Android Security skenira 200 milijuna uređaja dnevno

  • Objavljeno u Novosti
image

Googleov Android Security tim zadužen za sigurnost, objavio je dokument koji prikazuje njegovo istraživanje i djelovanje tijekom protekle 2014. godine.

U izvještaju se navodi da je Google u Android OS-u otkrio 79 ranjivosti, među kojima i neke od visokog rizika, no tvrde da ništa nije postiglo status "crvene uzbune". Do sada je već 73 od tih 79 ranjivosti upućeno u Android open source projekt, a 6 ih još trebaju dodati, što znači da proizvođači telefona i teleoperateri mogu dobiti uvid u njih i pokrpati (patchirati) svoje sustave prije nego što bugovi postanu javno poznati.

Izvještaj navodi da su od 1. studenog prošle godine objavljene dvije veće nadogradnje (Android 4.4 i Android 5.0), a ova prva se sada nalazi na 41 posto uređaja.

Prema riječima Googlea, posljednje inačice posjeduju bolje enkripcije, modeove "gosta", te metode autentifikacije koje "gostujućim korisnicima" omogućuju korištenje zaključanih uređaja.

Sigurnosne mjere su se proširile i na Googleovu Play Store trgovinu, a stručnjaci za sigurnost kažu da se sada tamo sada nalazi manje od jedna malicizna aplikacija na milijun ispravnih, što ukazuje na to da je Googleov "machine-learning" sustav algoritama sve učinkovitiji u prikupljanju milijuna podatkovnih "točaka" i izradi grafova za svoj sustav detekcije.

Google kaže da je milijardu uređaja sada zaštićeno njihovim Android Security servisima, a njihov Verify Apps servis skenira 200 milijuna uređaja dnevno u pozadini, kako bi se poboljšala sigurnost.

Dakako, Google nije propustio reći da nije pristupao niti jednoj vašoj slici, lokacijskom podatku, ili privatnoj informaciji. Hm. 

Izvor: Google Android Security [PDF]