Blue Ray diskovi s garancijom od 100 godina

  • Objavljeno u Novosti
image

Trajanje optičkih diskova poput CD-a, DVD-a i Blu-Raya ovisi o puno faktora koji uključuju kvalitetu izrade, korištene materijale, okolišne uvjete, kao i načine na koje ih korisnici čuvaju. Iz tog razloga je teško reći koliko će vam dugo izdržati BR disk na koji ste zapržili svoju svadbu, kolekciju fotografija i riznicu svoje omiljene glazbe. Od stručnjaka ćete uglavnom čuti da će vam trajanje medija iznositi u prosjeku nekoliko desetljeća, ukoliko diskove čuvate dalje od topline, vlage i UV zračenja.

Kada se radi o potrebama državnih institucija, njima je dugotrajnost pohrane od najveće važnosti, pa je tako, primjerice, japanska vlada uvela JIS X6257 standard kvalitete za optičke diskove i metode snimanja, a agencija JIIMA (Japan Document Information Management Association), definirala je certifikacijske metode za optičke medije koji zadovoljavaju taj standard).

Diskovi snimljeni metodom usklađenom s X6257 standardom koji prolaze JIIMA testove koji se provode u skladu s međunarodnim standardom ISO/IEC 16963:2017 za metode ispitivanja ubrzanog starenja smiju nositi oznaku "DM for Archive", koja bi korisnicima trebala garantirati trajanje do jednog stoljeća.

Kako bi udovoljio korisnicima koji imaju potrebe za dugotrajnom pohranom, Pioneer je izdao prvi optički Blue-ray disk koji nosi oznaku "DM for Archive" te Pioneer BDR-WX01DM Blu-ray snimač, prvi u industriji koji zadovoljava JIS X6257 standard za snimanje diskova koji nose oznaku DM for Archive.

Snimač se povezuje s računalom pomoću USB 3.0 Type-A sučelja. Maksimalne brzine pisanja su 12x za BD-R, 16x za DVD-R i 40x za CD-R medije, a također je kompatibilan i s M-Disc medijima (koji koriste stakleni ugljik za slojeve podataka koji je inertan za oksidaciju), pa bi navodno trebao trajati 1.000 godina.

Čuvanje podataka kroz čitavo stoljeće nije jeftino. Pioneer BDR-WX01DM košta oko 400 američkih dolara, dok se paket od tri 25 GB IPS-BD11J03P BD-R diska prodaje za 15,75 dolara.

Mada stoji činjenica da su BD-R diskovi s trajanjem od 100 godina svojevrsno postignuće, možemo se jedino zapitati hoće li za 100 godina netko i dalje proizvoditi pogone optičkih diskova i hoće li postojati računala koja će ih moći čitati.

Prema našoj internoj anketi među suradnicima i prijateljima, više gotovo nitko na svojem računalu nema nikakav prorez u koji biste mogli ugurati neki disk. Imate li ga vi?

Podijeli