, imati izložen 3D monitor spojen sa snažnom gaming konfiguracijom bez 3D naočala i to u jednom kutku koji izgleda kao da bi vas tamo netko poslao jer ste bili zločesti, za "gaming" trgovinu je totalno bez smisla. S druge strane, osoblje je vrlo uljudno, strpljivo i prilično stručno, stoga dođete li u Feniks kao "tutlek" za hardver, Feniksovci će imati strpljenja i vremena za vas. No, prije kupnje se svakako informirajte, da vam ne prodaju spiku o "vrućim procesorima" ili uvale miš od 1000 kn.

OCJENA: 6/10

Objavljeno u časopisu Vidi br. 176, listopad 2010.

Podijeli