Mozilla vas čuva od kolačića na Androidu

  • Objavljeno u Novosti
image

Vjerojatno ste se puno puta našli u situaciji da putem interneta tražite neku stvarčicu koju biste htjeli kupiti poput zimske jakne. Nakon što pretražite neku web trgovinu i na kraju odustanete od kupnje, nakon toga će vam se ta ili slična jakna pojavljivati na svakoj web stranici koju posjećujete u obliku oglasa, bannera ili slike s linkom, što je jasan znak da ste protiv svoje volje praćeni od automatskih oglašivačkih sustava.

Kako bi vam pružila malo veći osjećaj privatnosti, Mozilla je sada pokrenula Total Cookie Protection (TCP) značajku koja je automatski uključena "po defaultu" u Firefox aplikaciji za Android, nakon što je već bila dostupna korisnicima Firefoxa na Windows, Mac i Linux računalima.

U osnovi TCP osigurava da se vaši kolačići ne dijele među web-mjestima. Obično kolačići trećih strana prikupljaju informacije o vama s cijelog interneta kako bi izgradili vaš virtualni identitet. Posrednici podataka zatim prodaju vaše podatke tvrtkama koje će vam pružiti ciljane oglase. Uz TCP, kolačići koje stvarate tijekom pregledavanja pripadaju samo web mjestu na kojem se nalazite. Ova značajka ograničava tvrtke u učenju informacija koje unesete ili ponašanja koje pokazujete bilo gdje drugdje na internetu. Dakle, trgovina može znati da ste tražili torbicu za prijenosno računalo u njihovoj online trgovini, ali neće znati da ste također tražili cipele veličine 43 u drugoj trgovini.

U svakom slučaju predlažemo vam da preuzmete Firefox za Android i isprobate jeste li s njim manje praćeni. Nemate ništa za izgubiti a uvijek se možete vratiti Chromeu ili nekom drugom pregledniku.

Podijeli