Mogu li novi Microsoftovi laptopi pobijediti Appleove

  • Objavljeno u Novosti
image

Microsoft od 21. do 23. svibnja ove godine održava Build konferenciju za developere na kojoj će predstaviti novosti vezane uz Windowse i svoja softverska rješenja, ali se očekuje da će dan ranije 20.5. pokazati i nove Windows on Arm prijenosnike koji će raditi na pogon Snapdragon X Elite procesora, odnosno AI procesora kako ih Qualcomm naziva.

S novim prijenosnicima Microsoft želi prvenstveno dobiti bitku protiv Applea, pa izvori kojima raspolaže Verge tvrde da je uvjeren da će novi laptopi nadmašiti Appleov MacBook Air s M3 u CPU performansam i AI zadaćama.

Prema ovim informacijama Microsoft je sto posto uvjeren u nadmoćnost svoje platforme s Qualcommovim procesorima pa će navodno na Buildu održati demonstracije u kojima će pokazivati da su njegovi novi Surface laptopi brži od M3 MacBook Air za CPU zadatke, AI ubrzanje, pa čak i emulaciju aplikacija.

Microsoftovi novi Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 laptopi će doći s Qualcommovim Snapdragon X Elite procesorima umjesto Intelovih Core Ultra čipova, no  isti ti modeli će se i dalje isporučivati i u inačicama s Intelovim procesorima. Točnije rečeno, modeli s Intelovim procesorima će i dalje biti namijenjeni poslovnim korisnicima, dok će oni s Qualcommovim čipovima biti namijenjeni potrošačkom segmentu.

Microsoft opisuje uređaje koji koriste Qualcomm Snapdragon X Elite procesore kao "sljedeću generaciju AI Copilot PC-a", s namjerom da ih razlikuje od postojećih računala koja rade na AMD-ovim najnovijim čipovima ili čak Intelovim Core Ultra procesorima.

Ova nova klasa osobnih računala prvo će dobiti pristup novim značajkama Windowsa koje pokreće AI, uključujući aplikaciju AI Explorer.

Qualcomm je do sada već pokazao da Snapdragon X Elite nadmašuje Appleov M2 procesor u mnogim područjima, ali i najnovije Intelove Core Ultra 7 čipove, te je rekao da će većina Windows igara raditi s njegovim novim procesorima, što znači da bismo uskoro mogli vidjeti i gaming računala s tom platformom.

Podijeli