VIDEO: OnePlus lansirao OxygenOS

  • Objavljeno u Novosti
image

Krajem prošle godine imali smo priliku testirati OnePlus One pametni telefon, koji je radio na CyanogenMod inačici Adroida, čija je najveća značajka jednostavno rootanje i otključavanje bootloadera.

OnePlus je sada odlučio zamijeniti CyanogenMod vlastitim operativnim sustavom pod nazivom OxygenOS, koji u osnovi predstavlja njihovu vlastitu, posebno prilagođenu inačicu Android 5.0 Lollipop OS-a.

Kao što je to OnePlus već najavljivao, ovaj operativni sustav su izradili pristupom koji nazivaju "povratkom osnovama", pa donosi osnovni OS s temeljnim funkcionalnostima, sve dok neki startup ne zaključi da bi mogao dodati neku vlastitu korisnu značajku, pa mu na putu neće stajati Googleova zatvorenost.

U sadašnjem obliku OxygenOS je prilično limitiran na značajke koje već posjeduje OnePlus One telefon, pa možete recimo koristiti geste na zaključanom ekranu kojima je primjerice crtanjem kruga moguće pokrenuti kameru, a crtanjem slova V, bljeskalicu. Dvostrukim dodirivanjem zaključanog ekrana ekran je moguće i otključati, a Lockscreen umjesto povlačenja u desno nudi samo povlačenje prema dolje. Sve te značajke nalazile su se i u CyanogenModu.

Moramo reći da je novi OS u sadašnjoj fazi samo neka vrsta "slikarskog platna" na kojem umjetnici tek trebaju napraviti svoja remekdjela, pa valja pričekati dok vidimo kako će se ovaj projekt razvijati u skoroj budućnosti. 

Izvor: OnePlus Blog