Sonyjev patent ukazuje na dolazak nove ručne konzole

  • Objavljeno u Novosti
image

Mada se očekivalo da će Sony nakon PS5 konzole lansirati ručnu igraću konzolu nove generacije, lansirao je PlayStation Portal, koji u osnovi predstavlja samo kontroler s ekranom i služi za streamanje igara s PS5 konzola.

Brojne glasine i "informacije iz pouzdanih izvora" već duže vrijeme najavljuju pravog nasljednika ručnih konzola poput PSP-a i Vite, a novoobjavljeni Sonyev patent govori da se konzola možda već nalazi u razvoju, mada iz Sonya još uvijek nema nikakvih informacija o tome.

Prema dosadašnjim informacijama čini se da bi Sony trebao prije kraja ove godine izdati jaču inačicu PS5 konzole, odnosno PS5 Pro, a nakon toga nema nikakvih drugih planova osim razvoja nove PS6 konzole koja je još jako daleko od realizacije.

No što se tiče ručne konzole, mislimo da tu ima prostora za jedan poseban tim, koji bi u Sonyu mogao razvijati nasljednika Vite, obzirom da Portal nije zadovoljio brojne gamere koji su očekivali puno više.

 

Prema skicama iz patentne prijave čini se da bi nova ručna konzola mogla služiti prvenstveno za igranje u oblaku, što Portal ne omogućuje, a Sonyevi inženjeri žele poboljšati vrijeme unosa i odaziva korištenjem umjetne inteligencije, kako bi igre na serverima u oblaku radile besprijekorno.

U prijašnjim glasinama se govorilo da je Sony izradu hardverske arhitekture nove ručne konzole već povjerio AMD-u, no AMD i Sony to nisu potvrdili, kao ni glasinu da će nova ručna konzola moći pokretati PS3 i PS4 igre direktno na uređaju, u čemu baš i ne vidimo neki smisao.   

Ako je vjerovati glasinama, razvoj novog ručnog uređaja neće utjecati na buduće "glavne" PlayStation konzole kao što su PS5 Pro i PS6, pa se fanovi navodno ne bi trebali plašiti da će nasljednik PS5 konzole izaći za najmanje 5 godina, što su također sugerirale neke glasine.

Nas ne bi začudilo da Sony novu ručnu konzolu nazove Portal Pro i da to u biti bude jako sličan streaming kontroler sa zaslonom, uz dodatak mogućnosti igranja u oblaku, mada bismo mogli dobiti i nešto puno jače i sličnije Steam Decku, no takva konzola bi mogla koštati kao PS5, u čemu baš i ne vidimo neki smisao.

Podijeli